.. já jen vím, že tmavá patina vzniká např. za působení sirníků či síranů, ale také oxidováním, také určitě má vliv i to, že mince nejsou z naprosto ryzího stříbra...jen nevím, zda to souvisí s tvou otázkou a zda se v něčem nemýlím. Takže jaké je vlastně řešení tvé otázky, pokud jsem to tu už někde v té hromadě komentářů nepřehlédla?
pzberatel- tykání je tu samozřejmě v pořádku 😉 K tomu druhému odstavci- ano, máš pravdu, když jsem si snažila diskuzi přečíst po druhé a v klidu, tak jsem to pochopila. V tom konkrétním případě to byla opravdu zajímavá ukázka.😃
super - par hodin jsem tu nebyl a nestiham cist. vse jsem si precetl a nebudu se zatim do potirani nekterych tvrzeni ani chvaleni jinych poustet. vite, o co bych chtel vsechny zucastnene poprosit? pokud ma smysl, abychom spolu diskutovali, je treba mit alespon zakladni znalosti a neplest jabka s hruskami. vase prispevky ukazuji, ze mate - kazdy z vas - hromadu znalosti a co je dobre, mate evidentni touhu poznavat nove. znalosti nekterych z vas jsou bohuzel dost casto jednostranne (vetsinou rekneme spise numismaticke) nebo zkreslene - ne vasi vinou, ale pohadkami a predevsim neprofesionalnimi pristupy, kterych je bohuzel i v odbornych zdrojich vice nez dost.
neni totiz nic horsiho, nez kdyz si odbornik (archeolog, numismatik) vezme do rukou vysledky analyz chemika a interpretuje je po svem. vetsinou se jedna o kapacity ve svem oboru, tudiz je nikdo nechce opravovat a poustet se do konfliktu (i to je stinna stranka vedecke prace - den co den stojite pred tim, zda budete mit jistou praci a kyvat pred sefem hlavou jako oslik i na sebeblbsi nazor a nebo zda trisknete do stolu a reknete: dost lhani do vlastni kapsy). jak clovek starne, pomalu je tlacen do toho ucit se to prvni a upoustet od toho druheho. neni to v poradku, ale druhym zpusobem se nedostanete nikam.
tudiz - precteme si vsichni, chceme-li dojit k rozumnemu zaveru a pochopeni - par stranek z prace "Technicke aspekty vyvoje stredoevropskeho mincovnictvi do konce 19. stoleti". staci nektere kapitoly, neni nutne vse. v tomto kontextu vam dojde rada veci, radu argumentu opustite a nebo je budete chapat v jinem svetle.
jsou tam i informace, ktere zde nekteri spravne zminuji... napr. prave i defekty strizku. bublinky vzduchu v tavenine. sledujte meritka fotek z metalografickych vybrusu - uvidite, ze homogenita slitiny tak, jak ji vnimate mnozi z vas je neexistujici pojem. nespechejte, ctete, premyslejte a diskutujte.
no a ja proste pockam, az se zde (pokud se) objevi nazor, na ktery reknu - s tim souhlasim. no a pokud ne, budu radeji mlcet, abych se nikoho nedotkl.
na zaver - ten text zcela evidentne vyzniva tak, ze "ja vim vse a vy ostatni nic". prosim, to je blbej dojem. vec se ma tak, ze jestli je nekdo na pochybach a posledni, kdo je ochoten rici: TAKTO PRESNE TO JE, jsem to ja. na strane druhe ale mozna jsem ten, kdo umi rici: NE, TAKTO TO ZCELA JISTE NENI (a to bych mohl k velke rade prispevku). tim bych se ale vystavoval vasemu nepratelstvi a vzniklo by opet ono neprijemne prostredi - prijdte si na to po precteni te knihy.
smirte se s tim, ze dokud tu minci (a nejlepe hned nekolik) radne neprozkoumate (a vazeni a mereni je na pendrek, tim nezjistite vubec nic), to nejlepsi, co muze zodpovedny a seriozni clovek o nejakem rozumnem tvrzeni rici je: "ANO, TAKTO BY TO MOHLO BYT".
korunko, otazka je stale nezodpovezena. mas cerny flek ktery ma slozeni AgCl. jak je to mozne? a gorila spravne nadhodil(a?), ze za to muze foton🙂
to all:
aby som to zhrnul, a trochu si to ujasnil.
dotycny konik doputoval z mojej zbierky do ruk TomL,
pochybnosti o pravosti mince uz dufam neriesime,
bavime sa akurat ako vznikli tie rozvrstvenia ? ..
nech nemam pocit ze sme na nejakej kolotocarskej party.. : )
jacisin76@yahoo.com
ja si stojim za tim, co jsem rekl na zacatku, ze to za falzum ani suberat nepovazuji - alespon pokud mohu posoudit z fotek. nicmene minci bych, pokud by byla moje, hned zkoumal, abych si ujasnil, proc ke vzniku jevu doslo...
a ano - ja resim jen to, jak mohlo dojit k te delaminaci
problem spociva v tom, ze nektera zde pouzita tvrzeni a argumenty, jak mohlo dojit k tomuto jevu jsou bud ve vzajemnem rozporu, nebo v rozporu s jinymi tvrzenimi a nebo nemaji vedecky obhajitelny background a nebo jsou vylozene z rise bajek...
Oliver, kde sa da kupit ta kniha? Suhlasim, ze som to pisal dost arogantnym tonom, nechal som sa uniest vlastnym egom 😳 , to sa mi obcas stava ked som presvedceni o svojich tvrdeniach 😎 , nechcel som ostatnych odradit.
tocomabyt napsal/a:
...ten nech ju posle Oliverovi na porcovani...
klid. ja bych ji ROZHODNE nerezal!!! je pekna a hezci nez co mam ja a bylo by mi to lito. pokud bych porcoval, tak jen nejake zlomky z tehoz zdroje. navic jsi snad pochopil, ze te nikdo zde z niceho nekaleho nepodezriva (tedy alespon ja jsem to nezaregistroval)
navic jsem ted "vyzkumnym materialem" vysycen, musim dodelat, co mam na stole. v posledni dobe jsem uz nekolik publikaci dokoncil, na dalsich ale stale pracuji. az to trosku smetu ze stolu, rad se spojim s nekym, najde-li se nekdo, kdo je odbornik na Kelty a pustim se do zodpovedneho zkoumani neceho noveho.
delat analyzy jen tak z casovych i financnich duvodu neni mozne😞
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.