Tak to sa asi poriadne prehneš...🙂
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Po mne chceli výpis z účtu PayPal už pred 10-timi rokmi a vtedy ešte neplatilo to práskanie každej obchodnej transakcie. Dnes má PayPal už priamo v obchodných podmienkach uvedené, že v prípade potreby poskytnú údaje orgánom štatnej správy...
Sent from my ZX Spectrum
Šťastie alebo lenivosť colníkov zdržovať sa drobnou mincou v čase korony. Do hodnoty tovaru sa zaráta aj cena poštovného, takže ten 1 USD je ťažko uveriteľný. Až ti príde druhá (majú evidenciu), tak určite budú požadovať výpis z účtu, kde tu mincu platíš do USA...😉
Sent from my ZX Spectrum
Zdravím, píšu si článeček o vzniku bankovek , výrobě papíru na bankovky a dostal jsem se k materiálu na bankovky - kůži. A zde se již chystá moje otázka. Kdysi se platily daně kůžema - dle jednoho zdroje se ve Slavonii, Přímoří a Dalmácii platilo kůží kuny. Ta má být znázorněna právě na Slavonském denáru /v jejich jazyce kunovina,marturina/ a odtud by měl být právě název dnešní Chorvatské měny - Kuna. Dle Dr. Gribanova, který dokumentuje používání kožešin /měny/ mezi prvními Rusy a Slovany - poukazuje na to, že raná jména pro kovové mince pocházejí z dřívějších jmen kožešin používaných jako peníze, např. Kuna (kuna), belka (veverka), shkura (kůže), mordka (čenich), ushki (malé uši) a golovka (hlava ). ZNÁTE NĚKDO TYTO OSTATNÍ DÁVNÉ MĚNY ??? Děkuji
Koiko Tomio napsal/a:
ZNÁTE NĚKDO TYTO OSTATNÍ DÁVNÉ MĚNY ??? Děkuji
"Na Sibiři se veverčí kožešiny nazývají běla nebo bělka a sloužily jako platidlo nebo součást naturální daně, kterou od domorodců v 17.-19. století vybírali ruští kozáci. Zde má pravděpodobně původ rčení stojí to za starou belu, tj. starou, opelichanou veverčí kožku."
Viz
https://cs.wikipedia.org/wiki/Veverka_obecná
Ostatni jsem nehledal.
numismat@seznam.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.