Zaregistrován
10. 1. 2013
Comes, pozrel som príspevok, na vašej minci je vidieť jemný náznak káčka a na dátume to vypadá ako obrátená dvojka 15Z8,povedal by som že je to K-T.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Nemáte, prosím, niekto foto tejto konkrétnej mince Jána Zápoľského? Veľmi by mi to pomohlo. Prípadne aspoň informáciu, odkedy bol Jakub Italus komorským grófom vo Veľkej Bani.
Obrázky:
Zaregistrován
23. 6. 2007
Braňo: Máme asi stejné informace. Pohl tab. 142, 143 pouze rok 1527. 😞
Zaregistrován
10. 3. 2009
V poslednom čase sa venujem protihabsburským povstaniam v Uhorsku (Štefan Bočkaj, Gabriel Betlén, Juraj Rákoczi, Imrich Thököly). Ján Zápoľský je pre mňa na čestnom prvom mieste človeka, ktorý tento boj začal. Preto som si celé toto vlákno so záujmom prečítal. Už dávno som sa nedozvedel toľko zaujímavých numizmatických informácii. Je neuveriteľné, že ešte pred pár rokmi sa numizmatici vedeli tešiť z mincovej značky obyčajného denára. Kde to nadšenie vyprchalo ? Dnes mi to pripadá, že numizmatika sa bohužiaľ výrazne skomercionalizovala. Takže všetkým nadšeným diskutérom - ďakujem.😉
K téme mincových značiek na denároch - je zaujímavé, že Unger ani Huszár pri Jánovi Zápoľskom neuvádzajú celkom bežnú mincovú značku C-M i keď uvádzajú ɑ-M (s gotickým C). Naopak pre Ľudovíta II. Jagelovského zhodne uvádzajú značku C-⚜ a neuvádzajú α-⚜ (s gotickým C). V podstate je to síce to iste, ale Unger sa v rôznych grafických variantách priamo vyžíval, tak nerozumiem prečo práve túto rozdielnosť "vypustil".
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
24. 3. 2010
Pohl pri Ľudovítovi uvádza obidva typy, pri Zápoľskom len gotické. Stredov denár je jediný kus s klasickým (kacuro ma za toto ukrižuje 😁 ) "C", čo som kedy videl.
Zaregistrován
24. 3. 2010
...a áno, týchto pánov tiež môžem. Takmer všetci to boli "dobrosrdeční sympaťáci" 😁
Zaregistrován
23. 11. 2010
Mám jednu sprostredkovanú prosbu. Oslovil ma jeden bádateľ, ktorý sa dozvedel, že mám pár mincí Jána Zápoľského s tým, či by som na mojich exemplároch niečo nepreveril.
Obeh mincí Jána Zápoľského bol v rakúskych oblastiach zakázaný a aby ich Rakúšania mohli používať, údajne poškodzovali zápoľskovskú vlčicu v strede znaku.
Chcel by som Vás teda poprosiť, či by ste príležitostne neprezreli svoje zbierky, či by sa niečo na tento spôsob ešte nenašlo. Teda stopy po vedomom zahladzovaní symbolov emitenta na minci - v tomto prípade Jána Zápoľského.
(Mne sa to celé trošku nepozdáva, že by si dali prácu so zahladením Zápoľského vlčice, pidi-symbolu uprostred denára veľkosti terajšieho eurocentu a ponechali by nepovšimnutý zreteľný kolopis IOANNES :-)
Ale výskum môže takúto hypotézu, potvrdiť ale nie, záleží aj na objeme preskúmaného materiálu ... ako vzorku takéhoto "pozmeňovania" mi poslali pripojený obrázok:
Obrázky:
Zaregistrován
24. 3. 2010
Nikdy som sa s tým nestretol a to si detaily na minciach volených kráľov všímam veľmi pozorne. Preto som sa napríklad pýtal aj tú značku N-I...ale o tom snáď neskôr😉 A hneď ma napadlo to isté ohľadom IOHANNES., ako si písal v príspevku ďalej.
Zaregistrován
10. 3. 2009
Teória to nie je až tak uletená. Ľudia tej doby boli analfabeti a nevedeli čítať písmenká, takže opis ich nechával chladnými. Ale znak vlčice čítať vedeli veľmi dobre...
Za mňa žiaden zničený denár.😉
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
23. 6. 2007
U mě jak denár, tak i obol bez poškození.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.