Zaregistrován
27. 12. 2010
Asi takhle.
Pro většinu lidí je to bezcené měděné kolečko. Pro většinu numismatiků je to výborně zachovalá mince, která pravděpodobně nikdy neprošla oběhem.
Aby ji někdo označil za zajímavou, tak musí znát patřičné (detailní) informace.
Odhaduju, že průnik příslušných skupin (numismatici v ČR, numismatici čtoucí to vlákno a česky, munismatici mající patřičné informace) je v tuto chvíli: 1.
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.
Zaregistrován
22. 7. 2011
Popsala jste to zcela výstižně. Bohužel, pravda je taková.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
20. 7. 2019
Zdravím, tyto mince sbírám spíše okrajově, ale 1/4 krejcar se vyskytuje celkem často - samozřejmě, že mnohem více v internetových aukcích typu Aukro nebo eBay, ale i v sálových se průměrně 3 kousky ročně vyskytnou (bráno za posledních 20 let - ale s rezervou, nemám zpracováno ani zdaleka vše, takže počet může být vyšší). Cenově čtvrtkrejcar z vašeho příspěvku za těch 150 EUR asi v normě. Stavově je portrét o něco horší - pro porovnání v příloze obrázek téhož ročníku od Raucha (2005 tuším).
Obrázky:
Zaregistrován
22. 7. 2011
Děkuji za reakci.
Měděné 1/4 krejcary Josefa II. z období spoluvlády byly raženy pouze ve dvou ročnících-jeden ve vídeňské a druhý ve smolnické mincovně.
Tuto problematiku jsem rozebíral s jedním sběratelem měděných mincí a v jeho záznamech hezky zachovaných mincí lze nalézt pouze odkaz na položku z aukce Raucha z roku 2005, kterou zmiňujete. Je pravdou, že nesleduje např. Aukro z důvodu neserioznosti prodejců, ale podle jeho názoru se jedná v případě 1/4 krejcaru 1777 S o vzácný ročník, což je patrno z dosažené aukční ceny již z dávného cenového "středověku." Mince tohoto ročníku lze občas zaregistrovat, ale převážně se jedná nesběratelské kusy.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
30. 7. 2012
Pikej - je to stříbro - cínová by měla měděný svorník
Zaregistrován
18. 1. 2010
Kupferstift
Zaregistrován
20. 7. 2019
Za vzácné bych považoval něco, co se vůbec nebo téměř vůbec nevyskytuje - v tomto případě vídeňský 1/4 krejcar 1772, na který jsem dosud nenarazil (pokud někdo má nebo ví, kdy a kde se dražil, budu rád za info).
Měděné (zvláště drobné) mince, pokud se nejedná o vyložené vzácnosti, se v normálních aukcích moc nevyskytují, takže přehled o výskytu je značně zkreslený. Kupříkladu jednokrejcar 1779 bez značky mincovny se vyskytuje velmi málo, v sálových aukcích jsem zatím našel 3 kusy jenom (z toho 2 byly v lotech). V internetových aukcích se objevilo více kusů a nešlo zdaleka o šroty. Třeba ten od Frühwalda z TOP3 Auction 4, položka 509 (docílená cena 1250 EUR bez poplatku, první foto) se v červnu 2017 prodal na eBay kolem 300 EUR (druhé foto). Já sám mám také z internetové aukce (třetí foto) a stav také celkem ujde. Tuto minci bych považoval za vzácnou.
Ale zpět k 1/4 krejcarům 1777 - sice je asi jenom pár výskytů mincí v top stavu, ale v "obyčejné" zachovalosti jich je relativně hodně, takže bych si tento ročník netroufal označit za vzácný. Vzácný stavem to ano, ale to platí v tomto období snad u všech měděných mincí. Nebo alespoň mě teď nenapadá nic, co z měďáků z 18. století by bylo běžně dostupné v top stavu.
Obrázky:
Zaregistrován
22. 7. 2011
Děkuji za reakci a fota, alespoň někdo, kdo má o měděných mincích přehled.
Samozřejmě termín vzácný je myšlen ve smyslu, kdy se mince nachází alespoň ve slušné zachovalosti se všemi zachovanými detaily. Jistě se nejedná o ražbu velmi vzácnou, či mimořádně vzácnou. Videňská ražba pak bude v hezké zachovalosti na úrovni mimořádně vzácné mince ve výskytu jednotek kusů.
Kolega nad touto ražbou od rána přemýšlel, nebyl si jist stavem. Z tohoto důvodu poslal majiteli dotaz a až po kladné odpovědi večer tuto položku koupil.
Krejcar 1779 je jistě zajímavější, což si byl vědom i kolega, který nabízený kus vydražil právě v aukci u Frühwalda. Minci jsem fyzicky viděl a je hezčí než na fotu. Samozřejmě deklarovaná zachovalost neodpovídá skutečnému stavu.
Měděné mince byly u našich sběratelů dlouhou dobu na vedlejší koleji, ale v poslední době nastal zásadní obrat a tyto mince jsou poptávané. Pěkné kusy pak stojí velké peníze, ale dá se říci, že oprávněně. Já se věnuji v současné době pouze stříbrným a měděným mincím císaře Františka II./I. a proto vím, že se jedná o nelehký úkol sehnat pěknou měděnou minci.
Pokud byste měl zájem o polemiku na téma měděných mincí císaře Františka II./I., můžete mne kontaktovat na email.
Zaregistrován
22. 7. 2011
Na tento ročník se mně nepodařilo (a nejenom mně) získat odkaz a to ani v případě odřeného kusu.
1/4 krejcar 1777 S je sice běžnější ročník, ale v pěkné zachovalosti je velmi omezeně dostupný. Zde uvedený kus již kolega obdržel a podle jeho názoru se jedná o druhou nejhezčí minci, kterou v případě tohoto ročníku zaznamenal. Tuto mince lze ohodnotit kvalitou 1/1 s růžovou patinou bez lesku.
Zaregistrován
20. 7. 2019
Evropa1: tak to jsme na tom stejně😕 a není to jenom tento 1/4 krejcárek, ale např. z více než 330 mincí Josefa II. jako spoluvládce jsem jich kolem 40 dosud nezaznamenal (případně si vzhledem k zachovalosti nejsem jist, zda se jedná skutečně o ten kýžený kus) - samozřejmě může být také na vině chyba v přepisech při katalogizaci (ať už v aukčních katalozích nebo v soupisech).
Kolegovi můžete za mě pogratulovat. Chvíli jsem o něm také uvažoval, ale právě to, že vím o existenci hezčího, mě od koupě odradilo a řekl jsem si, že počkám na "ten ještě lepší" (snad se někdy i dočkám😋 ).
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.