Moderátoři: Archypov, facctory, smith

Saracen

Uživatel

Zaregistrován
12. 6. 2012

#81 - 13. 9. 2013, 18:56

ako vyčistiť tento denár? H627. Stav je síce horší, no je to vzácnejšia razba, vlastne mimo katalógov som ho ešte nikde nevidel.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

MisoPN

Uživatel

Zaregistrován
21. 12. 2008

#82 - 13. 9. 2013, 19:13

Hm fakt škoda tej mince. Netuším ako ju dočistiť, osobne by som toho bál, že ju totálne zničím.
Jedine, čo ma napadlo je, že skúsiť ju hodiť do citrónovej šťavy zriedenej s vodou a sledovať.
No ale to je len môj názor, neručím za to🙂

Saracen

Uživatel

Zaregistrován
12. 6. 2012

#83 - 13. 9. 2013, 20:56

ono by to chcelo asi nejakú chémiu, aby sa tie sekundárne prílepky odstránili tak, aby nebol zničený povrch bronzovej mince, teda aby to nevyzeralo ako vyleštená meď, zároveň aby sa nezničili detaily, ktoré aj popri defektoch, ktoré minca má, ukazujú ako celkom slušné

pali79

Uživatel

Zaregistrován
4. 12. 2011

#84 - 14. 9. 2013, 00:56

Mne sa celkom osvedčilo mincu nahriať nad plameňom sporáka, kým nezačne mať plameň zelený nádych z tej medenky. Tá vrchná vrstva sa premení na takú zuhoľnatenú škvareninu, ktorá potom ide mechanicky po kúskoch odtrániť. Treba mať len trpezlivosť a samozrejme odstraňovať pomaly a jemne.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#85 - 14. 9. 2013, 01:11

zahrivani ozkouseno na drobnych nominalech (srotu podobneho vzhledu). nedoporucuju, muze se stat, ze diky korozi uvnitr mince (zpusobene prasklinami) sestrizek popraska a mince se rozpadne (ostatne na tom je uspech teto metody v podstate zalozen - zahrivanim se oxidacni produkty dehydratuji ci jinak rozkladaji, meni svuj objem a odtrhavaji se od povrchu strizku).

nevim, co by na to rekl nekdo se zkusenostmi s elektrolyzou (tyto zkusenosti ja nemam), ve vhodne nastavenem prostredi by to treba pomoci mohlo - rad bych si zde poslechl nazor nejakeho v tomto smeru zkuseneho antikare.

mit to v ruce, spolehnu se v prvni fazi - opakuji se, vim - na cistou vodu a jeji pusobeni po delsi dobu (obcasna vymena)

alarich

Uživatel

Zaregistrován
15. 4. 2010

#86 - 14. 9. 2013, 08:11

kdyby se ta mince dala do elektrolýzy tak by byl efekt stejný jako u kyseliny citronové navíc by se musel na minci očistit mechanicky povrch tak,aby byl kontakt se zdravým jádrem jinak by elektrolýza nefungovala.šlo by to sice očistit na hraně,ale při uchycení kontaktů a následném čistění by se mohla mince zlomit.nečistoty by se sice elektrolýzou odstranily,ale mince by byla vyčistěná do lesku na čistý kov bez patiny.já bych u toho denáru použil chelaton stejně je už po smrti a takto nemá skoro žádnou cenu.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#87 - 14. 9. 2013, 09:57

to mne s tou elektrolyzou prekvapuje. vysledky prezentovane na konferenci, kterych dosahovali odbornici (konzervatori) z nevimjakeho muzea tak jak je popsano urcite nevypadaly. budu si muset najit nekdy cas a podivat se tomu na zoubek. s chelatonem bych nespechal, nicmene nevylucuju, ze na jeho velmi slaby roztok by nemohlo casem dojit.

u cennejsich minci nebo u minci, kde je mozne ocekavat existenci nejakych variatnt, hlavne pak u minci se znamymi nalezovymi okolnostmi je nezniceni mince dulezite a neni podstatne hledisko ciste sberatelske "tj. ze mince je po smrti" (ne ze by nebyla), ale hledisko badatelske - tudiz zde bych snahu o nejake osetreni mince (do nehoz bych se v tomto pripade poustel opatrne), chapal spis jako to druhe.

Saracen

Uživatel

Zaregistrován
12. 6. 2012

#88 - 14. 9. 2013, 10:16

ďakujem za pomoc a nápady, aj keď asi minci veľmi nepomôžu. Normálne by som sa takým šrotom nezapodieval, avšak aj keď denáru chýba asi 5 % úlomku a je značne zanesená, črtajú sa tam pekné detaily a aj mince s nie úplne zachovaným opisom môže mať výpovednú hodnotu, hlavne v prípade že sa jedná o denár, ktorý sa vidí možno raz za 10 rokov. Ešte som chcel poprosiť ak má niekto tento denár celý v lepšom stave alebo ho videl niekde na nete, hoďte ho tu, nech máme to s čím porovnať, diky

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

Saracen

Uživatel

Zaregistrován
12. 6. 2012

#90 - 14. 9. 2013, 11:15

diky sigur, tak vidieť tento denár v dobrom stave je asi problém

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.