Z té fotky působí vyloženě špatně, ale dle fotky se u těchto ražeb pravost kvalifikovaně posuzovat nedá...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
V podstatě je jen jeden zaručený způsob jak rozpoznat pravou keltskou minci a to najít si ji sám.
A i potom, pokud nebyla dost hluboko, bych měl podezření že ji tam ztratil nějaký Bulharský turista.😉
Keltské mince byly již při svém zrodu vlastně napodobeniny a padělky, jejich váha je individuální, design často primitivní a tím pádem tak snadno falšovatelný že jsem je, sice s těžkým srdcem, nadobro přestal sbírat.😐
silně pochybuju že bulharští turisté chodí po našich a slovenských keltských lokalitách a rozhazují tam falza😁
navíc u mincí které se vyskytují na našem území se pravost určit dá docela dobře jenom se v tom musí člověk vyznat.daleko větší strach bych měl ze vzácných ražeb dukátů a tolarů😉
turtle: ..tak určitě nelze hovořit o padělcích, protože tenkrát se stejně nejspíš v poměru s římskými braly oproti váze kovu a kdo ví, jak to bylo mezi keltskými kmeny mezi sebou, ale bohužel souhlasím s tou poslední větou. U větších nominálů, jako jsou tetradrachmy, tam je riziko určitě vysoké. U drobných běžných ražeb bych se tolik nebála, i když už jsem viděla i primitivní falzum obolu, ale na štěstí se na první pohled lišilo.😉
Ahoj, dokázali byste někdo identifikovat tuto minci? Pokud to tedy je mince. Stylem kreseb mi připomíná kelty, proto to dávám sem. Průměr byl něco mezi 20 a 25 mm, hmotnost teď s olámanými okraji je cca 9 gramů, původně to mělo jistě přes 10 gramů. Tloušťka je 1 až 3 mm, je to konkávní, z jedné strany vypouklé, z druhé mírně propadlé. Materiál je snad stříbro (nedokážu ho opticky odlišit od olova nebo jiných podobných kovů). Přikládám několik fotek z různých pohledů. Těším se na vaše tipy nebo kvalifikované odhady :-)
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.