Moderátoři: Jaromir, dejvy, pavlinka, smith, ikanek

dancernohorsky

Uživatel

Zaregistrován
18. 3. 2018

#1 - 31. 3. 2018, 17:12

Zdravím,
po 60 letech od dědovi smrti je asi čas začít s rekonstrukcí a rozvojem jeho sbírky. Celý problém je, že za ta léta se známky maximálně vytáhly z krabice, hodinu jsme se kochali, a zase se do krabic vrátily.
Nedělám si iluze o kvalitě (přece jen se dřív sbíralo zcela jinak), přesto bych rád zjistil, co za známky sbírka obsahuje, rád bych dal dohromady nějaké ucelené části, podstatnou část zahraničních známek prodal a naopak dokoupil známky do sbírky Rakouska, Československa, případně ostatních okolních států.
Při zběžné kontrole se bavíme o známkách zhruba od roku 1870 do 1958. Většinou razítkovaných, podstatná část je nalepená na listech A4 filatelistickými nálepkami. Rozsah zahraničí je absolutně celý svět (děda měl velmi významné zahraniční kontakty i do těch nejmenších států a zemiček). Jsou tu i země, které nejenže už neexistují, ale ani jsem o nich v životě neslyšel 😁
Jako první jsem proto roztřídil známky do obálek podle zemí a teď co s nalepenými listy? Odlepit, nebo nechat nalepené? Většina listů je naštěstí s jednou konkrétní zemí, jsou ale i listy s více zeměmi. Navíc část nálepek už věkem dosloužila, takže i při maximálně opatrném překládání listů se známky odlepují.
Další, co nemám jasno, je způsob identifikace známek. Na české a rakouské mám katalogy, ale co s takovou Čínou, Jihoafrickou republikou, Togem...?
A nakonec, prosím o nějaké rady jak připravit konkrétní část (třeba jednotlivé země) k prodeji a kde to zkusit. eBay?
Dík moc. Dan
(Přikládám několik listů se známkami pro ilustraci)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

opal

Uživatel

Zaregistrován
4. 7. 2016

#2 - 31. 3. 2018, 17:32

Nádherná sbírka (já mám po dědovi jenom pár kousků).
Je nutné ty exotické země prodávat? A kupovat místo nich Československo a Rakousko, které má "každý"?
Jestli ano, tak bych třeba nějakou exotiku koupil. Ty "obyčejné", pro radost žádné rarity.

dancernohorsky

Uživatel

Zaregistrován
18. 3. 2018

#3 - 31. 3. 2018, 18:44
Nádherná sbírka (já mám po dědovi jenom pár kousků). Je nutné ty exotické země prodávat? A kupovat místo nich Československo a Rakousko, které má "každý"? Jestli ano, tak bych třeba nějakou exotiku koupil. Ty "obyčejné", pro radost žádné rarity.

Možná, že není potřeba prodávat, jen bych rád věděl něco o hodnotě, případně o způsobu změny "uložení" známek. Přece jen sbírat 50 různých zemí úplně nejde 😉

pepahavel

Uživatel

Zaregistrován
30. 12. 2014

#4 - 31. 3. 2018, 20:13

Pro základní roztřídění by mohlo stačit toto: https://www.stampworld.com/en/maps/Europe/ , jen ty ceny jsou tam trochu přepálené a chce to dělit cca 5. Registrace je zdarma.

dancernohorsky

Uživatel

Zaregistrován
18. 3. 2018

#5 - 31. 3. 2018, 20:56
Pro základní roztřídění by mohlo stačit toto: https://www.stampworld.com/en/maps/Europe/ , jen ty ceny jsou tam trochu přepálené a chce to dělit cca 5. Registrace je zdarma.

Dík za tip

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#6 - 1. 4. 2018, 12:45
Možná, že není potřeba prodávat, jen bych rád věděl něco o hodnotě, případně o způsobu změny "uložení" známek. Přece jen sbírat 50 různých zemí úplně nejde 😉

Podle mého názoru byste měl zvolit úzký sběratelský záběr. Čím budete více tříštit síly, tím budete mít možná všeobecnější znalosti, ale sběratelství je naopak spíše o potřebě detailnějšího přehledu v menším okruhu zájmu.

Sbírka neobsahuje pouze běžné položky, ale sbírku sbírkou dělají především méně dostupné položky. Proto já bych si zvolil užší okruh, zbytek známek bych prodal a utržené peníze bych investoval do dražších známek.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

dancernohorsky

Uživatel

Zaregistrován
18. 3. 2018

#7 - 1. 4. 2018, 18:02
Podle mého názoru byste měl zvolit úzký sběratelský záběr. Čím budete více tříštit síly, tím budete mít možná všeobecnější znalosti, ale sběratelství je naopak spíše o potřebě detailnějšího přehledu v menším okruhu zájmu. Sbírka neobsahuje pouze běžné položky, ale sbírku sbírkou dělají především méně dostupné položky. Proto já bych si zvolil užší okruh, zbytek známek bych prodal a utržené peníze bych investoval do dražších známek.

Přesně tak nějak jsem to myslel.
Co s těmi nálepkami nalepenými známkami, odlepit a dát třeba do zásobníku? Nálepky na zadních stranách nechat, nebo u razítkovaných napařit a stáhnout?

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#8 - 1. 4. 2018, 18:09

Nálepky nechte na známkách.

Zkuste navštívit některý filatelistický kroužek v blízkosti vašeho bydliště a pokuste se tam známky ukázat. Jistě vám zevrubně zdělí jejich hodnotu. Obávám se, že většina známek bude z okruhu těch běžných a tedy těžko prodejných.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

dancernohorsky

Uživatel

Zaregistrován
18. 3. 2018

#9 - 1. 4. 2018, 20:20
Nálepky nechte na známkách. Zkuste navštívit některý filatelistický kroužek v blízkosti vašeho bydliště a pokuste se tam známky ukázat. Jistě vám zevrubně zdělí jejich hodnotu. Obávám se, že většina známek bude z okruhu těch běžných a tedy těžko prodejných.

Zkusil jsem to letmo projít na tom stampworld.com serveru a je to tak. Většina jsou běžné levné známky, pár "dražších" je v řádu stokorun. Ale je tam dost kompletních nebo téměř kompletních sérií, tak je aspoň na co koukat😉
K místním filatelistům už se nějakou dobu chystám, jen se v sobotu ráno vykopat z pelechu 😁

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#10 - 2. 4. 2018, 04:04

Nevím jestli jsem to nepřehlídl - místní filatelisti jsou kde?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.