Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith
Zaregistrován
8. 11. 2020
A jak vůbec poznám, že je kůže seschlá už moc a čím to jde spravit? Nevím jak si to představit.
Zaregistrován
17. 1. 2017
No, že mezi kovovým rámem a kůží je mezera. Jakoby se ta kůže srazí a nedosahuje k rámu, Nitě, kterými je kůže k rámu připevněná jsou částečně pryč. Alespoň si myslím, že to je ono.
Zaregistrován
28. 9. 2016
Lachtan: souhlasím. Pokud je mezera už moc velká a ze všech stran už se nedá helma zachránit. Já jsem jednou trochu seschlou helmu rozebral, a koženou skořepinu namočil do teplé vody a nechal v tom namočené. Skořepina se roztáhne a hned potom rychle sešít pevnou nití zpět k rámu helmy a během vysychání jsem helmu mastil olejem. Helma je dnes v pořádku.
Zaregistrován
17. 1. 2017
No já bych si to netroufl namáčet do teplé vody, protože s tím nemám zkušenosti a mohl bych ji totálně zničit. Ty máš zkušenosti, takže to můžeš udělat. Já jsem se s tou mou helmou omezil na vyčištění mosazi octem a solí, jemně aby neztratila patinu a nebyla lesklá , no a pak jsem jemně napustil kůži olivovým olejem. Myslím, že kdybych ji dával někdy pryč, tak kovanému sběrateli, jako jsi ty nijak nezkazím odbornou rekonstrukci ... v podstatě jsem ji jakoby zakonzervoval ... co si o tom mém vyčištění myslíš. Nezvojtil jsem něco doufám ? Jo a šlo by sehnat ten ozdobný hřeben, který tam dle tebe chybí ?
Zaregistrován
17. 1. 2017
Curi já měl kdysi tu samou a vzal ji ode mne kamarád, který sbírá vojenské věci z války 1866 a tvrdil mi, že vojenské helmy byly v podstatě ty samé jen s rozdílem, že měly ten hrot navrchu místo hřebene. No a říkal tuším, že ani to nebylo pravidlem a některé byly s hřebenem. Tuším říkal něco o PIRKNHELM ?
Zaregistrován
8. 11. 2020
Čas od času se hřeben objeví na aukru🙂 jeden jsem nedávno viděla.
https://aukro.cz/stara-ozdoba-na-hasicskou-prilbu-kohout-hreben-6955056328
Zaregistrován
8. 11. 2020
Jinak jsem se chtěla zeptat, dala by se helma vydezinfikovat třeba i lihem, když vyprchá? Původní majitel mi to nedoporučoval, že je lepší nechemická cesta..
Zaregistrován
8. 11. 2020
Taky jsem přemýšlela, jestli nemám k té mé helmě přikoupit nový hřeben, protože je trochu oťuklý ten plech, ale zase si říkám je to historie a nevím jestli je dobré do toho zasahovat.
Zaregistrován
28. 9. 2016
lachtan: ano zakonzervoval jste dobře. S octem nemám zkušenost. Nenechává fleky na mosazi? Já když chci nechat patinu jen mosaz vyčistím leštící pastou jen lehce. Neleštím.
Ano používali se vojenské helmy tkz pickelhaube. Hlavně v začátcích vzniku hasičů na našem území. I uniformy se používali vojenské. Ke konci 19 století už měli hasiči svoje uniformy a helmy, ale samozřejmě vycházeli z vojenských.
Florian: kouhout bych nový nekupoval. Nemusí vůbec sedět na přilbě. Každý je malinko jiný. Lihem čistit mosaz by asi šlo a pal doleštit čistící pastou. Lihem určitě nečistit koženou část helmy.
Zaregistrován
17. 1. 2017
Díky Curi za rady a je fakt, že ocet se solí je jen na základní předčištění od měděnky a černoty. Ona ta mosaz zase rychle časem zčerná. Já nechtěl, aby to bylo svítivé a chtěl jsem trošku nechat patinu stáří. Dotaz, jakou pastu používáš na tu mosaz.. Silichron ?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.