Moderátoři: Tomako, smith

opelomega36

Uživatel

Zaregistrován
6. 4. 2007

#1 - 6. 8. 2007, 19:34

Myslím, že je pravej čas oprášit starou sbírku bankovek, co tu mam doma, a trošku jí rozšířit atd. Jen mam takovej menší problém 😕 Bankovkám vůbec nerozumím, tak bych potřeboval nějaké rady... hlavně podle čeho se vůbec sbírají? podle serie?

vladik

Uživatel

Zaregistrován
8. 10. 2006

#2 - 6. 8. 2007, 21:18

No podle mého je to jako když sbíráš mince. Můžeš sbírat co chceš !!!!!!!

rihav

Uživatel

Zaregistrován
11. 5. 2007

#3 - 7. 8. 2007, 13:38
Myslím, že je pravej čas oprášit starou sbírku bankovek, co tu mam doma, a trošku jí rozšířit atd. Jen mam takovej menší problém 😕 Bankovkám vůbec nerozumím, tak bych potřeboval nějaké rady... hlavně podle čeho se vůbec sbírají? podle serie?

No bankovky se sbiraji podle nalady a chuti🙂 Pokud zacinas, tak bych sbiral jen "podle katalogu", tj. snazil se mit kompletni sbirku ruznych bankovek usporadane podle toho v jakem poradi byly emitovany. Az budes mit jakous takous "kostru sbirky" je mozne se pustit do sbirani ruznych typu jednotlivych bankovek, napr. perforovane/neperforovane/s ruznymi druhy perforaci ap.

Dalsi moznost je taky sbirani podle serii. Vzasade existuji dva pristupy :

1, sbirani "podle pismena" serie
2, sbirani "podle cisla" serie

Oboje ukazu na prikladu 10kc 1986 (serie V,P,J 01 - nevimkolik - sedim v praci a katalog je doma🙂 )

Podle prvniho pristupu budou stacit tri kousky, jeden ze serie V, jeden z P a jeden z J a je jedno s jakymi cisly.
Podle druheho pristupu jich bude potreba vic, teda 1 - nevimkolik od serie V, 1 - nevimkolik od P a to stejne od J

Sice nekomu muze prijit ten druhy zpusob mirne sileny, ale i taci lidi existuji (treba ja🙂, byt jsem s tim zacal pomerne nedavno)

PS. ja vim, ze to "podle pismena" a "podle cisla" nemusi platit u vsech bankovek (nektere nemaji v serii pismena, jine zas cisla), ale tady to je jen pro ilustraci..

Abych nezapomnel, tak to co jsem psal, jsem psal s ohledem na nase bankovky (treba sbirku nouzovek mam usporadanou jinak). A taky podle toho, jak to vidim ja. Jestli je nekdo jineho nazoru sem s nim 😎

opelomega36

Uživatel

Zaregistrován
6. 4. 2007

#4 - 7. 8. 2007, 18:49

Díky za rady, pořídím si nějakej katalog a postím se do toho... Viděl bych to na variantu "podle písmena" aspoň zatím....

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován
26. 7. 2007

#5 - 7. 8. 2007, 19:02

...ta varianta zbierania podla cisla...akoze do postupky od 1 do neviem kolko asi u sucastnych bankoviek nema vyznam co?? v banke mi ich daju kolko chcem ..teda kolko mam na ucte😉

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Jirka318

Uživatel

Zaregistrován
5. 11. 2011

#6 - 5. 11. 2011, 20:25

Dobrý den, jsem nováček pokud jde o bankovky. Zajímalo by mě, jaký je váš názor na sbírání bankovek do běžného pořadače s pevnými foliemi.

Také bych rád věděl, jak moc rozšířené jsou v této oblasti padělky a na co si dávat pozor.

mischel13

Uživatel

Zaregistrován
2. 11. 2008

#7 - 5. 11. 2011, 20:29

Já používám také obyčejné pořadače, osvědčily se mi perfektně!😉

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

jirka72

Uživatel

Zaregistrován
14. 9. 2008

#8 - 5. 11. 2011, 20:34

ke druhe casti dotazu - toto je na dlouhe vypraveni, falzifikatu se vyskytuje pomerne dost dobovych (i ty jsou nekdy docela cenne, ale horsi je, kdyz je nekdo vydava za original). A pak jsou obcas se vyskytujici novodoba falza, nekdy mohou vznikat i upravovanim starych bankovek. Je toho hodne, nevim, co bych k tomu kratce napsal.

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#9 - 5. 11. 2011, 20:51

otázka je, jak definujeme "běžný pořadač", mnohé mohou být chemicky pro bankovky nevhodné...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

mischel13

Uživatel

Zaregistrován
2. 11. 2008

#10 - 5. 11. 2011, 21:10

Co by mohl papírový pořadač chemicky udělat?😉 Dracku, nehledej problémy tam, kde nejsou!😉 Mám to v nich už xlet a ani té stovce nesežloutlo "K"😁

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.