Řekl bych, že označení většiny keltských mincí se zdánlivě rozchází s logikou.. ale u typů které jsou napodobeninou něčeho chápu, že se použije jméno toho nominálu, i když je keltská mince v průměru třeba poloviční váhy.
Minochodem,1.69 gramu by u řecké mince bylo trochu málo i na hemidrachmu🙂 Takový těžší diobol, no .)
Tie hmotnosti u keltov su velmi kolisajuce.tetradrachmy ktore maju 6-7 gramov
zdravim este raz. tu je 2 z troch minci sice nieje tak extremne vzacna ako ta drachma, ale tato je zasa velmi krasna.
AR Tetradrachma 13,3g, typu Audoleon monogram
Göbl OTA 429/3-4
Extremly Fine!
Obrázky:
Divus napsal/a:
Tie hmotnosti u keltov su velmi kolisajuce.tetradrachmy ktore maju 6-7 gramov
..právě průšvih je v tom, že mi dnes nevíme, jak je keltové nazývali a ujala se pochybná označení, která bohužel s jejich vahou nesouvisí, ač některá literatura uvádí, že se dnes označují podle řeckých nominálů. Kdyby to tak ve skutečnosti bylo, více než polovina tetradrachem by byla označována spíše jako di- /tri- drachmy.
Bohužel dle mého názoru je to prostě zažité špatně. Někteří autoři si to ale uvědomují a např. nejsem si jista zda třeba např. Dembski u popisu některých mincí kolem 1,5g neuvádí v závorce (1/2 drachma) místo drachma, nebo dokonce obojí. Ale to je bohužel už hodně filosofická otázka, kterou mi zde nejspíš nevyřešíme, i když mne teď napadlo, že by to mohl být velmi zajímavý námět pro článek od někoho, kdo se vyzná v řeckých mincích i keltských.
PS: nádherný kus 😉
Ale ono to tak je, ne v tom smyslu, že by se to označovalo podle váhového standartu, ale podle řeckého originálu, tam, kde je zjevná inspirace. Tj. originál tetradrachma měla 16-17 gramů, keltská mince třeba jen 9, ale nazývá se tetradrachmou.
Na druhé straně pokud nějaká keltská mince jasný ani pravěpodobný vzor nemá a nominál se určí jen podle jiných mincí o podobné váze, tak je to určitě závadějící.
Divus: ta tetradrachma je nádherná (že to tedy musím říct u Keltů, tfuj tfuj 😈 ), ale měl bych strach něco takového kupovat.🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.