Zaregistrován
20. 9. 2011
Archypov: To ma nenapadlo. Ale aspoň si tak môžem na ne robiť poznámky🙂.
Zaregistrován
10. 6. 2006
Laci, ale to musíš, inak sa budú pýtať ku mne. 😁 Ako im v tom zabrániš? 🙄 😈
Zaregistrován
20. 9. 2011
Mojich mincí sa nebude nikto dotýkať! Tak zostanú pekne pri mne🙂.
Zaregistrován
10. 6. 2006
No ako myslíš (ale kecali sme naposledy niečo o tvojej adrese, či nie?😉).
Ale nie, naozaj pekné denáriky, gratulujem.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Toto ma priviedlo k myšlienke, či sa nejedná o relikviu (napr. Kristovej krvi). Zatiaľ som bližšie nepátral, ale nenachádza sa v kostoloch alebo kláštoroch sídiel komôr (Kremnica, Smolník, Pécs, Budín, Stoličný Belehrad, Pécs, Lipova, Szatmár, Nagybánya, Varadín) niečo na tento spôsob?
Zaregistrován
15. 7. 2007
i neco takoveho by to mohlo byt - abysme nechodili daleko, i Karel IV. se myslim s oblibou venoval shaneni takovych veci - tudiz v te dobe to nebylo nenormalni
mimochodem, kdyby to byl mravenec, svoji logiku by to take zrejme melo, byt nemam dohledan zadny spolehlivy odborny zdroj, ktery bych se odvazil citovat v nejake studii (zde cituji nejstrucnejsi definici z nejakeho tattoo webu, ale nasel jsem podobne obsirnejsi tvrzeni i na jinych webech):
Ve Staré Číně ztělesňoval píli, ctnost a neochvějnosti. Symbol spolupráce a oddanosti věci. V křesťanství byl chytrostí, snaživostí, vzor správného vedení křesťanského života.
co mi chybi je trosku nejaky precedens - podobne vyobrazeni mravence ze stejne doby... otazka zda to mravenec je nebo neni - kolem jsou carecky, ktere nelze zavrhnout jako ze by nebyly nozickami. stejne tak se ale muze jednat i o paprsky, cimz by se zase viceme potvrdil religiozni vyznam predmetu...
Zaregistrován
10. 6. 2006
No na toho mravca sa to najviac podobá, ale vychádzam z toho že mravec naozaj nebol heraldická figúra a nezdá sa mi, že by z tohto hľadiska bolo vhodné umiestňovať ho do mince, ktorá predsa len bola určitým znakom panovníkovej moci. To s tými relikviami sa mi zdá prijateľnejšie, pátrajme ďalej.🙂
Zaregistrován
23. 11. 2010
... ale to, že niečo je, alebo nie je heraldická figúra, prevdepodobne nemusí byť pri mincovej značke dôležité - vedľa v Korvínovi, kde teraz riešite ten dukát, je ako značka kvet bodliaka - to je heraldické (?)
Niektoré značky na Žigmunodvských razbách vyzerajú skôr ako značky veliteľa motostreleckého družstva v jeho náčrte rozostavenia bojových prostriedkov "nepřítele" - napr. U. 449, k, l (el), ee, ff, gg a kk bude určite HQ NATO :-)
Vo vydaní Ungera z 1997 je podobné niečo už len na groši U.353 - celkom sa to týka asi len krátkeho obdobia udávaného rokom v zátvorke 1333. Pri tom groši je to prekreslené ako "vidlička" a vidlička je potom aj pri U.381 (1333-1334) hoci kresba je iná.
(v Pohlovi som nepozeral, toho máš v malíčku :-)
Možno keby sme vedeli, prečo si Unger takúto značku spojil s rokmi 1333-1334, tak by sme sa možno k niečomu dopracovali, inak si ale myslím, že toto objasní len šťastná náhoda - ale pozor, šťastie praje pripraveným !
Zaregistrován
10. 6. 2006
Tiež si myslím, že momentálne to tu nevyriešime.
Zaregistrován
18. 2. 2012
Zajímavá debata... Přidám rovněž pár foteček denárů s různými symbolmi - kvítek, písmeno omega, křížek a jako poslední symbol straka, vrána, nebo prostě nějaký pták (alespoň já to tak vidím...).
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.