Zaregistrován
12. 6. 2012
sú len 3 známe kusy, pričom toto je varianta s "K" a s vystretou nohou leva
Zaregistrován
21. 12. 2008
Gratulujem saracén, veľmi vzácna vec. Takže toto by mal byť 4 známi kus nie?
Zaregistrován
12. 6. 2012
vďaka, pátral som všade a nikde nič - len vyobrazenia v katalógoch, M. Budaj uvádza 3 známe kusy v maďarských zbierkach (resp. jedna aukcia), pričom dosť zásadne mení tento groš aj názor o tom, že to boli najťažšie groše, keďže tento je dosť tenký a ľahký (aj keď je okrájaný), šírkou však zaujímavý je, lebo teraz má 23mm a pred okrájaním musel mať min. 28mm
BUDAJ, M.: Počiatky razby grošov v Uhorsku a kremnická mincovňa. In:Baníctvo a mincovníctvo v dejinách Slovenska. Zborník príspevkov z medzinárodného numizmatického seminára, Kremnica 2013, s. 25-36.
Zaregistrován
21. 12. 2008
Ťažko povedať ako to je s tou hmotnosťou. Uhorské groše mali ako svoju predlohu pražské groše a tiež niečo prebrali z neapolského gigliata. Treba povedať, že pražské groše sú o niečo ťažšie ako uhorské. Teoreticky ma napadlo, ak sú tieto prvé groše o niečo ťažšie možno hmotnosťou sú podobné pražským grošom. Keď prišlo neskôr k razbe ďalší typom, tak z neviem akých dôvodov ich proste razili ľahšie. Je to len teória, ale možno to tak nejako bolo.
Zaregistrován
10. 6. 2006
Prvé pražské groše mali nariadenú hmotnosť 3,96 g, samozrejme neskoršie groše Jána Luxemburského boli o niečo ľahšie, prvé groše Karola Róberta mali nariadenú hmotnosť 3,41 g, samozrejme hovorím o hypotetickej hmotnosti, v reále boli o niečo ľahšie. Podľa nájomnej zmluvy o prenájme smolníckej komory z r. 1336 sa stanovuje vzájomný pomer 8 uhorských grošov ku 7 českým. Zaujímala by ma hmotnosť tvojho groša, rátam že okolo 2,4-2,6 g. Viac ohľadom hmotnosti a priemeru pôvodnej mince nemôžeš riešiť, minca je riadne okrájaná, podobne okrájané boli nájdené medzi Čatajom a Boldogom a vo Vištuku. Tento sa na mince z týchto nálezov veľmi podobá. Každopádne gratulujem ku vzácnej veci.
Zaregistrován
13. 9. 2012
Nevíte někdo o nějakém zdroji zaměřeným podrobněji na ražby Anjouovců nebo volených králů v Uhrách - mimo Huszara, Ungera a Pohla?
Zaregistrován
24. 3. 2010
Ja akurát viem, že ako Lengyel (Pannonia Terra) vydal Gold book (dukáty), tak už nejaký ten rok chystá Silver book, kde by mali byť strieborné razby.
V slovenčine viem o jednej diplomovej a o jednej bakalárskej práci na túto tému. Koho sú to práce tu ale nezverejním, keďže na to nemám súhlas autorov.
Ide ti o niečo konkrétne alebo ti už štandardná literatúra nestačí?
Zaregistrován
10. 3. 2009
sigur napsal/a:
V slovenčine viem o jednej diplomovej a o jednej bakalárskej práci na túto tému. Koho sú to práce tu ale nezverejním, keďže na to nemám súhlas autorov.
Sigur si robíš srandu ? Súhlas autora diplomovej práce so zverejnením mena ?
Všetky diplomové práce sa dajú dohľadať v Centrálnom registri záverečných a kvalifikačných prác na www. crzp.sk Zverejnené sa dajú stiahnuť v PDF.
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
24. 3. 2010
Nie, srandu si nerobím. Staršie diplomovky tam nie sú, len tie po 31.8.2011 a neviem, či si dotyčný želá, aby ho začali otravovať ľudia, aby im poslal sken a pod. Predpokladám, že by mi položil rovnakú otázku ako ty...a to určite nechcem.
Bakalárka tam je a autor je členom tohto fóra. Tak to nechám na neho, ak bude chcieť. Alebo si pohľadajte...nie je to ťažké...
Zaregistrován
21. 12. 2008
Práca tam je🙂 Mincovníctvo Karola Róberta.
Fidzi k dispozicií sú všetky záverečné práce online od dátumu, ktorý uviedol sigur, ale len niektoré sa dajú stiahnuť. (záleží či to autor schválil)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.