Zaregistrován
10. 4. 2011
tenzor: Dakujem Vam aj za vas nazor...
Zaregistrován
19. 6. 2012
Tenzor: Zajímavá informace. Mohu se zeptat, od kdy přibližně k takovému zlehčování docházelo? Nedávno jsem na eBayi viděl takový lehký sestercius Alexandra Severa. Vážil jen necelých 12g, což by odpovídalo asu, ale s jeho rubem jsem v chytrých knihách našel jen sestercie. Samozřejmě, je také možné, že šlo o padělek, ale z fotky se zdál být v pořádku.
Zaregistrován
12. 1. 2010
Odpověď na tuhle otázku není jednoduchá, protože jedna věc jsou extrémní odchylky a druhá věc je průměrná váha.. jinými slovy mince mohly vážit v průměru stejně ale přestalo se tolik dbát na dodržování váhy. K tomu došlo ve větší míře nejpozději už za Hadriána (117-138 ) u měděných mincí (as, semis, quadrans). Za vlády Commoda se tohle začalo projevovat i u sesterciů a později se začala zhoršovat i jakost díky postupné recyklaci. Za Severovců pak začalo docházet i k poklesu průměrné váhy AE mincí, není ale lehké to blíž specifikovat, protože se za nich razilo méně než dříve (nebo se jich aspoň méně dochovalo, možná to má i spojitost s tou recyklací). Každopádně minimálně do začátku vlády Gordiana III (238-244) se najdou i neošizené kousky o stejné váze jako měly sestercie z 1.-2. století.
Přiznám se že ohledně této problematiky toho nemám nastudováno tolik kolik bych chtěl a často vycházím spíš ze svých zkušeností a různých sebraných dat. Pokud mě někdo doplní nebo opraví, budu rád...
Zaregistrován
7. 10. 2006
prosím antikáře o určení této mince, kterou mi poslal jeden kamarád; váha je 7,34g. bohužel lepší fotky nemám
Obrázky:
Zaregistrován
6. 11. 2008
dle hmotnosti asi drachma, ale toto nesbírám...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
1. 10. 2012
NORICUM. AR tetradrachm (9.73 gm). Adnamati type. Beardless, laureate head left / Horseman galloping right, brandishing spear, ADMAN—ATI (AT in monogram) in exergue and before horse. Göbl TKN pl. 7, 13. Rare.
Obrázky:
Zaregistrován
12. 1. 2010
Podle hmotnosti spis didrachma nebo stater. Kazdopadne povedome mi to neni a z tech prtavych fotek toho moc nevidim... ta hlava na aversu, neni dvojita (tvar na druhe strane) ? A neda se precist ten napis na reversu?
Zaregistrován
12. 1. 2010
Hm, tak nakonec Kelti a tetradrachma🙂 Tak to uz se nedivim, ze mi to nebylo povedome...
Zaregistrován
7. 10. 2006
chlapi díky😉
Zaregistrován
1. 10. 2012
Není zač... Váhový rozdíl patrně souvisí s tím poškozením aversu, kde je větší část hlavy odštíplá či jinak poškozená...
Ten nápis v přiloženém textu je interpretován chybně - správně je to ADNAM (Adnamati).
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.