Zaregistrován
18. 11. 2009
Na novém katalogu mne mrzí to, že jsou v něm bankovky jiných států - které sice obíhaly na našem území, ale naprosto postrádám Terezínské poukázky 😞 a popř. městské bankovky, ale to je asi vylepšení katalogu pro 3.vydání. 🙄
Zaregistrován
30. 3. 2008
už jsem to tu i někde psal. Podle mě městský nouzovky, Terezínský poukázky apod. do Bajera nepatří a je jen dobře, že jsou ve spešl katalogu. Ostatně, já bych se obešel nejen bez cizích platidel, ale i bez těch opičáren typu nerealizovaných návrhů z tiskových zkoušek apod.
Zaregistrován
6. 11. 2008
Přesně, kdo chce nouzovky, at si na ně koupí katalog, který existuje a je běžně dostupný, dokonce byla(snad i stále je) snížená cena v akci...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
2. 1. 2011
Prodám odznaky chce je někdo? Jsem ze Zlínska.Děkuji.Nebo nevíte jestli je někdo tady na Zlínsku odhaduje?
Zaregistrován
26. 7. 2007
omg😃 nespamuj
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Zaregistrován
9. 3. 2010
Skúsil by som to s tou otázkou v tejto debate ... http://www.czmince.cz/5-haler-1924-nejcenejsi-mince-za-320-000-kc/
Inak každému zberateľovi doporučujem prečítať diskusiu pod článkom - určite to stojí za to ...
Zaregistrován
1. 7. 2008
Šenfi > jo jo, taky si myslim, že Terezín je jiná kategorie a z pohledu toho, jestli to je nebo není v katalogu bych přistupoval stejně k těm "cizí na našem území". Už vidím, jak se to nakonec v Bajerovi 2015 (nebo kdy to třeba vyjde) Terezín objeví i s anuláty a zkusmými tisky a tady se pak strhne lavina zájmu o Terezín a poptávka po anulátech protože to "bude v katalogu". A s těmi nerealizovanými - asi bych je klidně uvedl pro ilustrativní příklad ALE - nečísloval bych je (nekatalogizoval) - 1) i Bajerovi se tohle vymstilo (v dalším vydání to musel upravit = není to nic stabilního, když i teď se objeví semtam něco nového), 2) je to strašně ošemetné uvést vedle sebe něco, co je nátisk v jediném exempláři (nebo jen skica) a pak něco, co je hotová a pouze neemitovaná bankovka/státovka (skica podle mě prostě není nic, pokusný tisk taky ne; to už by tam pak mohlo být asi 15 známých a nerealizovaných návrhů 1 Kč/1919 - 1922 - proč ty tam nejsou třeba - ha?!), 3) katalogizace psychologicky působí na sběratele, že se podle toho dá sbírat a kompletovat - což je v tomhle případě opravdu mimo mísu.
Zaregistrován
30. 3. 2008
naposto se v tomhle shodujeme😉
beru 5 000 sk/44, 100/51 apod. ... byť nikdy nebyly emitovaný, lze je brát jako bankovky a do katalogu každopádně patří, ale nějaký skici ? 😕
Myslím, že u těch návrhů by bývalo bylo mnohem lepší, kdyby se vydala jakási aktualizace brožurky od Němečkový, než to mervomocí dávat do katalogu.
Tyhle hurá akce na mě působí dojmem, že někdo chtěl sice s dobrým úmyslem uveřejnit i ostatní věci kolem ČSR platidel, ale nejspíš z ekonomických obav, zda by to coby samostatnou publikaci vůbec prodal, tak to nesmyslně naházel to katalogu, kde je odbyt sice zaručenej, ale už mu nedošlo, že méně je někdy více a samotný katalog tím jen trpí.
Navíc poslední vydání na mě působí dojmem, že bylo děláno v kvapu. Například acmeho tabulka je nesmyslně na konci a ne přímo u 20/26, z neznámých důvodů se vytratily přehledný tabulky sérií atd. Namísto toho se tam zase naopak objevují zbytečnosti který tu zmiňujeme a myslím, že i právem kritizujeme.
Zaregistrován
27. 2. 2010
Nevím, jaký na to vlastně mám názor. Každopádně je zvláštní, že poslední bankovka Československa je někde v půlce knihy. Aktualizace knížky od Němečkové by rozhodně třeba byla.
Ale na druhou stranu nemůžu říct, že vyloženě všechno neČeskoslovensko (a ČR, SR) na mně působí rušivě. Třeba vývojové fáze 10/1960 a různé černotisky jsou zajímavou ilustrací "života bankovky" a doplněním textu (jak ostatně asi byly i míněny). Asi by ale měla být překopaná část nevydaných platidel - zařazovat něco, co není více lidmi reálně sehnatelné (typicky náhradní platidla 1962), mezi ostatní věci mi nepřijde jako dobrý nápad. Bohatě stačí mobilizační státovky, 5000Ks, 1/1946, emise CII. Ostatní chuťovky by klidně mohly být mimo jako ukázka platidel připravených k tisku, "o kterých se často (nebo nověji) mluví". Sem by mohla patřit třeba 50Ks, II. vydání, 100Ks nevydaná, 1Ks, nová varianta 5000 se Smetanou, platidla 1962 a co já vím, co ještě. A tahle kapitola by mohla v klidu průběžně bobtnat podle toho, co nového se v budoucnu objeví.
Zaregistrován
1. 7. 2008
Jo jo. U těch fází 10/60 taky není katalogové číslo (a poznámka "nevydaný návrh"), stejně tak jako u té Bubákovy dvoustovky. Ještě, že tam nedali dvoustránku s "platidly kubánské krize", kde by to bylo ilustračně nalepené pro ukázku ==> vedlo by to jen k tomu, že by se to pak lepilo a objevovalo ještě víc a lidi by po tom šli, protože "je to v katalogu" (kurňa, se divim, jak někdy jsou sběratelé jak stádo bů-hovad nebo členové sekty ´katalog Bajer´- kdyby jim tam dal variantu 20/94 s podpisem Kulhánka, už vidím to přebíjení na Aukro🙂 )
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.