Zdravím.
Prosím o určenie tejto mince, respektíve ma skôr zaujíma koho znázorňuje averz.
A samozrejme ten zvláštny motív na reverze. Minca je miskovito prehnutá. Fotky sú robené zblízka a treba si všimnúť hranu. Vyzerá to na spojenie dvoch strižkov spolu. To znamená, že sa môže jednať o falzum. No a pravdaže nie som si istý, či autor nepoužil pri výrobe tejto mince dva rôzne motívy. Túto mincu som dostal ako darček od príbuzného po návrate zo zahraničia. Tým pádom nemusíme riešiť cenu. Averz má dosť výrazný reliéf, ktorý od okraja mince do stredu už dosť vystupuje. Priemer je 28 mm, váha 8 gramov, materiál asi bronz. Aký to mohol byť nominál, teda ak taká minca existovala aj skutočne? Dostal som aj tip na Paduánske falzum, ale to by bolo zrejme už ďaleké predbiehanie. Ďakujem za každý ohlas od skúsenejších, antika predsa len, nie je moja doména.
Obrázky:
Ja som to v podstate tušil a hneď ako som ju podrobne prehliadol pod lupou, mi bola divná. Tá hrana bola jasným signálom pre okamžité podozrenie. No aj tak mi vŕta hlavou ako, alebo podľa akého motívu je vyrobená. Či autor čerpal poznatky alebo základy z nejakej konkrétnej mince alebo je to jeho fantázia.
Inak ďakujem a aspoň na 90% mám istotu kam ju zaradiť.
Tezko rict, odkud autor cerpal.. motiv Dia Amona (pochopitelne v lepsim provedeni) na nekterych reckych mincich je (napr. Tennos, Pitane), ale s jinymi reversy, tenhle si nedokazu nikam zaradit. Opis na aversu nedokazu precist, na reversu je stylizovane MIAS, to taky nedava moc smysl.
Falzum to sice moze byt, ale fantazijna minca to nie je. Ide o As, ktory nechal v Kyrenajke razit propraetor Pupius Rufus. Ten reverz je otoceny dole hlavou, je na nom sella castrensis, na averze samozrejme Zeus Amon. Ide ta ryha po celom obvode mince? Aj horizontalne praskliny na obvode mozu sluzit ako indikator pravosti. Vyzeraju, ze idu dovnutra mince? Celkovo vsak mam pocit, ze ide naozaj o falzum. Chcelo by to mat tu mincu v ruke.
Ok, projevil jsem svou neznalost, ze jde o rimskou poloprovincni minci z obdobi republiky by mne fakt nenapadlo.. to ale nic nemeni na tom, ze je lita - rozplizle kontury, defekty na povrchu, ktere by razbou nevznikly, ryhu uprostred hrany prave mince jsem take jeste nikdy nevidel. Prava mince by nejspis stala dost velke penize.
Teda konečne aspoň niekto uviedol historické fakty o tejto minci. Na hrane vidno túto ryhu asi do polovice. Potom to vyzerá ako keby bola zahladená a zaklepaná.
Čiže aj ja s toho faktu usudzujem, že to bude falzum. Samozrejme som rád za túto diskusiu a budem rád aj za ďalšie doplňujúce informácie, ktoré sa týkajú toho pravého asu. Ak môžem uviesť miesto odkiaľ bola dovezená, bola to severná Afrika. Príbuzný mi ju doviezol zo služobnej cesty. Dostal som ju darom, tak ďalšie podrobnosti ma už nezaujímali. Ale som rád, že z tej trojkolky bude snáď horský bicykel, no nie Tenzor? Pravdaže to myslím zo srandy a ďakujem všetkým, ktorí sa mi snažili pomôcť.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.