Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

lachtan

Uživatel

Zaregistrován
17. 1. 2017

#41 - 1. 7. 2017, 20:05
No už to změnilo majitele a koupil to sběratel, který renovuje hasičské stříkačky. Má jich pět kusů, ale každou pochodeň má jinou a ode mne má první kompletní pár, který umístí na parní stříkačku. Takže předáno do dobrých rukou a mám z toho radost, protože vlastní muzeum hasičů v Praze.

Ještě pro tebe, protože se tím zabýváš , tak dle jeho slov jsou tyto pochodně raritní, protože se používaly málo a spíše na stříkačkách byly lampy podobné kočárovým a pochodně byly dva druhy ... jedny se dávaly do takových stojanů a buď byly na stříkačce, nebo se nosily v ruce, ty druhé byly stejného užití, ale navíc se daly zabodnout do země... měly dole bodec. Asi jsi to neviděl z toho důvodu, že jich nebylo moc. Tak jestli jsem ti trošku, jako nýmand rozšířil obzor tvého zájmu, tak budu rád , měj se hezky😃 A ještě doplním, že byly čtyřknotové, aby za jízdy nezhášely...

curinpetr

Uživatel

Zaregistrován
28. 9. 2016

#42 - 2. 7. 2017, 16:05

Děkuji za informace jsou zajímavé. Jinak hasiči měli předpisem zákaz používat jakékoliv znaky české státnosti. I ty co jsi poslal. Nesměli je mít na opasku, ani na nárameních odznacích a ani na odznaky na čepici ( lodičku, brigadírky byli až na výjimečně případy také zakázány) a helmy. Proto se na opasku používali přezky viz hořejší foto a na helmy a čepice se používali odznaky Moravská zemská hasičská jednota, Česká zemská hasičská jednota.

Altmann

Moderátor

Zaregistrován
6. 1. 2013

#43 - 2. 7. 2017, 17:34

Hasiči v době Protektorátu byli nasazeni i v Říši, měli své uniformy i krátké zbraně pistole. Toto málokdo ví a zná. Je to nasazení českých hasičů v Německu. Velmi zajímavá kapitola.

Ladislavaliev@atlas.cz

curinpetr

Uživatel

Zaregistrován
28. 9. 2016

#44 - 2. 7. 2017, 17:43

O tom téměř nic nevím, uniformy asi vím které byli, mám knihu kde jsou popsáni říšský hasiči co byli u nás.

Altmann

Moderátor

Zaregistrován
6. 1. 2013

#45 - 2. 7. 2017, 19:03

ANO, o tom se moc nemluví, ale zbytečně, oni opravdu pomáhali lidem z rozvalin, nevím přesně, nějak se tam střídali. Pistole měli na svoji obranu. Hasiči, to je stále zajímavá oblast a to i ve vyznamenáních.

Ladislavaliev@atlas.cz

Altmann

Moderátor

Zaregistrován
6. 1. 2013

#46 - 2. 7. 2017, 19:08

http://nassmer.blogspot.cz/2009/04/trojim-metrem-na-nucene-nasazene.html

Dle svědeckých výpovědí je Němci přijali jako plnoprávné členy hasičského sboru. Nevýhody spočívaly v tom, že práce byla velmi nebezpečná, riskantní. Přínosem byla naopak přátelství. která zde pan Š. navázal. Nuceně nasazení pracovníci mívali po službě většinou volno a mohli chodit do kin, divadel, jezdit dopravními prostředky, jako uniformovaní dokonce. Ti starší se ve volném čase chodili seznamovat s Němkami

Zkuste tern odkaz pozorně pročíst. Pochopitelně nikoho neodsuzuji. ale i tak to v Protektorátu chodilo. Vybral jsem jen toto, ale bylo toho více. Pokud se o hasiče zajímáte, čerpejte z více pramenů.

Jako hasiči dostali druhý nebo třetí den po svém příjezdu uniformu. K výbavě hamburských požárníků patřila modrá vycházková uniforma sestávající se ze saka, kalhot, holínek, pláště, dvou košil, svetru, rukavic, lodičky a pásku. Součástí uniformy byl také pracovní plášť. Vše bylo označeno nezbytným protektorátním označením. Civilní oblečení většinou nepoužívali.

Ladislavaliev@atlas.cz

curinpetr

Uživatel

Zaregistrován
28. 9. 2016

#47 - 3. 7. 2017, 18:30

Děkuji je to velice zajímavé čtení. pokud se mi jednou podaří sehnat podstatnou část hasičský uniforem do roku 1945, uvažuji po tom zkusit tyto hasiče, nebo i takzvanou hasičskou policii v protektorátu. Problém je sehnat k tomu informace, už mám tak velké problémy vůbec zjistit co se u nás nosilo za doby RU a po ní.

Altmann

Moderátor

Zaregistrován
6. 1. 2013

#48 - 3. 7. 2017, 18:58

Děláte kus záslužné práce a to je moc dobře.

Ladislavaliev@atlas.cz

curinpetr

Uživatel

Zaregistrován
28. 9. 2016

#49 - 3. 7. 2017, 19:14

Dělám to hlavně protože mám veliký obdiv k předkům kteří toto dělali před námi a v těch výstrojích a výzbrojích zasahovali u požárů, povodních a dalších. Sám jsem dobrovolný hasič a ani dnes z daleko modernější a bezpečnostnější technikou to není nic jednoduchého, ale s tím co měli oni v té době je to nesrovnatelné. Velký obdiv a respekt a velký dík lidem kteří to dělali!

lachtan

Uživatel

Zaregistrován
17. 1. 2017

#50 - 4. 7. 2017, 09:08
Dělám to hlavně protože mám veliký obdiv k předkům kteří toto dělali před námi a v těch výstrojích a výzbrojích zasahovali u požárů, povodních a dalších. Sám jsem dobrovolný hasič a ani dnes z daleko modernější a bezpečnostnější technikou to není nic jednoduchého, ale s tím co měli oni v té době je to nesrovnatelné. Velký obdiv a respekt a velký dík lidem kteří to dělali!

Ještě se jednou ozvu. Já osobně si vážím profíků i dobrovolníků, protože se s nimi ve svém výkonu povolání často setkáváme. Ti kluci si umí se vším bezezbytku poradit a nikdy nás nenechali ve štychu a je to jediná složka integrovaného záchranného systému, která fakt v našem státě funguje a jsou to chlapi s velkým CH , na které je spolehnutí a nedám na ně dopustit. Takže všichni Soptíci, jak jim říkáme my, co s nimi spolupracujeme KLOBOUK DOLŮ PŘED VÁMI !!!!

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.