Zaregistrován
24. 3. 2010
Posledná minca, ktorú som kúpil v minulom roku a zároveň prvá minca, ktorá mi pricestovala v tomto roku. Myslím, že celkom pekná, tak sa pochválim.🙂
Polgrajciar, 1714, Kutná Hora.
Obrázky:
Zaregistrován
18. 1. 2010
Mooc pekna 1714 .Blahopreji
Zaregistrován
28. 10. 2015
Odkud ti přicestovala, že jsem tak smělý...🙂
S nad né, až s Kutné Hory🙂
Pěkna, škoda jen, že není bez značky 6....
Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com
Zaregistrován
24. 3. 2010
Mám takú otázku. Českých mincí nemám veľa a až na tento polgrajciar je to všetko stredovek. Preto ich mám v katalógu pod jednou hlavičkou - BOHEMIKA. Vždy som si toto označenie spájal so stredovekom, teda k minci z 18.storočia mi to akosi nepasuje. Tak ako to je s tou bohemikou? 🙂
Na druhú stranu vo mne práve táto minca (jednostranná razba, jednoduchý mincový obrazu - lev a strohé opisy) evokuje viac stredovek ako 18.storočie. 😉
Zaregistrován
24. 3. 2010
Vedel by mi niekto vysvetliť, prečo má táto minca/šperk záves dole a nie hore? Mám dojem, že niekedy dávno pradávno sme to tu na fóre už riešili, ale na tom šperku bola myslím madona. Takže ten, kto ju mal takto zavesenú dole hlavou na krku a chcel sa k nej napr. pomodliť, tak si ju vlastne pred oči otočil hore hlavou. To by mi dávalo zmysel. Ale pri škaredom Karolovi na averze a dvojhlavému vtákovi na reverze mi to hlava neberie...🙂
Obrázky:
Zaregistrován
26. 8. 2012
Řek bych že mělo očko i na druhé straně..je jen odstraněné/vylomené..
Zaregistrován
24. 3. 2010
No, mával som lepší postreh. 🙂 Máš recht, je to evidentné. Potom rozmýšľam, čo to bol za šperk. Možno náramok...?
Zaregistrován
11. 2. 2016
Náramek, nebo jen součást přívěsku a pod ním mohla být zavěšená další mince, ozdoba.
Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz
Zaregistrován
7. 10. 2006
Jo jo chlape, stárneš 😈 😋
Mohl to být náramek, ale třeba i přívěšek na řetízek, ze spoda mohla být nějaká další závěsná ozdoba. V úvahu přichází třeba i ozdoba šatlénu. Těch možností mohlo být více.
Zaregistrován
7. 10. 2006
Jinak doporučuji při návštěvě Chorvatska navštívit Split, tam je etnografická expozice, kde jsou desítky ukázek různých lidových krojů a dalších věcí, na které byly různě jako ozdobné prvky zavěšené, přišité či jinak uchycené mince. Bylo tam toho opravdu hodně k vidění, jen na těch vystavených věcech byly stovky (převážně Ag) mincí.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.