Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith
Zaregistrován
28. 9. 2016
Tu informaci jsem zjistil až teď a proto jsem jí sem také co nejdříve napsal.
Zaregistrován
6. 1. 2013
Nic ve zlém, mně to totiž zajímalo, ale já se trochu zabývám Vládním vojskem. Přesto by jste mohl napsat více?
Ladislavaliev@atlas.cz
Zaregistrován
28. 9. 2016
Tak co vím v roce 1938 byl vydán nový výstrojní předpis. Vycházková uniforma: Sako tavě modré, kalhoty černé s postranním červeným pruhem a tmavě modrou brigadýrkou s odznakem viz foto a vycházkovým opaskem viz foto. Opasky byli dva druhy, tento je pro hodnostáře a důstojníky pro mužstvo byla jiná barva opasku a zlatě vyšívané pruhy. Mám také v případě zajmu přidám foto. Na nárameníkách byl odznak příslušné hasičské župy. A oproti dřívějším uniformám měli hodnosti na límci. Také jejich značení je již jiné Tato hnědá uniforma se používala také od té doby a hlavně za protektorátu, kdy nesměli být žádné insignie a hasiči měli hnědé a zelené uniformy. Tato hnědá uniforma byla pracovní a dle materiálu na zimu. Mám ještě zeleno-žluto-hnědou plátěnou, která se používala jako pracovní v létě. Používali se i v barvě bílé až režné. Nutno dodat, že přepisy ohledně uniforem moc sbory nedodržovali a tak jsou různě barevné modely. Pokud někdo víte více prosím pište sem. Literatura ohledně problematiky uniforem před rokem 1945 skoro žádná neexistuje.
Obrázky:
Zaregistrován
6. 1. 2013
ANO, je to zajímavá záležitost. Ono se to i málo ví, ale profesionální hasiči byli nasazení i v říši a pomáhali likvidovat následky bombardování. Je to zajímavý kus historie, který zatím není až tak přehledně zpracovaný. Čepice a odznak to je také kvalitní záležitost. Právě to hodnostní značení na límcích je typické pro tuto dobu. Děkuji za obrázky.
Ladislavaliev@atlas.cz
Zaregistrován
28. 9. 2016
Až budu mít trochu více času dodám i foto vycházkového sako co jsem popisoval a až dorazí z čistírny i to druhé slavnostní sako co se používalo z dob RU a i v 20 tých a začátkem 30 tých let nafotím a dodám foto. Zatím dávám foto ještě čepice z dob RU a 20-30 tých let. Bohužel už je v horším stavu
Zaregistrován
28. 9. 2016
A foto odznaku z 20 tých let. Budu postupně sem dávat i fotky dalších věcí. Třeba se připojí další sběratelé z tohoto oboru a zjistíme více.
Obrázky:
Zaregistrován
28. 9. 2016
Zaregistrován
28. 9. 2016
Toto sako se používalo s malými změny od dob Rakousko- Uhersko až po rok 1937. Toto konkrétní sako je slavnostní cca roky 1927 -1937. Datování je určeno podle hodnosti na ramenou, V předchozích letech byli hodnosti našity na levém rukávu. Hodnost tohoto saka je dle dvou ozdobných kliček,četař-pokladník-jednatel. U krku má ozdobné zapínání a límcové výložky se znakem hasiče. Bohužel jeden chybí. Sako je opravdu v krásném stavu bez děr a poškození. V dnešní době je to malý zázrak takto zachovalé sako. Používal se k němu červený opasek se sponou, ale ten také ještě nemám. Pracovní uniformu bohužel nemám, ale byl střih byl stejný a barva byla bílá, nebo režná
Zaregistrován
9. 3. 2010
curinpetr napsal/a:
... V dnešní době je to malý zázrak takto zachovalé sako.
Tak tomu verím. Je to pekné a zaujímavé. A keď človek vie k tomu doložiť aj nejaké informácie a dáta ...
Zaregistrován
28. 9. 2016
přidávám fotku uniformy vycházkové. Tato se používala od roku 1937 až 1945. Je u ní i čepice s odznakem a dvě ruzné varianty lodičky. Lodičky se používali za protektorátu a brigadírku mohli nosit v té době pouze vyšší hodnostáři.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.