Zaregistrován
15. 7. 2007
tak to je super, dik. a co to chybejici IO? stava se to?
Zaregistrován
25. 4. 2007
sigur napsal/a:
To, čo vyzerá ako ucho je podľa mňa skôr oko.
ano, a lev je s vyplazeným jazykom čo opäť naznačuje leva bez korunky
Zaregistrován
15. 7. 2007
takze pokud to dobre chapu, je to Pohl 179, Ung. 487 a Husz. 623, mincovna Buda, mincmistr Iohannes Münczer, razeno 1451 - 1452
Zaregistrován
24. 3. 2010
Oliver: Dneska teda válíš s Uhrami 😉 Daj si už radšej pohov, nestačím utierať sliny z klávesnice 😃
Zaregistrován
15. 7. 2007
ten Hunyadi uz tu byl, pouze zmenil majitele a lehounce jsem jej docistil. mam ho asi uz rok nebo tak nejak🙂 navic nejhezci Hunyadiho denar mas ty a Archy
potiz byla v tom, ze jsem zjistil, ze tam mam chybu v urceni, nesedelo mi to, ted uz to je myslim ok.
s facctorym jsme jeste dourcili ten, na ktery jsi mne kdysi navedl (prispevek 24), mame urceno jako Husz. 620, Pohl 177-1, Ung. 486a
Zaregistrován
18. 2. 2012
Mám obecnou otázku na znalce historie - Jan Huňádi, jakožto správce (gubernátor) za nezletilého L. Pohrobka razil v Uhersku mince (s opisem Tempore IO Guber) ale nikde jsem neobjevil, že by Jiří z Poděbrad, jakožto gubernátor za země Koruny české razil "vlastní" mince po dobu správcovství, než L. Pohrobek převzal vládu. V Uhrách lze najít vcelku slušnou škálu denárových mincí jak za J. Huňádiho tak hlavně L. Pohrobka, nicméně jaké drobné mince razily v té době české a moravské mincovny?
Na fotce denár mincovna Buda, CNH. II. 156, ÉH 490
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
V Cechach byla situace urcite o dost komplikovanejsi v tom, ze zeme byla ponicena valkou a celkovym spolecenskym rozvratem. Obdobi vlady Ladislava Pohrobka (a porucnictvi Jiriho z Podebrad) je obdobim, kdy teprve dochazelo k pomale stabilizaci pomeru v naprosto rozvracenych Cechach. Podrobneji se tomu venuje Castelin (Ceska drobna mince doby predhusitske a husitske 1300 - 1471). Prirazeni konkretnich drobnych nominalu penez se lvem vsak muze byt do jiste miry diskutabilni, nejake teorie ma napr. greggy, myslim, ze se k tomu vyjadri. Myslim, ze na vymysleni a razbu vlastnich minci proste nebyl prostor. Vybral jsem par stran z Castelina, kde se dana situace resi:
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
vypadla mi tam strana 217, ktera rovnez stoji za rec:
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
Co se tyce Moravy, tam lze myslim celkem souhlasit s tim, co uvadi ve sve praci Moravska mince doby husitske Jiri Sejbal (jinak do tohoto obdobi spada i klasicka produkce mestkych mincoven a samozrejme i obeh cizi - rakouske - meny), byt i zde se zrejme novodobe nazory trochu ruzni a jistota prirazeni nekterych razeb Brno ci Olomouci je spise zdanliva:
Obrázky:
Zaregistrován
18. 2. 2012
Pánové díky, velice zajímavé čtení! Vypadá to, že se budu muset někde poohlédnout po uvedené literatuře. Nevíte jestli se věnuje této době ještě nějaký jiný autor (kromě obou níže uvedených) ? Dík ermanarich
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.