Zaregistrován
23. 11. 2010
Určite neskôr do niečoho táto "falošnica" zapadne, zatiaľ len trochu brainstormingu ...
Strávil som pri tejto razbe svoju rannú kávu... erb je jemne kompozične rozhádzaný a zaujalo ma najmä štvrté pole (vpravo dole) - najskôr sa mi zamarilo, že je tam "Český lev" (Unger 702, 703, 706), čo je výrazne menšinové poňatie averzu na Zápoľského denároch. Ján Zápoľský si totiž Čechy nenárokoval, a preto v symbolike používal iný erb ako jeho predchodcovia a následovníci - totiž v prvom a štvrtom poli mal "len" arpádovské brvná. Lev sa však vrátil do erbu Ján Žigmunda (1556) ...
Na Oliverovom snímku nie je to štvrté pole celkom čitateľné a skôr sa zdá, že tam asi sú brvná (zdá sa mi, že tam vidím dve a potom, akoby už "nebolo treba") ... inak podobne málo zreteľné štvrté pole, je aj na tom medenom falze v mojom príspevku (102) na tejto stane (5).
Menej typická pre pomoháčske je aj päťka v letopočte, takú som našiel napr. na Vladislavovom denári 1513, ale občas sa nájde, ale výskyt je minimálny (ak to môžem takto kategoricky vyhlásiť).
Teraz trochu brainstormingu: falzum vyrobil vcelku zručný rezač, ktorý si nebol celkom istý štvrtým poľom a mal k dispozícii staršie kolky - myslím tú päťku (emeritný chlapík od fachu - "dôchodca s vedľajším príjmom"?). Snažil sa sfalšovať pre toto obdobie (1527) hromadne sa vyskytujúce kremnické (K-T) denáre. Falzum bolo evidentene skoro odhalené (ohnutím, prelomením) a kde presne skončilo o tom svedčia tie zemité usadeniny 😎
Obrázky:
Zaregistrován
10. 1. 2013
Pridám svoju skromnú zbierku Zápoľského A-B 1530,I-V 1528 a 152?,K-T 1528 a 1527, R-A 1529.
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
Zaregistrován
10. 1. 2013
Vďaka Oliver.
Zaregistrován
25. 10. 2013
Vkladám obrázok z aukcie, neviem priradiť mincovňu...
Obrázky:
Zaregistrován
1. 8. 2010
Kolozsvár, Fráter Gyorgy, cena do cca 4000 Eur, osobne by som bol pri kúpr veľmi opatrný.
blasko.juraj.ml@gmail.com
Zaregistrován
1. 8. 2010
tá vyvolávačka nič neznamená. Základ je kde sa predáva. Nie každá aukčná spoločnosť je záruka pravosti. Tých 4000 je pri špičkovom stave, táto by to už asi nedosiahla. Zlato nekupujte ak nie ste si istý pôvodom a až budete mať dlhorožné skúsenosti a ani tie Vám niekedy nepomôžu. Trh je zahltený falošnými uhorskými dukátmi a ich násobkami, ktoré sa veselo predávajú v renomovaných aukciách.
Zaregistrován
25. 10. 2013
môžem sem dať link, či je to proti pravidlám?
Zaregistrován
1. 8. 2010
bolo by to zbytočné a ďalšie určenie s fotky je nemožné. Novodobé fake nerozozná cca 95 % zberateľov ani keď má mincu v ruke.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.