Zaregistrován
30. 3. 2008
myslím, že pro ty, kteří sbírají jen těch několik málo marek z Bajera je Shöne stejně zbytečný, a co si budem povídat, i těžko sehnatelný. Nové vydání zatím není a když se náhodou dostane na e-bay, tak se po něm vždy jen zapráší.
Zaregistrován
1. 7. 2008
to jo, já jen, že být důsledný v určení M nebo RM se musí brát u Picka, Bajera a víceméně i Rosenberga s rezervou (a pokud už má sběratel eminentní zájem o 100% určení, pak nezbývá nic jiného než pořídit si speciální literaturu s tím, že si ji člověk přečte a pochopí)
Zaregistrován
30. 3. 2008
naprosto souhlasím, Německo sbírám kvůli těm nádherným bankovkám s úžasnými rytinami, navíc historie toho státu ...
Ostatně, já jsem k tomuhle sbírání stejně dost skeptický. Někdo doplní katalog o bankovky na "českém území" za 2 sv. a hned se strhne modní vlna. Ale co to vlastně je české území? Ve středověku jsme měli hranice Čech až k Pirmě u Drážďan, za první republiky se zase hranice naposled měnily někdy v roce 1924.
Když bych chtěl být důsledný a doplňovat cizí platidla v katalogu o ČSR, tak nevidím důvod proč se orientovat jen na druhou světovou válku. 😕
Zaregistrován
9. 3. 2010
Čo sa týka tých "cudzích pap. platidiel platných na našom území"
Zoberme čiste hypoteticky, že eurozóna zanikne, alebo, že Česká republika do nej nevstúpi. Niekto z ČR sa rozhodne zbierať bankovky platné na území ČR po roku 1993 a chce mať vo svojej zbierke aj cudzie platidlá platné na území ČR po roku 1993. Má do takejto zbierky zaradiť aj eurobankovky? Ak ich České hypermarkety OFICIÁLNE rešpektujú ako zákonné platidlo a majú na to zo zákona právo tak potom eurobankovky do takejto zbierky patria ...
Zaregistrován
6. 11. 2008
Brett napsal/a:
......Má do takejto zbierky zaradiť aj eurobankovky? Ak ich České hypermarkety OFICIÁLNE rešpektujú ako zákonné platidlo a majú na to zo zákona právo tak potom eurobankovky do takejto zbierky patria ...
To že se soukromá osoba nebo firma rozhodne přijmout platbu v jiné měně neznamená, že měna je platná na danném území !!!
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
1. 7. 2008
Brett > Jaký zákon mluví o tom, že musíme/můžeme respektovat platbu Eurem? Nevím o takové zákonné úpravě.
A co se týče Eura - to bychom si museli hrábnout pěkně do peněženky neb by pak ve sbírkách měl být nominál emitovaný v jednotlivých letech + z každého státu (tiskárny)... brrrr🙂
Šenfi > to samé jsem psal někde kousek dříve (výše?). Taky to beru jako umělou módní vlnu, která ovšem nemá pevné základy (nebudu se už opakovat, proč mi to vadí, máme shodu + popsal jsem to už jednou docela košatě).
Navíc - vadí mi, když se pak v katalogu ještě objeví toto téma vlastně jen okrajově se základní informací (a někdy i chybnými či zavádějícími údaji). A jen pak dělají sběratelům (kteří podlehnou této módní vlně) průvan v hlavě i v peněžence.
Zaregistrován
1. 7. 2008
a jinak - je vtipné, jak se objevuje aukce např. s polskými Zlotými ... a už není ani uvedeno "Polsko XX Zlotych/XXXX" ale "XXX Zlotych - platné na našem území"🙂)
a další poznatek - jak bankovky, kterých si nikdo nevšímal jsou najednou "chtěné", protože někdo uvede, že platili i u nás... hmmm tak jen snad nadhazuji, že poukázky rudé armády pro Maďarsko, Polsko i Rumunsko byly na našem území zachyceny reálně také (lidé je v některých obcích zejména na Slovensku akceptovali a používali následně k platební styku mezi sebou). Co s tím? Budou se sbírat, až se objeví v katalogu Bajer 2014 v kapitole "Platidla obíhající na našem území bez zákonné úpravy"?🙂)
Zaregistrován
9. 3. 2010
Dracek - ale ja som nepísal o nejakej vytrasenej babičke, ktorá predáva pár kvietkov zo svojej záhradky na okraji tržnice, ani o prostitútke niekde pri diaľnici, ktorá si nechá za svoje služby zaplatiť v eurách a ani jedna z týchto platieb neprebehne cez registračnú pokladňu. Ja som písal o obrovskej sieti hypermarketov, ktoré pôsobia po celom území štátu a u ktorých platba za tovar/služby prebehne cez registračnú pokladňu a následne na základe tejto platby a zisku odvádzajú do štátneho rozpočtu dane.
Acme - ja tie zákony nepoznám a neviem ani na základe akého zákona to majú povolené a keďže to tak OFICIÁLNE funguje tak to musia mať nejakým zákonom povolené a štátne úrady to asi rešpektujú.
Zaregistrován
11. 5. 2007
Jenže největší sranda je, že v tomle opravdu není rozdíl mezi nějakou šlapkou, babičkou prodávající karafiáty a třeba Teskem (to není reklama :-) ).
Jde totiž o soukromoprávní vztah a tam to fuguje tak, jak se strany domluví (a z hlediska zákona v soukromoprávních vztazích platí, že co není zakázáno, tak je povoleno - proto nemusí existovat, a skoro se vsadím že neexistuje, žádná úprava ohledně plateb EURem v hypermarketech). Jde o to, že obchodník řekne "Ok, můžeš u mě platit v EURech ale dám Ti úplně hroznej kurz" a pokud na to přistoupí i druhá strana, její problém. Zisk a daně jsou úplně jiný problém a ty pochopitelně platí, ale vyjádřený v oficiální měně, korunách - určitě ne v EURech (ale musí se platit daň ze zisku, který vznikl tím nevýhodným kurzem, řekl bych).
Takže abych to shrul, ČR má jen jednu jedinou oficiální měnu zakotvenou ústavním pořádkem a to je Koruna česká. Čím si budou lidé platit mezi sebou záleži jen a jen na nich (a s oficiální měnou to nemá vůbec nic společného) - a nemusí to být nikde výslovně povolené.
Zaregistrován
16. 8. 2008
:)
a este bonusova otazka:
Sovjeti ked okupovali Zakarpatsku oblast (v 10.1944), co dali do obehu? Pengo (z 1944) alebo koruny (z 1944)?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.