Zaregistrován
28. 6. 2008
:lol:
.. k těm cenám... také se mi teď nedávno stalo něco dost podobného- ač se mi to rozhodně běžně nestává, nechala jsem se jednou aukcí docela strhnout. Vyhlédla jsem si jednoho panovníka (denár Tita), kterého mám doma jen v hodně špatném stavu (spíše šrotovém je ten správný výraz), ten na aukci byl sice jen o maličko lepší, tak jsem se rozhodla přihodit max. dvě stovky. Ve finále jsem se nechala strhnout a dala za minci v příšerném stavu skoro pět..
(po té mi hlavou prolétlo, že jsem si raději měla počkat a pak připlatit za pěkného 😐 )
Takže se to může stát asi opravdu každému, že se neudrží 😆 no, ti šílenci výše už jsou ale opravdu šílenci 😃
Zaregistrován
12. 1. 2010
Připlatit za pěkného Tita, ale znamená, že zaplatíš třeba 5 tisíc a víc🙂 Vidí se méně než jeho otec a bratr a jde o žádaného císaře.
Je to jednoduché, ohodnotím minci, dám limit/příhoz a co dělají ostatní mě nemusí zajímat.
I když, abych nekecal, občas taky něco málo přihazuju, ale to je třeba v případě, že jsem získal nějakou minci od někoho, u koho mám ještě příhozy na jiné mince a poštovné je třeba 8 EUR, tj. kdybych získal další, vyjde to už jen 4 EUR na minci a tím pádem můžu přihodit 4 EURa.
Zaregistrován
28. 6. 2008
...za pět tis, to už by musel být fakt luxusní, no, takévého bych opravdu nekoupila... 😉
(tedy na čns aukcích jsem viděla, asi ne úplně luxusní, ale slušné do dvou tis)
Sama jsem zvědavá, co mi domů přijde. Pak ho sem stejně dám na kontrolu s určením 😉
Zaregistrován
22. 7. 2011
Pokud draží obchodníci, tak samozřejme ti se musí striktně držet svých limitů a za žádných okolností se nemohou nechat strhnout k cenovým dostihům. V případě sběratele to je již trochu jiné téma, ale i zde bychom se měli držet cenových hladin trhu a svého přesvědčení. Dobré je rozdělit si mince do několika skupin podle jejich výskytu.
V první se nalézají zcela běžné mince, které někdy ve své sbírce s určitostí budeme mít a je pouze otázkou kdy. Pak se musíme bezpodmínečně držet svého plánu a za žádných okolností není na místě ani minimální přeplacení.
Ve druhé skupině jsou ražby, které si již zaslouží naší pozornost, protože jejich výskyt je složitější. Pak někdy úzkostlivé dodržování našeho plánu by spíše hrálo proti nám, než v náš prospěch. Proto 5, nebo 10 % ceny navíc nehraje roli.
Ve třetí skupině se nalézají velmi vzácné mince, jejíž perioda návratu se odehrává v relacích několika let. Pak se nemusíme obávat zaplatit i cenu budoucnosti, tedy cenu, kterou při případném prodeji nedostaneme nyní zpět, ani za rok, ale až za několik let. I tak bychom si měli uvědomit, že při příštím výskytu bude cena pravděpodobně ještě vyšší. Pokud bychom v tomto případě spekulovali pouze na cenu obvyklou dnes, pravděpodobně bychom tento druh mincí neměli šanci vydražit. Aby to nevyznívalo tak pesimisticky, tak čím více v dnešní době platí, že každá taková cena v případě vzácných ražeb se okamžitě stává zákonem pro cenové hladiny příštích prodejů. Je to určitý druh psychologie, kdy dnes jsem za minci ochoten zaplatit cenu X, tržní nálady jí ohodnotí na 1,5 X a pokud se tato ražba objeví hned druhý den, pak automaticky jsem ochoten tuto cenu zaplatit. Pokud pro objasnění připomenu jeden případ, pak se nedávno dražila jedna zajímavá mince v naprosto unikátní zachovalosti. Proti veškerým předpokladům se vydražila za horentní cenu 6500 € a co je zajímavé celou sběratelskou obec převálcoval jeden obchodník, který ji nedražil do sbírky, ale na obchod. Jsem zvědav, kdy se objeví v některé aukci, s vyvolávací cenou 10 000 €. Ať se nám to líbí, nebo nikoli, tržní nálada stojí na těchto názorech a my se buď přizpůsobíme, nebo se budeme jen dívat. Připouštím, že jsem uvedl extrémní případ, ale ono to funguje i v případě mincí nám dostupnějším, kdy se rapidně rozevírají cenové núžky ve prospěch pěkně zachovalých mincí. Již několik let trvá ekonomicky nepříznivá situace, ale sběratelský trh ovlivňuje spousta peněz. Kdykoli se dostanu na nějakou akci, slyším pouze jediné, prodávat nemám zájem, protože peníze nepotřebuji. Spíše bych nakupoval, ale není co. To není slyšet pouze z úst bohatých lidí, ale také je slyším od normálních obyčejných sběratelů, kteří žijí normálním životem.
Závěrem musím ale zdůraznit, že vše, co jsem zde nastínil, to se týká pouze mincí v hezké zachovalosti. V případě horších kvalit tyto závěry naprosto neplatí a trh se řídí úplně jinými cenovými zákony, které jdou v neprospěch těchto mincí.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
16. 2. 2008
Nemusí to být šílenci, prostě se jim ani nepodělala televize ani neupadl výfuk, jejich továrny dobře prosperují a nejsou zvyklí prohrávat.
Kolikrát nemáš tušení proti komu přihazuješ.😉
Zaregistrován
23. 12. 2009
Ja bohuzel nesbiram pipiky, ale zvirata🙂.
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Zaregistrován
14. 3. 2008
jen bych chtěl vědět jestli tenhle denár je Vespasiana nebo Tita a jak se zbavit měděnky.dík
Obrázky:
Zaregistrován
23. 12. 2009
Rekl bych ze to je Domitian...
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Zaregistrován
19. 6. 2012
Dobrý večer všem, zaujal mne jeden sestercius na e-bay. Moc se v římských bronzech zatím nevyznám, ale v porovnání s jinými fotkami obdobných mincí se mi zdá divně ošoupaný, zvlášť na okrajích reverzu. Je možné, že jde o falzum?
http://www.ebay.de/itm/320976201744?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.