Moderátoři: blazek007, Admin - Zdeněk Jindra, smith, doddie

Prostudoval jsem si na http://knihtisk.org/hradcany/25c/plate.htm známky z pravého okraje i levého okraje. Na mnoha exemplářích lze nalézt v okrajích otisky tiskové desky, tzv. pilování a podobné věci, což podle mne znamená, že tiskový válec a tisková deska nebyly k sobě správně vyváženy. Nevím, jaký tlak se používá pro tisk, ale nevěřím tomu, že by papír či nečistota dokázaly vychýlit tiskovou desku aby část obrazu šla do strany. Domnívám, že to způsobila nějaká mechanická závada na samotném stroji, která by nárazem by dokázala pohnout tiskovou deskou.

Jo, to pilování znám, je i na hodnotě 20h a), ale tam je tuším zase na známkách z levého sloupce. Já si myslím že to bylo zaviněno nárazy válce buďto který navaloval barvu na tiskovou desku a nebo který potom přitiskl papír na obarvenou desku, když byl některý z nich nevyvážený a na desku narážel. Právě těmi nárazy mohla deska prasknout, což by bylo logické vysvětlení. Stejně tak jako se pod nárazy uvolňovaly hřebíčky, které tiskovou desku připevňovaly k dřevěné podložce a jejich hlavičky se pak otiskovaly na papír vedle známkových polí.

Tohle je vryp. Byla dlouhou dobu uváděna v literatuře jako prasklina, až jeden sběratel tuším z Břeclavi - bohužel si nevzpomenu na jeho jméno, musel bych hledat v příručkách knihtisku - přišel na to že se jedná o vryp pravděpodobně šroubovákem něbo něčím takovým. Vzhledem na to že materiál je jakoby "navalený" na spodní stranu té čáry a naopak nahoře, jak se světlá, je odebraný.

Zajimave to urcite je. A tohle zkoumani dela emisy Hradcany uzasnou!
Duvod, proc neni podobna vada na TD1 - domnivam se, ze papir byl umisten prave a jen v miste pod tiskovym papirem, kde se tiskla TD2. Tzn. v horni casti. (Dle monografie byla v horni casti tisknuta TD2 a pod ni TD1).
Ohledne zubu na 20h a 25h - to mne nenapadlo, myslim, ze je to dobra uvaha. Diky.
to stefanos532 - to ZP 1/I je pekne. Akorat v posledni filatelii o nem psal Josef Chudoba a souhlasim s jeho vysvetlenim, ze se jedna o vryp. Tzn. mechanicke poskozeni TD. Krasne je tam videt kde je ryha (ta bila stopa) a kde se nahromadil material z TD (tmava linka kopirujici ve spodni casti vryp) 🙂

Kdyz jsme jeste v sekci ohledne 10h ZP 91 a retusi, rad bych se zeptal, zda-li nekdo nema na prodej retus na 91/III s okrajem a v ** kvalite.
Nabizim 1000,- Kc.
muj email: josef@hradcany-stamps.com
dekuji predem.

Na stránkách http://knihtisk.org/hradcany/25c/plate.htm jsem našel třetí známku 25 h modrou ZP 70 II.TD, kde se nachází stejná vada a opět trochu posunutá. Přemýšlel jsem o tom a mám teorii, že se jedná o uvolněný dolní pravý roh TD. Deska se při tisku víceméně "kolíbá" a otisk může být putovat po spodních krajových známkách. Odpovídal by tomu i stejný sklon vady na všech známkách a dále zdvojený tisk jen na spodní části rozdělené známky.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.