Zaregistrován
11. 2. 2016
Mam tady tohohle maleho reckeho lvicka, nepomohl by nekdo urcit? diky
Obrázky:
Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz
Zaregistrován
26. 8. 2012
Thrácký Chersonesos ,hemidrachma...4.stol.př.n.l.
Zaregistrován
11. 2. 2016
Zaregistrován
11. 2. 2016
Mam tady dalsi kousek na ktery se mi nedari prijit Muzete nekdo poradit? prumer 1,5cm
Obrázky:
Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz
Zaregistrován
11. 2. 2016
EDIT: Uz to mam, constantin II folis AE4, 335-337, Trier, muze nekdo potvrdit?
Jde tedy o provincni razbu?
akolita@seznam.cz
Zaregistrován
6. 11. 2013
AE4-áno, Constantius II.(RIC VIII Lyons 21; Sear 17967
RIC VIII Lyons 21; RIC VIII Lyons 22;RIC VIII Lyons 23; )
, alebo Constantinus II.(RIC VIII Lyons 20;)
, alebo, Constans(RIC VIII Lyons 24, RIC VIII Lyons 25)
. Trier-nie. Máte tam Y na banery a to razila iba mincovňa Lyons (SLG,PLG)
"všetko, čo k životu skutočne potrebujem vedieť, som sa naučil v materskej škôlke" Robert Fulghum
Zaregistrován
4. 9. 2012
ještě doplním - o tzv. provinční ražbu se nejedná, za ty se považují mince z cca 1.-3. stol., kdy si zjednodušeně řečeno kolonie razily vlastní nominály s vlastními náměty na reverzech a v drtivé většině s řeckými opisy (na východě)
Toto je oficiální císařská ražba s latinskými opisy, které se razily ve stejné podobě ve všech mincovnách po celé říši (opět jednodušeně řečeno).
V této době už se "vedlejší" provinční-koloniální ražby nerazily.
Dříve (do konce 3. stol.) mohly ale z jednoho města (např. Antiochia) pocházet klidně jak oficiální císařské ražby, tak ty místní provinční s řeckými opisy. Na západě šlo obvykle i dřív o oficiální císařské nominály. Je toho ještě víc, ale snad jsem vypíchl to nejpodstatnější a snad to lze pochopit😃
Zaregistrován
11. 2. 2016
Supr, díky oběma za užitečné informace.
akolita@seznam.cz
Zaregistrován
28. 1. 2021
Dobrý den. Chtěl bych poprosit o pomoc s určením tohoto nalezeného antoniniánu. Podle toho, co se mi podařilo dohledat, by se mělo jednat o tuto minci - Antoninianus - Galerius as Caesar - viz. https://en.numista.com/catalogue/pieces306797.html
Vše odpovídá včetně opisů na aversu - GAL VAL MAXIMIANVS NOB CAES i reversu IOVI ET HERCVLI CONS CAES - Γ//XXI
Je tu pouze jedna nesrovnalost - materiál. Dle katalogu by mince měla být stříbrná, ale to co jsem našel na stříbro rozhodně nevypadá a nehádal bych ani billon. Připadá mi to jako klasický bronz. Můžete mi někdo poradit? Děkuji
Obrázky:
Zaregistrován
4. 9. 2012
Dobrý den, určené to bude dobře. Tyhle mince už stříbrné dávno nebyly. Jen lehce postříbřené (teor.4 %) na povrchu, aby aspoň budily dojem stříbrných. Tahle vrstva bývá často (většinou) setřelá, tak jako u vaší mince.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.