Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#31 - 2. 6. 2017, 13:32

Posledná moja prosba je na tieto hasičské medaile a odznak, teda približné ocenenie. Menšia za 10 ročnú službu má priemer 28 mm. Väčšia má 35 mm. Obe sú z bronzu. Odznak je pravdepodobne z mosadzného plechu a rozmery cca 35 x 48 mm. Nejaké predaje medailí z minulosti som našiel, odznaku však nie. Len či niekto nemá aktuálnejšie informácie. Prosím nepísať na mail, nie sú na predaj. Ďakujem.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

curinpetr

Uživatel

Zaregistrován
28. 9. 2016

#32 - 2. 6. 2017, 18:27

TONY-KK- K první dotazu. Helma je klasická řadové hasiče bez hodnosti, je pořad v pěkném stavu a i s vnitřkem. Cena se pohybuje cca 800-1200 kč, odznak je tady docela zvláštnost moc jich Slovenských není. podle knihy co mám používal od roku 1922 tam cenu nevím, ale česky pěkný z té doby se nechá sehnat cca 650-1 200 kč, myslí že Slovenský tady by byl dražší moc jich tu není.
K druhému dotazu: Ano je to helma velitele-starosty hasičů. Tato je pracovní a proto je z jádroviny. Vycházková byla kovová. Jak v kterých obdobích se používal hřeben plechový i mosazný. Dávám foto mé vycházkové velitele.
K třetímu dotazu: Medaile za 10 a 20 let služby se dle knihy co mám používali také od roku 1922, cenu nevím medaile úplně nedělám.

Obrázky:

curinpetr

Uživatel

Zaregistrován
28. 9. 2016

#33 - 2. 6. 2017, 18:34

přidávám další přírůstky. Mám i velitelskou sekeru, trumpetu a na cestě ještě starší čamarové sako vycházkové RU, vědra na vodu a pracovní opasky

Obrázky:

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#34 - 2. 6. 2017, 21:22

Curinpetr, vďaka za info. Človek sa poteší každému vyjadreniu. Je až podivuhodné, že hasičské zbory existujú od monarchie skoro v každej obci dodnes a tak málo ľudí sa venuje zbieraniu týchto artefaktov. Ja sa tiež pohybujem v inej zberateľskej oblasti, no kvitujem, že je na Sběratel.com človek, ktorý dokáže poradiť v týchto veciach. Ešte raz ďakujem a samozrejme želám nech sa hasičská zbierka úspešne rozširuje.

curinpetr

Uživatel

Zaregistrován
28. 9. 2016

#35 - 16. 6. 2017, 17:38

Další nové přírůstky do sbírky. Modré čamarové sako z 19. století viz kapsy. Jedno z nejstarších co mám. Bílé čamarové pracovní sako, vycházkové sako vzor 1937, pracovní sako+lodička protektorát, brigadýrka vzor 1937, helma vzor 1937, opasky+sekery něco z dob Ru něco pozdějšího první republika, dvě vědra

Obrázky:

lachtan

Uživatel

Zaregistrován
17. 1. 2017

#36 - 23. 6. 2017, 17:02

Kluci hasiči mrkněte se sem na tento můj úlovek, i když to nesbírám. Asi štěstí nýmanda, nebo jak to nazvat😃 https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/raritka-pro-sberatele-hasicskych-predmetu-30186

curinpetr

Uživatel

Zaregistrován
28. 9. 2016

#37 - 1. 7. 2017, 17:57

Ano je to zajímavé, ani já jsem se s tím ještě nesetkal, otázka je jestli to opravdu patřilo hasičům? Zkusím zapátrat. Ani ve starých listech co mám jsem nic podobného nenašel.

curinpetr

Uživatel

Zaregistrován
28. 9. 2016

#38 - 1. 7. 2017, 17:58

Nový přírůstek, poměrně málo vídaný. Opasek z dob protektorátu, kdy se nesměli používat České znaky.

Obrázky:

lachtan

Uživatel

Zaregistrován
17. 1. 2017

#39 - 1. 7. 2017, 19:56
Ano je to zajímavé, ani já jsem se s tím ještě nesetkal, otázka je jestli to opravdu patřilo hasičům? Zkusím zapátrat. Ani ve starých listech co mám jsem nic podobného nenašel.

No už to změnilo majitele a koupil to sběratel, který renovuje hasičské stříkačky. Má jich pět kusů, ale každou pochodeň má jinou a ode mne má první kompletní pár, který umístí na parní stříkačku. Takže předáno do dobrých rukou a mám z toho radost, protože vlastní muzeum hasičů v Praze.

Altmann

Moderátor

Zaregistrován
6. 1. 2013

#40 - 1. 7. 2017, 19:57

Dovolím si upřesnit znaky z období Protektorátu.

Obrázky:

Ladislavaliev@atlas.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.