Zaregistrován
23. 11. 2010
Ďakujem za ochotu :-) Nechajme tomu ešte tak týždeň, kým to "vychladne" a potom to môžeme vyhodnotiť.
Možno počas Uhorskej vojny mohla byť aj v tomto situácia špecifická, ale neskôr, v 17. a najmä koncom 18. storočia, odkedy sú zachované početné smernice prcudzie
Zaregistrován
23. 11. 2010
(nechtiac som odklikol nedopísané) ... sa cudzie obeživo jeddnoducho pri prvom kontakte s kráľovským úradom stiahlo z obehu, prípadne, ak ho niekto aj prijal, mal povinnosť odovzdať ho na soľnom alebo tridsiatkovom úrade.
Počkajme, či predsa len niekto ešte niečo zaujímavé nenájde :-)
Zaregistrován
15. 7. 2007
Zaregistrován
23. 11. 2010
Bádateľ si môže určiť ako úlohu objasnenie čohokoľvek. Otázku, prečo je niečo tak a nie inak si môžeme položiť vždy. Napr. minulú stredu som bol v kostole Spišskej kapituly, kde sa v kaplnke Zápoľskovcov nachádzajú vrchné dosky sargofágov Imricha a Štefana Zápoľskovcov, ktoré neskôr zabudovali do stien ako epitafy.
Na doske Imricha (orezaná fotka), je vlčica v erbe spracovaná klasicky - pozitívny reliéf (na obrázku vľavo dole), kým na Štefanovej doske (na obrázku vpravo dole) je erb spracovaný rovnako, len vlčica a hviezda sú negatívny reliéf (vysekaná do hĺbky). (obrázky som narýchlo stiahol z internetu)
No a teraz môžme špekulovať, že prečo :-)
Obrázky:
Zaregistrován
10. 3. 2009
sigur napsal/a:
Pohl pri Ľudovítovi uvádza obidva typy, pri Zápoľskom len gotické. Stredov denár je jediný kus s klasickým (kacuro ma za toto ukrižuje 😁 ) "C", čo som kedy videl.
Máš pravdu. Huszár, Unger, Pohl a ani Petách mincovú značku C-M pri denároch Jána Zápoľského neuvádzajú. Včera sa mi podarilo kúpiť si jeden taký denár do zbierky. Zaujímavé, že je z úplne rovnakého razidla ako ten Stredov.
Obrázky:
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
10. 1. 2013
Mojich 8 kusou tiež nepoškodených a čo som našiel na nete je poškodený, ale či to bol zámer, to je otázka.
Obrázky:
Zaregistrován
23. 11. 2010
Vďaka Zuzi, v tomto prípade, tie dva "škrabance" nepresahujú oblasť vymedzenú štítom erbu. Čo by trochu na istý zámer poukazovalo. (Možno to po večeroch robil sám Ferdinand a klial: "Gott strafe Feitam!" :-)
Zaregistrován
15. 7. 2007
toto od zuziho je dobre uveritelne - zde nemam problem uverit, kor kdybych tech kusu videl hned nekolik, ze se o cilene poskozovani jedna. Jen tezko by neco takoveho mohlo byt nahodne.
k tem vrchnim deskam sarkofagu. zrovna dneska jsem se dival na jeden dokument o Egypte, kde bylo receno, ze casto faraoni vysekali napisy svych predchudcu a ze na to trochu vyzral Ramesse II., tim, ze reliefy zahloubil (melo to i lepsi efekt - obrazy byly na svetle vyraznejsi).
v te souvislosti mne napadlo, ze (pokud predpokladam, ze tam vlcice byla i puvodne), tak ji nekdo poskodil a nasledne oprava vedla k tomu, ze vlcici bylo nutne vysekat znovu - do hloubky.
druha moznost by byla, ze ten sarkofag byl nekoho jineho a tu vlcici si tam nechal dotesat novy majitel 😁 😁 😁 (zde ale nevim, do jake miry je to pravdepodobne s ohledem na zbytek obrazu)
Zaregistrován
7. 10. 2006
Také jsem na ten pořad na ČT2 koukal🙂
Zaregistrován
1. 8. 2010
Pre sigura. Foto mi poslal maďarský kolega
Obrázky:
blasko.juraj.ml@gmail.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.