Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Profilový obrázek
endisk

Uživatel

Zaregistrován:
17. 6. 2010

#2031 1. 2. 2015, 12:17

dakujem za radu

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#2032 1. 2. 2015, 20:30

slimak: no vida že to jde🙂 Bude to bez záruky, mince nejsou v nejlepším stavu

1. Makedonie, Thessalonika (Soluň) pod římským protektorátem, kolem roku 150 př.n.l.
  2. nějaká Thesálie, možná Kranon, 4. st. př.n.l., možná něco novějšího
  3. Thesalská liga, 196-146 př.n.l.
  4. to samé
  5. tady vážně těžko říct, vypadá to na kombinaci Apollo / kůň, což může být na růzých mincích
  6. no čím dál lepší, to už se ani nedá označit jako excentrická ražba, to museli být v mincovně namol.. může to být Pergamon, 3.-2. st. př.n.l. ale ruku do ohně za to nedám
  7. na první pohled to vypadá jako Himéra, hemilitra.. ale tam bývá hlava většinou doleva a nevidím na reversu žádné označení nominálu (na sicilských bývá 6 teček), takže záleží na tom, co je v tom věnci, může to být teoreticky jak Thesálie, tak třeba i něco z Malé Asie.
  8. opět si nejsem jistý, ale nejpravděpodobnější je Larisa (tedy zase Thesálie🙂 ), 4. st. př.n.l.
Profilový obrázek
numis42

Uživatel

Zaregistrován:
1. 2. 2015

#2033 1. 2. 2015, 22:10

Jsem naprostý začátečník a pokouším se zatřídit poděděnou sbírku antických mincí.
Např u této mám poznámku, že je to Caracalla, ale na minci je ANTONINUS PIUS AVG
Obličej ale spíše odpovídá na Caracallu (198-217) než na Antoninus Pius (138-161)
Vůbec nevím odkud začít. Mince je stříbrná, zřejmě tedy denár.
Díky za jakékoli rady.
Dotaz jsem dal původně na "mince bez data", na radu zkušeného ji tedy dávám do sekce Antika

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

#2034 1. 2. 2015, 22:15

Jen jen doplnim, ze ti to tam urcili sprave - je to Caracalla. Nekteri z rimskych panovniku maji dost podobne jmena a popisy a jsou znami spise pod svymi prezdivkami (Caracalla, Elagabalus, Caligula).

Ja jen doplnim, ze je to opravdu denar a to RIC 253 s opisy ANTONINVS PIVS AVG GERM a PM TR P XVIII COS IIII PP. Postava je tusim buh (nebo tak neco) mediciny Aesclepius.

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#2035 1. 2. 2015, 22:20

Já už vše podstatné napsal v původním vlákně.

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#2036 1. 2. 2015, 22:21

Tovy: no, on to byl podle mýtu smrtelník, ale po své smrti zbožštěný, podobně jako Héraklés a několik nemnoho dalších antických hrdinů, kterým se dostalo této pocty.
A správně je to Aesculapius, řecky Asklépios.

Profilový obrázek
numis42

Uživatel

Zaregistrován:
1. 2. 2015

#2037 1. 2. 2015, 23:08

Díky všem. Ještě bych potřeboval poučit, jak se dopátrat třeba toho čísla RIC a vůbec, v čem to hledat. Internet mě nabízí převážně aukční seznamy, ale tam je toho málo. Mám knížku od Ursuly Kampman, ale jednak je německy, čož mě valně nejde, ale hlavně to v tom taky nenajdu. Všechny ukázky mají docela jiný revers, třeba toho Aesculapuse jsem tam nenašel. Nechci otravovat s každou jednotlivou mincí. Je jich dost. A to jsem zvolil dotaz na minci slušně čitelnou. Většinou jsou ty ražby tak šejdrem, že polovina textu chybí.

Profilový obrázek
Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

#2038 1. 2. 2015, 23:43

numis42: V Kampmanove je to 51.92.1, ale bohuzel bez obrazku. Doporucuji do vyhledavace zadat "wildwinds JMENO", takze "wildwinds caracalla", prvni odkaz bude seznam na strance Wildwinds, pokud nebudou videt fotky, tak je tam prepinatko. A pak jet podle fotek nebo vyhledavat kousek textu. Nejsou tam vsechny varianty, ale dost.

tenzor: aha, proto jsem tam daval otaznik, ze jsem si nebyl jisty. Ja ty persony jeste nemam poradne nacteny (a uz vubec ne zapamatovany🙂, dik za info!

Profilový obrázek
numis42

Uživatel

Zaregistrován:
1. 2. 2015

#2039 1. 2. 2015, 23:49

No jak ale poznám, že mám hledat zrovna Caracallu, když to na minci není. Teď mám v ruce jinou podobnou, typnul bych si podle té předchozí taky na Caracalu, ale jak to poznat ?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
kekule

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2008

#2040 2. 2. 2015, 00:24

ještě jednou si troufnu zabrousit do antiky, i když to není úplně můj obor. nicméně, je to rada asi obecná. víš, numis42, tohle není úplně nejlepší cesta.... máš dvě možnosti, vzít sbírku k soudnímu znalci či do nějaké slušné numismatické firmy a nechat si ji ocenit a určit ..... a nebo kupovat literaturu a studovat a studovat a studovat .... tady Ti asi každý rád poradí, ale ve výsledku je to velmi nepraktické ..... Buď chceš tu poděděnou sbírku dál rozvíjet a pak se bez svých vlastních nastudovaných vědomostí neobejdeš, a nebo nechceš a pak se na všechno vy....dni, dej to do aukce a užívej si peněz ... :-)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.