Tady jsou všechny existující typy:
http://www.ric.mom.fr/en/search
skúsi mi niekto identifikovať-zakatalogizovať mincu Antonia Pia? Opis je nečitateľný.
Ja som ju katagolizoval ako As RIC1092 (pod Hadrianom) Roma 138
A:IMP T AEL CAES HADRI ANTONINVS PIVS, bare head right
R: P M TR POT COS DES II S-C, Pax standing left, holding olive branch and cornucopiae
Obrázky:
igormusinka@gmail.com
Ještě jinak🙂 Na zemi je globus, je to tedy Providentia. RIC 957
Antoninus Pius AE As. ANTONINVS AVG PIVS PP IMP II, laureate head right / TR POT XIX COS IIII S-C, Providentia standing left, pointing at large globe at foot and holding long sceptre.
Zdravím,před časem jsem koupil legionářský denár Marka Antonia,lV. a taky XX.legii.Nerozumím tomu,že se jich zřejmě zachovalo tolik!Jsou běžně k mání l.až XXll.legie,jaké vojsko měl tedy jeho protivník Oktavián?Už jsem viděl jeden s kontramatkou,či jak se tomu říká,Vespasiána.Používala se tato platidla i po porážce Marka Antonia?Dík za odpověď Mrázek
cartoonist: Vetsina denaru je pred rokem 30, ty nejbeznejsi 31-32 pred n.l., triumvirat se rozpadl 33, ale myslim, ze otevreny boj az v roce 31, takze do te doby se mince bez problemu razily. Jak dlouho fungovaly nevim, predpokladam ale, ze mimo centralni Rim se pouzivaly delsi dobu a protoze se razily defacto tam, kde byly legie, tak asi dost minci bylo mimo Rim. Postupne se nasledne stahovaly a pretavovaly. A to same je i se vzacnosti - verim, ze se vetsina stahla a pretavila, ale jestli v nich legie brali i jen malou cast zoldu, tak se jich muselo vyrazit ohromne mnozstvi a snad i proto je jich porad tolik. Objevuji se dost, ale jsou taky oblibene, takze jejich cena strme roste se stavem. Nektere jsou tusim vzacnejsi, ale jak moc a ktere to nevim. A samozrejme objevuje se i dost padelku.
Kontramarky nevim, to by me taky zajimalo, ale mam pocit, ze vetsinou tam byly vyrazena nejaka pismenka a nikdo poradne nevi, co znamenala. Ja kdysi po jedne patral (tusim S na republikovem denaru) a nezjistil jsem, co je zac.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.