Zaregistrován
23. 6. 2007
Jen do mně palte. 😆 Jen jsem nadhodil podobnost s českým mincovnictvím.
Třeba to vzniko takto:
Starý pán mistr řezavše razidlo takhle jednou pozdě nad večerem poznenáhlu uzřel, že kolek odpovídající číslice někde leží a není k nalezení. Po tom, co seřezal všechny své učedníky pojal se hledat náhradu. Tak po krátkém hledání narazil na dlouho zapomenutou truhličku se starými puncy, kde ke své radosti objevil jeden, který by mohl použít. Dopil tedy svůj žejdlík vína a praštil s ním do raznice, sfoukl svíci a odešel ulehnout na lože od své mladičké ženušky již dostatečně předehřáté. 😆
Zaregistrován
15. 7. 2007
teda, myslim, ze by stalo za to vydat 1000+1 numismatickych pohadek😃
potiz je v tom, ze ty stare punci M nemaji patkove pismo (co sem videl ja u sebe). videls najake M s patkami?
Zaregistrován
24. 3. 2010
Mne sa táto Pavlova teória pozdáva (a tú numizmatickú rozprávku večer prečítam malému, keď ho budem uspávať 🙂 ). Veď rovnaký postup mohol byť použitý aj pre "N". Akurát tam nie je zobák, ale šikmá čiarka. Môže byť?
Zaregistrován
15. 7. 2007
ano, obecne ano.
u zmineneho denaru nikoliv. to nemeni nic na tom, ze punc pro N byl mozna slozen z postrannich nozicek a kosy drik se doryval. nicmene u tohoto denaru neni nozicka od N identicka s I.
jinak si uvedomte, ze samozrejme punc pro raznici je vystouply (vypada stejne jako pismena na minci) a kosy drik se doryva v negativnim obrazu az do raznice. diskutujici to pocitam vedi, ale uvadim to pro uplnost pro ctenare...
Zaregistrován
23. 11. 2010
Našiel som odkaz na takúto staršiu štúdiu (ktorá by ma zaujímala a zatiaľ ju neviem zohnať):
HUSZÁR, L.: János király denárai. In: Numizmatikai Közlöny 51-52 (1951-1952), s. 38-47.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Viem, kde sa dá kúpiť konkrétne toto číslo. Viac asi mailom, aby som nerobil reklamu.
Zaregistrován
23. 11. 2010
... literatúru som zatiaľ nezakúpil, ale nezdá sa, žeby šla na dračku :-) Druhá vec je aj to, že si momentálne musím nosiť prácu aj domov a čas na "hobby" už nezostáva ...
... dnes mi prišiel denár I - V ... nič úžasné, ale niektoré mince som ešte v úžasnom stave ani nevidel, preto si nepripúšťam, že kôli dopravným a ďalším nákladom som ju nakoniec "preplatil" - ten okrojený má stál 6x menej ... a ešte je aj prehnutý ... to je zase deň 😆
Unger 699.s
Pohl 265-13
Obrázky:
Zaregistrován
23. 11. 2010
Na veľkosti nezáleží ... 😉
Obrázky:
Zaregistrován
17. 9. 2009
gratulujem, krasny obol
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Zaregistrován
12. 6. 2012
K-T alebo K-I ? - lebo aj madona je ináč stvárnená a rozetky sú taktiež iné ako bežné na K-T. Ináč ani ne až veľmi veľa striebra tam je, pančovali sa aj oboly?
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.