Hm fakt škoda tej mince. Netuším ako ju dočistiť, osobne by som toho bál, že ju totálne zničím.
Jedine, čo ma napadlo je, že skúsiť ju hodiť do citrónovej šťavy zriedenej s vodou a sledovať.
No ale to je len môj názor, neručím za to🙂
Mne sa celkom osvedčilo mincu nahriať nad plameňom sporáka, kým nezačne mať plameň zelený nádych z tej medenky. Tá vrchná vrstva sa premení na takú zuhoľnatenú škvareninu, ktorá potom ide mechanicky po kúskoch odtrániť. Treba mať len trpezlivosť a samozrejme odstraňovať pomaly a jemne.
zahrivani ozkouseno na drobnych nominalech (srotu podobneho vzhledu). nedoporucuju, muze se stat, ze diky korozi uvnitr mince (zpusobene prasklinami) sestrizek popraska a mince se rozpadne (ostatne na tom je uspech teto metody v podstate zalozen - zahrivanim se oxidacni produkty dehydratuji ci jinak rozkladaji, meni svuj objem a odtrhavaji se od povrchu strizku).
nevim, co by na to rekl nekdo se zkusenostmi s elektrolyzou (tyto zkusenosti ja nemam), ve vhodne nastavenem prostredi by to treba pomoci mohlo - rad bych si zde poslechl nazor nejakeho v tomto smeru zkuseneho antikare.
mit to v ruce, spolehnu se v prvni fazi - opakuji se, vim - na cistou vodu a jeji pusobeni po delsi dobu (obcasna vymena)
kdyby se ta mince dala do elektrolýzy tak by byl efekt stejný jako u kyseliny citronové navíc by se musel na minci očistit mechanicky povrch tak,aby byl kontakt se zdravým jádrem jinak by elektrolýza nefungovala.šlo by to sice očistit na hraně,ale při uchycení kontaktů a následném čistění by se mohla mince zlomit.nečistoty by se sice elektrolýzou odstranily,ale mince by byla vyčistěná do lesku na čistý kov bez patiny.já bych u toho denáru použil chelaton stejně je už po smrti a takto nemá skoro žádnou cenu.
to mne s tou elektrolyzou prekvapuje. vysledky prezentovane na konferenci, kterych dosahovali odbornici (konzervatori) z nevimjakeho muzea tak jak je popsano urcite nevypadaly. budu si muset najit nekdy cas a podivat se tomu na zoubek. s chelatonem bych nespechal, nicmene nevylucuju, ze na jeho velmi slaby roztok by nemohlo casem dojit.
u cennejsich minci nebo u minci, kde je mozne ocekavat existenci nejakych variatnt, hlavne pak u minci se znamymi nalezovymi okolnostmi je nezniceni mince dulezite a neni podstatne hledisko ciste sberatelske "tj. ze mince je po smrti" (ne ze by nebyla), ale hledisko badatelske - tudiz zde bych snahu o nejake osetreni mince (do nehoz bych se v tomto pripade poustel opatrne), chapal spis jako to druhe.
ďakujem za pomoc a nápady, aj keď asi minci veľmi nepomôžu. Normálne by som sa takým šrotom nezapodieval, avšak aj keď denáru chýba asi 5 % úlomku a je značne zanesená, črtajú sa tam pekné detaily a aj mince s nie úplne zachovaným opisom môže mať výpovednú hodnotu, hlavne v prípade že sa jedná o denár, ktorý sa vidí možno raz za 10 rokov. Ešte som chcel poprosiť ak má niekto tento denár celý v lepšom stave alebo ho videl niekde na nete, hoďte ho tu, nech máme to s čím porovnať, diky
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.