Moderátoři: blazek007, Admin - Zdeněk Jindra, smith, doddie

pro blažek 007:Jarku pamatuješ jak před nějakým tím rokem jsem koupil 20h Hradčany č.8 a LD roh byl stejně podivný jako tyto diskutované Hradčany?Nemohu najít scan této známky.Nemáš jej náhodou?Bavili jsme se o tom kousku.Já jej nemohu najít a chtěl jsem ukázat,že to není výsadou pravé strany známek.
Ahoj Mirek.
Mluv jen tehdy je-li to lepší jak mlčení.

lexo napsal/a:
Ahoj vinn,
uplne s tebou suhlasim aj podla mojho nazoru sa nejedna o zacinajuci priebeh praskliny bez ohladu ci znamka je krajova alebo pochadza z prostrednej casti TD. Priklanam sa k tomu ze sa jedna o vyrobnu vadu,...
Tuto diskuzi sleduju od začátku. A tak se budu snažit přispět troškou do mlýna.
Určitě se jedná o VV a není to počátek prasklé desky. Na tom se asi shodneme všichni.

lexo napsal/a:
Pokial bol podklad pod doskou v niektorom mieste nerovnomerny mohlo dojst k efektu kedy sila a naraz pritlacnych valcov tlaciarenskeho stroja v mieste nerovnosti vytvorili mierne pretiahnuty obraz s dojmom prasknutej dosky v okrajoch akoby rozmazany. Tym ze doska je iba 2 mm silna doslo k prekopirovaniu nepatrnej nerovnosti-cudzieho predmetu, ktory sa nachadzal pod doskou silou pritlacnych valcou cez td na znamkovy papier a vzniku tejto vv.
To se mi moc nezdá. Nezapomeň, že při knihtisku je obraz tištěn z vyvýšených míst. To znamená, pokud by se něco přes 2 mm desky dostalo až na tiskovou úroveň, tak by to pak bylo na mnoha vytištěných arších. A tomu tak není. Pokaždé to má podobný charakter, ale nikdy ne zcela přesně na stejném místě.

Já si myslím, že to souvisí ne se samotnou deskou, ale s přítlačnou deskou (nebo válcem), kterou se působí na papír. Nevím, jestli byly použity válce nebo deska. Spíše bych se přikláněl k desce.
Na tiskovou desku s nanesenou barvou se dal papír. A přítlačným zařízením se značným tlakem se barva vtlačí do papíru a vznikne tak obraz. Jelikož při knihtisku tisknou vyvýšená místa je nutné velmi precizní nastavení těchto vyvýšených míst na jednu hladinu. To se dá obecně udělat asi 3 způsoby dle místa. Dělá se to přidáním vrstvy papíru - buď pod vlastní tiskový podklad (ale málokdy), častěji pod tiskovou desku a nebo nejčastěji vložením několika vrstev na přítlačné zařízení.
Přítlačné zařízení na válci nebo desce je ještě obaleno vrstvou textilie, do které se právě dá umístit vhodně veliké kousky papíru, aby došlo k ideálnímu a rovnoměrnému tlaku na tiskovou desku.
A tady si myslím, že by mohl být zakopán pes. Nevím jak přesně byly kousky do textilie uchyceny, ale mohlo občas dojít k posunu při tisku. Větší výskyt při krajích by dal vysvětlit tím, že to přeci již bylo na krajích a kraje jsou více namáhány. A tím jsou více namáhána i přítlačná zařízení.
To že všechny VV jsou jedním směrem by pak napovídalo, že tyto kousky papíru byly upevněny jedním směrem.

Je to možný, že to byl válec. V poštovním muzeu by to asi věděli.
Jinak podobné varianty se nazývají v angličtině jako kiss print, ale málokdy jsou vždy "jedním směrem". Ty bývají vysvětlovány tím, že se arch známek přichytil k přítlačnému válci a tak došlo k dalšímu částečnému otisku - není to dvojitý tisk. Posun oproti normálnímu tisku je pak jen jedním směrem.

Je otázka, zda to byl takovýto stroj a nebo ruční lis. Např. anglické známky s Viktorií byly několik desítek let vyráběny na ručních lisech, bez nějaké větší automatizace.

Monografie pise, ze "Byly to stroje č. 33 fy Kaiser a synové Vídeň (č. 1596/1895), č. 34, výrobek augsburských strojíren (č. 7614/1891), č. 35 firmy Konig u. Bayer, Oberzell bei Wurzburg (č. 2922) a č. 10 a č. 11 od fy Konig Chromo - Format VIII (č. 84 a č. 120/1917)."
Bohuzel nedari se mi vypatrat jak tyto stroje vypadaji, mozne takto?:
http://files.josef-matousek.webnode.cz/200011115-0eb9a0fb00/knihtisk_stroj.png
Jinak souhlasim s nazorem, ze VV je zpusobena pritlacnou deskou nebo valcem. Zalezi na typu stroje.
Monografie sice pise, ze se jednalo o valce, ale popisuje obecne princip knihtisku. Mohla to byt klidne deska.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.