Moderátoři: Archypov, facctory, smith

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#81 - 15. 1. 2013, 00:22

No jak myslíš 🙂 Takže, ešte jedno pštrosíča na dobrú noc (ale to už je Ľudovít)...
Mám pocit, že tiež stojí na korune.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#82 - 15. 1. 2013, 17:22

Pokúsim sa to nejako osvetliť podľa Vrteľa (Osem storočí slovenskej heraldiky. Martin, 2003, s. 87.):
"Kým klenotom, ktorý nosili na svojich prilbiciach francúzski králi, bola ľalia, teda symbol z ich erbu, Karol Róbert priniesol do Uhorska nezvyčajný klenot - pštrosa. Tento veľký vták, pochádzajúci zo severnej Afriky, bol v stredoveku známy najmä vďaka ranokresťanskému spisu Physiologus (2. stor.), podľa ktorého je symbolom žravosti. "Všetko čo nájde, zožerie. Dokonca kováčovi v dielni zožerie kus čerstvo vykovaného, ešte žeravého železa, a keď ho vyvráti, je ešte stále žeravé. No ak prejde cez jeho vnútornosti, je toto železo ľahšie a nádherne cvendží..." Podľa Vajaya (VAJAY,Sz. de: L´heraldique, image de la psychologie sociale. Neapol 1967.) bol pštros pre Anjouovcov príznačný - kvôli ich rodovej nenásytnosti." ... tak neviem😉

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#83 - 15. 1. 2013, 17:30

A ešte jedna vec, aj na minciach pštros je súčasťou klenotu, teda na prilbici (tento prípad), vyrastá však aj priamo z koruny, čo je sigurov prípad, dokonca Vrteľ spomína, že sa samotný pštros s podkovou v zobáku nachádza v celej postave v poli mince - túto som ale nenašiel.

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#84 - 2. 2. 2013, 22:41

Tak sa mi stala jedna zaujímavá vec; v roku 2010 v máji som stratil doma (!) jedno maličké plastové plato s pár anjouovskými denármi, prehľadal som celý byt niekoľkokrát a samozrejme nič. Dnes som dával preč nábytkovú stenu, lebo ideme prerobiť obývačku a za stenou čo som nenašiel? Jasné že to maličké plato. Denáre neboli nič extra, ale aspoň sa pochválim "novým" Karolom, typ Pohl 54-11, značka S. Nie je to šleha, ale tak poteší. Niečo bolo aj z Márie, hodím foto do jej sekcie...

Obrázky:

Saracen

Uživatel

Zaregistrován
12. 6. 2012

#85 - 2. 2. 2013, 22:51

takto sa najlacnejsie zhanaju veci do zbierky a pritom ma clovek z nich aj najvacsou radost, ja uz takto asi 3 roky patram podobne po byte, zeby som si kupil nato detektor?

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#86 - 2. 2. 2013, 22:52

Ja som skúšal vtedy (blbec) aj detektorom, to som ešte nevedel, že mi to hlási po celom byte, ani prd nenájdeš.😉 Inak máš pravdu, z tohto mám naozaj ohromnú radosť.

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#87 - 10. 2. 2013, 13:05

Dávno som sa nepochválil, takže má tu jeden starší prírastok. Je to síce bežný denár, ale stav je myslím dosť v pohode. Keďže som lenivý na orezávanie fotiek, tak môžete vidieť aj graffiti mojich ratolestí, ktoré presvitajú z druhej strany podkladu 😃
V strede ľalie je pekne vidieť stopa po kružidle.

Obrázky:

Stredo

Uživatel

Zaregistrován
17. 9. 2009

#88 - 11. 2. 2013, 16:53

Tazka otazka. Chlapi potrebujem poradit zatial mam tuto mincu len v procese jednania takze nedavam este ani celu fotku. Jedna sa o Karolov gros s pstrosou hlavou len nevieme urcit znacku. Jedine co mi sedi k Lalii je S ale nech sa na toto divam ako sa divam S tam nevidim, zial aj cena zodpoveda tejto zaujimavosti co si o tom myslite aky je Vas nazor na tuto znacku.

Za odmenu dam aj fotku celej mince ak bude nakoniec moja

Obrázky:

vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.

pavelgregor

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
23. 6. 2007

#89 - 11. 2. 2013, 17:40

Já tam S vidím celkem jasně ( bylo to první písmeno, co mně napadlo. Pak teda ještě E, ale to jsem vyloučil). Ale ber to s rezervou. V sobotu jsem byl u očaře.😲

Stredo

Uživatel

Zaregistrován
17. 9. 2009

#90 - 11. 2. 2013, 18:14

Ja tam stale vidim F a divam sa na prispevky 3 a 31 kde je tento gros so znackou S-Lalia zastupeny a pride mi to ako uplne ina znacka, idem spravit par nacrtov v skicary co mi tu nesedi

vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.