Osobně bankovky na aukru téměř nekupuji, co bych potřeboval tam nenajdu(nebo maximálně padělky).
Pokud prodávám, řeším to fotkou, popis stavu stupnicí se subjektivní(případný zájemce si může napsat o lepší foto, ale u bankovek většinou za 30-300Kč to asi nemá moc smysl řešit).
U novodobých bankovek(běžných) prostě musím mít až na výjimky bankovní UNC. Tupější růžky již pokládám za stav 0, pošpinění tiskovou barvou většinou také. V soukroné tabulce sbírky a chyběnce mívám psány i stupně jako 0+ a 0- pro lepší orientaci(někdy mám ve sbírce i takovéto bankovky z různých sestav apod.). Pokud má již pankovka přehyb, může to být maximálně pro mne označení 1+
V Evropě to takto odlišuji po roce cca 1955, u zámoří cca po roce 1970. V Asii může mít v některých zemích i bankovka v UNC stobu po sešívačce(byly tímto způsobem často balíčkovány již v tiskárně).
U starších bankovek je to už horší a i tupější růžky(ne zlámané) jsem ochoten akceptovat jako UNC. 🙂
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
zkusil jsem zkombinovat tu křížovou tabulku (za překlad nekamenujte) + českou stupnici + obrázkovou stupnici
[
](http://obrazku.cz/obr635227_zachovalost.jpg)
co vy na to, když to vezmete popořadě po stupních - odpovídá to (obecně) vašim představám o tom kterém stavu?
klidně - vytvořeno stejně na základě zdrojů získaných z webu + obrázková část je tuším od Numpsziho ;-)
rozhodně bych to ale nebral jako konečnou verzi - právě proto jsem to zveřejnil pro konstruktivní kritiku a připomínky
Otázka(1): Prečo vznikla táto téma a diskusia okolo nej?
Odpoveď(1): Pre to aby sme vyjadrili svoj názor na to, že Ktorá stupnica je vhodnejšia pre určenie SKUTOČNÉHO stavu bankovky.
Otázka(2): Ak by sa aj celý zberateľský svet (vrátane američanov) dohodol na nejakej stupnici a v budúcnosti ju aj používal, pomôže to v tom, aby zberatelia OBJEKTÍVNEJŠIE hodnotili stavy bankoviek?
Odpoveď(2). N E P O M O Ž E !!!
Otázka(3): Ak kúpime (napríklad na aukre) N/UNC bankovku a domov nám príde 1/EF tak je na chybe nejaká stupnica, alebo sú na chybe predávajúci, ktorý NEOBJEKTÍVNE hodnotia stav predávaných bankoviek?
Odpoveď: Na chybe nie je stupnica, ale predávajúci.
Otázka(4): Treba zmeniť stupnice, alebo treba zmeniť poctivosť a objektívny pohľad predávajúcich na predávané bankovky?
Odpoveď(4): ..................
Ano, tohle je těžká věc. Nejen však na transport jsou bankovky háklivé. Ono pak s nějakým "super-unc" aby se zacházelo v rukavičkách, s pinzetkou... je to pak strašně náchylné a přijde mito až někdy trochu schizofrenní, když někomu (kdo je vysazen na UNC) ukážu něco ze sbírky a on začne namísto obdivování celku zkoumat lupou, jestli ten růžek není náhodou mikroskopicky roztřepen a jestli někde není stopa po počítačce atd.). prostě - když přes detaily nevidí celek :/
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.