Vyzkoušela jsem si na jedné malé mincičce leccos, ale ze všeho vyplynulo jediné - pokud nechci minci zničit, hlavně bronz, NESMÍM SPĚCHAT! Hlavně žádné kyseliny a tak. Destilka je podle mne fajn a olivový olej měl taky svoje...nechat minci v něm třeba den dva a pak vzít tyčinku s vatičkou a zkusit minci otírat a případně to zopakovat. Ale prvně hrubý a jednoduchý bordel opatrně očistit třeba měkkým kartáčkem na zuby... Nic ostrého! Hlavně na takhle velké minci s mnoha velkými plochami to bude strašně vidět.
maca.mica@seznam.cz
oli, zde máš široké pole působnosti, napiš pár článků do detektorářských časopisů a fór o tom, jak odborně čistit. oni se hledači rádi nechají poučit od odborníka. navíc si tím mezi nimi získáš i renomé a budou se na Tebe obracet ve věcech čištění o rady a získáš si mezi nimi kontakty, které budeš moci využít k získávání informací o nálezech dobových falz apod. ostatně i o těch falzech bys mohl napsat nějaký článek pro hledače ... jde o to získat si mezi nimi jméno a důvěru, a pak se můžeš dostat k zajímavým nálezům, které budeš moci publikovat ...
Kdyz se dostane k nejakem nalezu, nemuze mit ciste teoreticky problemy s tim, ze o nalezu vedel, ale neohlasil to?
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
to asi reaguješ na tu aktuální kauzu ... tady byl průser v tom, že toho bylo tolik, v případě izolovaného nálezu se nad tím nikdo nepozastaví ... když jsem kolikrát u nás archeologům řekl o mém nálezu jednoho stříbrňáku (nic extra starého ani vzácného), tak na to nereagovali, to je nezajímalo ... i když teď, když jsou toho plná média a všude se to diskutuje, bude spousta lidí opatrnějších. stačí pár měsíců počkat, než opadne to napětí a zapomene se na to ... podobná situace byla tehdá, jak uhořel ten překupník s archeo-artefakty, který toho měl plný byt. archeologové tehdy hromovali v médiích a také to vyšumělo ...
kacuro napsal/a:
...ostatně i o těch falzech bys mohl napsat nějaký článek pro hledače...
na ty falza je na ceste par clanku plus bych jeste chtel dalsich par dat dohromady v dohledne dobe (tj. do konce roku - materialu je habakuk, jen ten cas nejak neni). pak by se dal sepsat souborny clanek - necham se pak poucit ja co a jak kam napsat, aby si to precetli ti, kteri takove informace vyuziji - hodime o tom pak rec
co se tyce "ohlasovaci" ci spise "praskaci" povinnosti. no ja teda nevim. podle mne musi stacit, ze dotycnemu reknu: "ze jej musim upozornit, ze zrejme jedna dle zakona nelegalne a ze danou vec by mel dle zakona ohlasit, ovsem ze ja jej udat nepujdu, protoze vlastne ani nevim, jak se jmenuje"
toto je vec, kterou si musi ujasnit kazdy detektorar sam, co udela. pokud od nej jak ten prekupnik ci sberatel nic nekoupim ci to pak jeste nerozprodavam, tak pokud me zavrou za to, ze jsem to videl a zadokumentoval, muzou rovnou zavrit i kazdeho, komu o tom nalezce rekl. je zajimave, ze v te kauze (pokud vim) nesli treba sedet rodinni prislusnici ci lide, s nimiz chodil dotycny na pivo (jak tu vcera nekdo v nejakem prispevku poznamenal) ci jini, kterym to sdelil.
