Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Ander

Uživatel

Zaregistrován
11. 3. 2009

#61 - 27. 6. 2012, 10:55

To Tenzor: To samozřejmě nevylučuji, ale nedává mi to moc smysl. Proč by někdo dělal zmenšenou napodobeninu tetradrachmy a ne aspoň zhruba stejně velkou ? Vím, že se dělají i fantazijní fejky, ale tady je povrch mince dost jetý (viz foto mikroskopem). A ta námaha na jeho umělé vytvoření mi právě nedává smysl, když nejde o věrnou kopii nějaké žádané mince. Koupil jsem to v zastrčeném vetešnictví na jednom z jónských ostrovů, kde chlápek měl bednu od bod plnou neplatných mincí z 20.stol. a mezi nimi jenom asi 5 mincí starších 100 let. Chtěl jsem si přivézt suvenýr a nechtěl jsem kupovat nějakou turistickou cetku. Nooó ... pokud máš pravdu, tak jsem právě takovou cetku koupil😞

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Misak33

Moderátor

Zaregistrován
23. 12. 2009

#62 - 27. 6. 2012, 10:57

Pokud to bylo mezi takovyma mincema, tak je to podle me jasne...

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

jan322

Moderátor

Zaregistrován
27. 12. 2009

#63 - 27. 6. 2012, 17:18

Pánové, potřeboval bych, aby jste se mrkli na tyhle tři antoniniany (Philippus Arabs, Decius, Postumus) a řekli mi, zda jsou "OK" Já pevně věřím, že ano, ale přeci jen jsem středověkář a ne antikář. Ostatně ta moje antika půjde pryč.

Obrázky:

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Misak33

Moderátor

Zaregistrován
23. 12. 2009

#64 - 27. 6. 2012, 17:24

Rekl bych ze jsou ok.

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

kekule

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2008

#65 - 27. 6. 2012, 18:09

joo.... naprosto v pořádku

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#66 - 27. 6. 2012, 20:26

Ander: třeba proto, aby nešel sedět, kdyby se to náhodou provalilo, případně mohl mince vyrábět úplně legálně?
Ohledně povrchu, jetý je, ale ne způsobem, který bych čekal. Ta písečná patina byla jedna z mála věcí, která vypadala na menší fote věrohodně, ale tady? Co jsou ty šedomodré dolíčky? Pro porovnání s pravou písečnou patinou na pravé minci připojuju fotku.
Námaha vytvoření nečeho takového může být minimální, pokud je mince litá, je jen o něco málo menší (měřil jsem si svou antiošskou tetradrachmu Philippa I. a je to 24.5-25 mm, přičemž má výrazný okraj). Takže jediná divná věc je těch 5 gramů, asi to bude o dost tenčí, než by mělo být, pravá tetradrachma má nějakých 12 gramů a rozdíl v hustotě nebude propastný, zvlášť když uvážíme, že ryzost byla nízká. Ale předpokládám, že slepovaná není? 😁
V každém případě, mincovní obraz je hodně podobný, ne-li identický, jednomu typu tetradrachmy z Antiochie, jenže i když byla jejich ryzost nízká, nikdy jsem neviděl nějakou co by měla vzhled bronzu/mědi, o váze 5 gramů ani nemluvě. Vyloučil bych i dobové falsum, i kdyby byla mince původně postříbřená, tak lehkou by nikdo nikoho neoklamal. Osobně si myslím, že je mince odlitek z reálné pravé předlohy, mechanicky/chemicky upravený tak, aby to nebylo moc poznat a uměle vybavený písečnou patinou (která ale vcelku odpovídá tomu, co je občas vidět na pravých bronzech z té oblasti, nicméně pokud to vzniklo někde tam, není divu).
A mimochodem, kdyby šlo o pravou minci, tak by byla asi vzácná, pokud není v základní literatuře ani k nalezení na netu, takže pravděpodobnost toho, že by se objevila mezi levnými neplatnými mincemi je asi taková, že ve sklepě objevím Van Gogha.

Obrázky:

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#67 - 27. 6. 2012, 20:32

jan: vykazují všechny znaky dobové ražby a styl sedí, takže buď jsou pravé nebo hódně dobré padělky (u této cenové relace nepředpokládám)🙂

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#68 - 27. 6. 2012, 20:32

A doufám, že nám tu antiku za oplátku nabídneš jako prvním!😉

Ander

Uživatel

Zaregistrován
11. 3. 2009

#69 - 27. 6. 2012, 21:00

To Tenzor : Díky moc za obšírný výklad. Vypadá to, že máš zase pravdu. Mezitím jsem našel tohle falzum. Nejsou tam rozměry ani hmotnost, ale podle fota mi připadá, že budou asi ze stejného hnízda. 😞

˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#70 - 27. 6. 2012, 21:40

Až na to, že ta je stříbrná, což je tady (jak vidět) hrozná nevýhoda, že jde o padělek, tam úplně bije do očí a navíc stříbro není úplně nejlevnější, takže náklady budou vyšší při sice menší námaze, ale daleko horším výsledku.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.