Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
jezevec

Uživatel

Zaregistrován:
27. 4. 2014

#1291 10. 1. 2019, 22:34

Tam ale není žádný horizontální posuv 😉 Krom nastavení základní polohy do pozice, ve které se to pak utáhne. Je to úplně běžný řešení, taková kombinace prvků okoukaných z těch amerických brusek nebo cacova stroje, plus pár vlastních nápadů v řešení některých drobností.

jezevec74@gmail.com

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#1292 11. 1. 2019, 08:54

musíš nejako vymyslieť to čo mám ja na vertikál s posuvom od 0.04mm.
v opačnom prípade je to o vynikajúcej praxi ...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Profilový obrázek
jezevec

Uživatel

Zaregistrován:
27. 4. 2014

#1293 11. 1. 2019, 09:47

:D Grofiku, bez vertikálního posuvu, včetně přesného doladění, bych samozřejmě nevybrousil ani jediný kamínek. To jemné nastavení se dělá tím šroubem na horním konci otočné tyče, na které visí celý ten kloubový mechanismus...
Posílám odkaz na jedno video, kde je funkce tohohle typu brusek celkem hezky vidět... a na tomhle principu funguje ta moje bruska, i ta cacova 😉

https://www.youtube.com/watch?v=5iKvSpNqx-o

jezevec74@gmail.com

Profilový obrázek
kpt

Uživatel

Zaregistrován:
9. 7. 2013

#1294 11. 1. 2019, 15:45

Jezevec a vlastě i ostatní brusiči, mohu se zeptat, čím leštíte? Dia pastou nebo tradičními leštivy (cerox apod.)? Slyšel jsem, že "leštění" diamantem není vlastně žádné skutečné leštění, ale pouze velmi velmi jemné broušení, že vyleštěný povrch to prostě není.
S pozdravem, kpt.

Profilový obrázek
jezevec

Uživatel

Zaregistrován:
27. 4. 2014

#1295 11. 1. 2019, 19:32

No já můžu napsat jen svůj laický názor, odborníkem v tom rozhodně nejsem 😉
Používám diamantový prášek i cerox, mixuju to, teď většinou mám na kotouči diamant a občas tam prstem přimáznu cerox... Do tvrdosti křemene to jde, na tvrdší kameny asi jen diamant. Ten mám v zrnitosti D0.7, což by mělo být zrno maximálně do 1µm, u ceroxu uvádějí zrnitost 1-2µm (cca ekvivalent diamantu zrnitosti D1). Diapasta je stejný prášek, jen je už rozmíchaný v nějaké vazelině, prášku je tam asi 50%. Zkoušel jsem obojí, víc se mi líbí prášek. Zkoušel jsem leštit na CD disku, kotoučku z plexiskla a momentálně leštím na cínovém kotouči. Přijde mi přesnější než plast, u toho jsem si všiml, že někdy jakoby deformuje hrany, zaobluje... ale je to asi na zvyku, na přítlaku, záleží jakej kámen a tak... je to laborování, zkoušení ;-)

Na kameny pak koukám pod binolupou a i 40x zvětšený se vyleštěný povrch v obou případech jeví jako úplně hladký a lesklý, mezi diamantem a ceroxem nevidím rozdíl. Ale nedalo mi to a teď jsem to dal i pod klasický prosvětlovací mikroskop, tam se na to teda kouká dost blbě, ale nějak to jde, musel jsem přisvětlovat všelijak z boku... ale sám jsem se dost divil, ten povrch je i 400x zvětšený pořád téměř hladký 😲 Přidávám dvě fotky, neumím přepočítat kolikrát je to na fotkách zvětšený, ale pohledově to odpovídá tomu co vidím přes okuláry a tam to je 100x na první fotce a 400x na druhé. Je to olivínek, kterej jsem sem dával už dřív, ta hrubá část nahoře na fotkách je obvod kamene, broušenej 3000# kotoučem a jen hodně rychle lízlej na leštícím (v podstatě jsem jenom oleštil hranky) a ta plocha dole je normálně leštěná mixem ceroxu a diamantu. Koukal jsem i na kámen leštěnej jen diamantem a vypadá úplně stejně. Při takovým zvětšení bych čekal viditelnější nerovnosti, takže tohhle mě dost překvapilo a potěšilo zároveň.
Já bych teda řekl, že diamant v téhle nejjemnější zrnitosti skutečně leští 😉

Obrázky:

jezevec74@gmail.com

Profilový obrázek
kpt

Uživatel

Zaregistrován:
9. 7. 2013

#1296 11. 1. 2019, 22:28

Jezevec, díky za odpověď, jen bych to doplnil svůj dotaz - proč se ptám - že pokud se kdysi leštily safíry triplem (křemelinou), nedávalo to jaksi logiku, jak může měkký tripl leštit něco mnohem tvrdšího, a údajně se mělo přijít na to, že se dokonce jaksi "nataví" svrchní vrstva té leštěné plochy kamene a dokonce i samotné leštivo, které se takto jako by "natře" na tu leštěnou plošku. Tak nevím, co na tom může být pravdy. Díky. kpt.

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#1297 11. 1. 2019, 22:31

Zatiaľ málo fazetujem , hoci mám aj kotúče odporúčané IMAHASHI(hliník, meď, mosadz, oceľ )
pre vlastnú lenivosť na leštenie používam diamantové kotúče jemnosť zrna 3000.

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Profilový obrázek
caco

Uživatel

Zaregistrován:
11. 9. 2014

#1298 17. 1. 2019, 13:54

po kremene v pohode oxidy,potom už treba diamantový prášok na jemne olejový/wdčko/ cínový,medený,plastový kotúč.

Grofik na leštenie 3000-ku kotúč??? ved to je len predleštenie

Profilový obrázek
caco

Uživatel

Zaregistrován:
11. 9. 2014

#1299 17. 1. 2019, 17:18
Jak jsem psal, chyba při frézování, drážka v základně měla být o 3 cm blíž ke kotouči a neměla být až do kraje. Zatím mi takový úhly nijak zvlášť nechyběly, tak jsem to ani neřešil, až bude potřeba, opraví se to 😉 Přidávám fotku, ale ještě to není úplně hotový, chybí povrchová úprava, elox na hliník, čerň na ocel, jen nerez zůstane jak je 😉 Obrázky: ...

ak ti môžem poradiť tak si sprav gumenú alebo silikonovú ochranu na tú maticu čo drží kotúč,lebo ja som takto pár kamenov rozdrbkal

Profilový obrázek
jezevec

Uživatel

Zaregistrován:
27. 4. 2014

#1300 17. 1. 2019, 18:02

jo jo, udělám, taky už jsem brnkl, zatím bez škod, ale to je jen otázka času 😉
Drážka už je prodloužená, takže úhel už je bez limitu 😉

jezevec74@gmail.com

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.