takze pokud to dobre chapu, je to Pohl 179, Ung. 487 a Husz. 623, mincovna Buda, mincmistr Iohannes Münczer, razeno 1451 - 1452
ten Hunyadi uz tu byl, pouze zmenil majitele a lehounce jsem jej docistil. mam ho asi uz rok nebo tak nejak🙂 navic nejhezci Hunyadiho denar mas ty a Archy
potiz byla v tom, ze jsem zjistil, ze tam mam chybu v urceni, nesedelo mi to, ted uz to je myslim ok.
s facctorym jsme jeste dourcili ten, na ktery jsi mne kdysi navedl (prispevek 24), mame urceno jako Husz. 620, Pohl 177-1, Ung. 486a
Mám obecnou otázku na znalce historie - Jan Huňádi, jakožto správce (gubernátor) za nezletilého L. Pohrobka razil v Uhersku mince (s opisem Tempore IO Guber) ale nikde jsem neobjevil, že by Jiří z Poděbrad, jakožto gubernátor za země Koruny české razil "vlastní" mince po dobu správcovství, než L. Pohrobek převzal vládu. V Uhrách lze najít vcelku slušnou škálu denárových mincí jak za J. Huňádiho tak hlavně L. Pohrobka, nicméně jaké drobné mince razily v té době české a moravské mincovny?
Na fotce denár mincovna Buda, CNH. II. 156, ÉH 490
Obrázky:
V Cechach byla situace urcite o dost komplikovanejsi v tom, ze zeme byla ponicena valkou a celkovym spolecenskym rozvratem. Obdobi vlady Ladislava Pohrobka (a porucnictvi Jiriho z Podebrad) je obdobim, kdy teprve dochazelo k pomale stabilizaci pomeru v naprosto rozvracenych Cechach. Podrobneji se tomu venuje Castelin (Ceska drobna mince doby predhusitske a husitske 1300 - 1471). Prirazeni konkretnich drobnych nominalu penez se lvem vsak muze byt do jiste miry diskutabilni, nejake teorie ma napr. greggy, myslim, ze se k tomu vyjadri. Myslim, ze na vymysleni a razbu vlastnich minci proste nebyl prostor. Vybral jsem par stran z Castelina, kde se dana situace resi:
Obrázky:
vypadla mi tam strana 217, ktera rovnez stoji za rec:
Obrázky:
Co se tyce Moravy, tam lze myslim celkem souhlasit s tim, co uvadi ve sve praci Moravska mince doby husitske Jiri Sejbal (jinak do tohoto obdobi spada i klasicka produkce mestkych mincoven a samozrejme i obeh cizi - rakouske - meny), byt i zde se zrejme novodobe nazory trochu ruzni a jistota prirazeni nekterych razeb Brno ci Olomouci je spise zdanliva:
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.