Zaregistrován
19. 4. 2014
Ja som len chcel poznamenat že tieto priradenia typov su povrchne a neprofesionalne .Asi každy pozna už spominane tetradrachny Biatec -bratislavskeho typu.Teraz čiste teoreticky -predstavte si že sa prvykrat tieto mince objavia v naleze z Furkašovej.Podla archeologov a numizmatikov su teda typ Furkašova.Ale to je predsa uplne skreslene a neprofesionalne.
mamabc1234@gmail.com
Zaregistrován
7. 8. 2013
Suhlasim s m1234, ze zaradenie dvoch minci zo suboru x minci ako typ Folkusova nie je uplne korektne. Ale stalo sa a je to zauzivane v literature resp. preberane ako fakt. Skor by ma vsak zaujimalo ci boli a samozrejme kde este boli v nalezoch mince tohto typu dokumentovane, samozrejme aj mimo nasho uzemia. Avsak ked uz chceme byt uplne korektny pre velke mince bratislavskeho typu Biatec je korektnejsi termin hexadrachmy a nie tetradrachmy, ktory zaviedol do literatury myslim, ze Gobl a v sucasnosti uz je plne akceptovany aj vyznamnym ceskym numizmatikom Militkym. Tieto mince su skor 8 nasobkom drachiem, ktore su v literature oznacovane ako Simmering/Rete - Reca, ktore maju v priemere od 2,0 do 2,4 g. Tymto nechcem nikoho napadat ani v najmensom, chcem len poukazat na to, ze keltske mincovnictvo a jeho interpretacia v dnesnych podmienkach nie je uplne jednoduche a jednoznacne a tak sa urcite ani v buducnosti nevyhne historia takymto oznaceniam, ktore az neskorsie nalezy mozu bud potvrdit, alebo vyvratit... Inac minca pridana uzivatelom MisoPN by si urcite zasluzila odborne spracovanie, aby mohla byt dalsim sklickom v tvoriacej sa mozaike nasej historie.
Zaregistrován
26. 6. 2011
Pomenovávanie mincí podľa miesta nálezu nie je ideálne, ale má praktický význam. Hlavne, ak už je zapracované v literatúre. Ohľadom typu Folkušová pozri napríklad poslednú Slovenskú Numizmatiku XX - článok o dvoch minciach s hrboľom.
Inak hexa = 6.
Zaregistrován
7. 8. 2013
Upsss. Jasne, to mi nejak uslo... Diky za odkaz, pozriem si to rad.
Zaregistrován
28. 6. 2008
Ať se jmenuje, jak se jmenuje, je to rozhodně zajímavá mince, osobně ji vidím poprvé v životě, ale je pravda, že kelty už skoro nesbírám. Ono na té hromádce mincí jsou vůbec samé zajímavé mincičky... hned bych si vybrala..
Zaregistrován
30. 9. 2010
ked to tu uz tak ozilo,
tak az by niekto mal navyse tetradrachmu V.Bysterec,
rad jednu za primeranu cenu kupim.
foto plus cena na mail.
jacisin76@yahoo.com
Zaregistrován
20. 8. 2016
Dobrý den, rád poprosil bych odborníky, jestli se jedná o keltskou minci. Průměr je 20 mm. Děkuji
Obrázky:
Zaregistrován
16. 2. 2008
Knoflík.
Zaregistrován
17. 3. 2012
keltský?😃
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.