pokud jsem s nim nebyl u vyzvednuti a neznam (nebo maximalne jen orientacne) misto vyzvednuti nalezu, nemam vlastne co bych nahlasoval. navic zde si dovolim rici, ze to neni vrazda, ani tyrani, znasilneni ci kradez jako takova (takove veci bych asi ohlasit mel - i kdyz uprimne bych po osobnich zkusenostech s policii vahal, zda i to ma vubec smysl - pred lety jsem skutecne v realnem case ohlasil loupez a od te doby si o policii a jejich schopnostech resit naprosto banalni kauzy nemyslim uz vubec nic dobreho), tudiz mi zavaznost pripadneho trestneho cinu spojena s nenahlasenim nalezu prijde mnohem mensi (zde uz ale mluvim o svem svedomi, je mi jasne, ze nas pravni system da s klidem cloveku, ktery ukradne 10 tis. deset let natvrdo a politika, ktery ukradl 100 milionu jeste s omluvou pusti).
jako polehcujici okolnost bych v takovem pripade mohl pouzit to, ze jsem naopak alespon zajistil dokumentaci nalezu pred jeho rozprodanim (coz je nejcastejsi pripad). asi by me to moc nepohlo. kor v pripade takove hromady - jak pise kacuro, toto byla pest na oko, zde nekdo evidentne precenil sve sily a podcenil lidskou zavist (pochybuju, ze by ohlasovatele ci udavace hnaly moralni pohnutky)
na strane druhe me to nemusi trapit. k podobnym vecem se nedostavam a kdyz koupim na aukru nejake falzum (vetsinu si spis pujcim od lidi, co si to taky nekde kdysi koupili), tak problem je na strane portalu a prodejce a ja to resit nemusim... nebudu preci behat s kazdym koupenym fufnikem za cetnikama a ptat se, jestli nahodou neco takoveho nehledaji - jeste by mne umlatili pendrekem - tam o jejich schopnostech nepochybuju
Legislatívu asi tady nevyriešime, tak by som sa ešte vrátil k čisteniu.
Vie niekto, aké postupy používajú konzervátori v múzeu? Neviem si predstaviť, že by mince čistili týždne alebo mesiace. Naviac ak by to bol nejaký hromadný nález. Podľa mňa musia mať nejaký rýchlejší šetrný postup.
postupuji vicemene tradicne (hlavne pokud je tam nekdo "ze starsi skoly").
jenze drive nebylo tolik moznosti nedestruktivnich analyz a take zavery o ryzosti apod. se delaly (hlavne v povalecnych letech) zpusobem, ktery je dnes napadnutelny.
otazka je vzdy prosta. je (jsou) nalezena (-y) mince a reknu si co s ni (nimi) chci delat:
1) otazka ryzosti a analyz je nezajimava - pak si cistim s ohledem na material
2) mince je zajimava z pohledu zjisteni puvodni ryzosti a nebo z pohledu urceni technologickeho postupu jeji vyroby (typicky falzum) - NECISTIM, nejdrive diskutuji s odbornikem
pod bod 1 spada i situace, kdy nalezce vi, ze to nenahlasi a ze si ji chce nechat ci prodat (a chce ji nalestit, aby mu na aukru urvali ruce) - s tim se holt nic delat neda... takove mince, nejsou-li vylozene vzacne, pak uz nemaji temer zadnou historickou hodnotu a jejich cena je spise trzni
zpetne jsem provadel i analyzy minci cistenych pred 20-30 lety v muzeu. neni to sice takova divocina, jako po nekterych samozvanych odbornicich na cisteni, ale nektere informace se proste cistenim ztrati ci jistota jejich spravneho urceni se snizuje.
v muzeich tech hromadnych nalezu zas tolik nemaji, rada z tech nalezu je deponovana i necistena (a ano, pokud to nejsou bridilove, cisti skutecne VELMI POMALU - tydny a mesice).
neco malo se lze docist zde (do podrobna to ale nemam prostudovane):
SEJBAL, Jiří. Základy muzejní konzervace. Muzeografické učební texty III. 1. vyd. Brno: Moravské muzeum, 1989. 285 s. Náklad 1500.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.