Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith
Zaregistrován
20. 7. 2010
Jako malý kluk jsem dostal k Vánocům japonského robota, který byl na baterky, chodil, točil se a "střílel". Po letech jsem ho vytáhnul ze sklepa na světo boží, aby mi symbolicky "chránil" sbírku prvních výtisků Čapkových R.U.R.
Jenže, ouha, robot nefunguje...
Hádám, že tam bude zřejmě nějaký uvolněný kontakt, což bych byl schopen sám s pájkou opravit. Jenže, na celém těle robota není ani jediný šroubek, aby se dal rozmontovat, nýbrž jakési nýtky (viz foto), se kterými si nevím rady...
Neměl by někdo z vážených kolegů sběratelů tip na to, kde by se dala taková elektronická hračka nechat opravit? Pokud možno v Praze (není podmínkou)
Díky předem za tipy a podněty...
Obrázky:
Zaregistrován
17. 1. 2014
Pokial su tie "nítky" to, co je na poslednej fotke, tak je to zahnuty plech. Staci to jemne podobrat nozom, srobovakom a v kliestach narovnat a cely diel ide potom lahko dolu
Zaregistrován
6. 5. 2022
To není dobrá rada ! Ty zahnuté plíšky sice jdou narovnat, ale při pokusu je narovnat prasknou na 110 %. Dokonce bych na to vsadil levé varle. Robot je perfektní i s krabicí. Já bych si ho nechal tak jak je.
Konzultace a poradenství v oboru frenologie.
Zaregistrován
27. 12. 2010
Zaregistrován
6. 5. 2022
Změřit zda hračka po zapnutí odebírá proud. Pokud ne, může to být zkorodované od batt. Ty držáky mají přechodové odpory i nové a předpokládám, že odběr bude docela velký. Pokud by byl zase velký, stovky mA a více mohu být odformováné kondenzátory. Potom bych omezil proud odporem na třeba 20 mA. A počkal zda se nevzpamatují. Pozor na exerní zdroje, mohou mít daleko větší napětí na prázno, než na štítku. Tj. i s malým odběrem proudu. To je asi tak jediné co se s tím dá udělat bez rozebrání.
Zaregistrován
20. 7. 2010
Díky za odborné rady, ale obávám se, že naznačený postup je zcela nad mé technické schopnosti.
Jinak, pújde možná o nějaký zádrhel, který u této vintage hračky souvisí s jejím stářím (cca55 let) a projevuje se v podstatě u téměř všech dochovaných exemplářů. Alespoň, co jsem koukal na ebay či aukro, kde byly nabízeny zpravidla jako nefunkční.
Zaregistrován
6. 5. 2022
Není zač. Právě stárnou ty elektrolytické kondenzátory. Je docela malá pravděpodobnost, že by se to vzpamatovalo, ale asi jediná možnost bez rozebrání. Spíš bude vyschlý ten elektrolyt a to je na výměnu.Také bych měl dilema, funkční to těší víc.
Správně tam mělo být :Ty zahnuté plíšky sice jdou narovnat, ale při pokusu je vrátit do původní polohy prasknou na 110 %.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.