Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#481 - 31. 12. 2013, 01:43
Oliver, kde sa da kupit ta kniha? Suhlasim, ze som to pisal dost arogantnym tonom, nechal som sa uniest vlastnym egom 😳 , to sa mi obcas stava ked som presvedceni o svojich tvrdeniach 😎 , nechcel som ostatnych odradit.

ale to si nemyslim... ono v diskusi se clovek velmi snadno necha strhnout, i ja bych zpetne nektera tvrzeni zmirnil, ale to uz k tomu proste patri. myslim, tedy doufam, ze nikdo nebyl urazen. tedy doufam, ze se nepovedlo ani me nikoho urazit, protoze to sem nechtel.

ja knihu koupil myslim v tom muzeu:
http://www.muzeum.klatovynet.cz/muzeumkt/fr.asp?tab=muzeumkt&id=36&burl=

nevim, zda ji jeste maji, zde jsem nasel jeden inzerat v nemecku:
http://www.kubon-sagner.de/opac.html?record=4820955

neco malo o tom, co v ni je, je zmineno v tomto clanku:
http://www.bobr-gros.hunarovi.com/stahnout/mince_bankovky_03_08.pdf

gorila

Uživatel

Zaregistrován
27. 12. 2010

#482 - 31. 12. 2013, 09:07
korunko, otazka je stale nezodpovezena. mas cerny flek ktery ma slozeni AgCl. jak je to mozne? a gorila spravne nadhodil(a?), ze za to muze foton🙂

To že některé sloučeniny stříbra jsou fotosenzitivní se ví a dá se vygoolit které to jsou - chlorid stříbrný mezi ně patří, ale tím všeobecné informace končí a není u těchto zdrojů popsaný mechanismus reakce AgCl se světlem.

No, pokusím se hádat.
Chlor má 7 elektronů ve valenční vrstvě, stříbro 1 elektron. Vzhledem k tomu, že Ag a Cl mají valenční vrstvu plnou, energie proudících fotonů roztrhne molekulu AgCl na jednotlivé prvky.

Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

elsky

Uživatel

Zaregistrován
23. 12. 2010

#483 - 31. 12. 2013, 09:16

Tak tady je zadní strana, to bílé na vršku je nějaké smítko, kterého jsem si při focení nevšiml..

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

elsky

Uživatel

Zaregistrován
23. 12. 2010

#484 - 31. 12. 2013, 09:53
tak inak. ja tie vase sahodlhe prispevky proste nemusim. TomoviL vyplatim cenu mince, ten nech ju posle Oliverovi na porcovani, a hotovo. moze byt?

A taky jsem si všiml až teď téhle reakce. To jsem opravdu nechtěl, záměrně jsem ve svém původním dotazu neuvedl, kde jsem minci koupil, ani jsem netvrdil, že je levá. Šlo mi skutečně jen o vyjasnění situace.

Pokud to tak přesto vyznělo, omlouvám se..

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#485 - 31. 12. 2013, 10:02
To že některé sloučeniny stříbra jsou fotosenzitivní se ví a dá se vygoolit které to jsou - chlorid stříbrný mezi ně patří, ale tím všeobecné informace končí a není u těchto zdrojů popsaný mechanismus reakce AgCl se světlem. No, pokusím se hádat. Chlor má 7 elektronů ve valenční vrstvě, stříbro 1 elektron. Vzhledem k tomu, že Ag a Cl mají valenční vrstvu plnou, energie proudících fotonů roztrhne molekulu AgCl na jednotlivé prvky.

je zajimave, jak se nekdy da i pres uplne nesmysly (sorry) popstupovat spravnym smerem🙂 pominu-li, ze ty vypocty nejsou vubec spravne a sly by aplikovat temer na vse vcetne napr. NaCl (zaplat panbu se nam v polivce na svetle sodik a chlor nevylucuji), prenesu-li se pres fakt, ze molekula AgCl existuje asi tak jako molekula NaCl (oboji jsou latky iontove povahy), dostaneme s k tomu, o cem stoji za to mluvit a to je rozklad tzv. "molekuly" AgCl.

uprimne stacilo rict to posledni a sme krucek od reseni...

fakt jsem nemel v umyslu zde zachazet do chemickych detailu a to na co jsem se ptal jde fakt vygooglit a zna to kazdy z vas - sami si ale uvedomte, kolika z vas to dochazi a pritom to je vec, kterou vsichni znate!!! a pak si sebekriticky uvedomme, o jak slozitych vecech tu nekteri zcela suverenne diskutujeme v domneni, jak dobre je znate a pritom jejich prubeh a podstatu tu chape malokdo...

ono v kazdem vednim oboru budou vzdy veci, ktere ani strejda google ani teta wiki nebudou znat, resp. k jejich nalezeni je treba trochu te hmoty, ktera jednotlive informace spojuje, tj. souvislosti. coz mozna alespon u nekterych povede k tomu, ze nebudou mit pocit, ze neni mozne se stat chemikem, numismatikem, ekonomem, pravnikem apod. po jedne noci stravene s tetou wiki... 😁 😁 😁

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#486 - 31. 12. 2013, 10:10

z meho pohledu zadni strana neprinasi nic, co bych necekal. ale pro uplnost je jiste dobre, ze byla doplnena.

TomL - to se tu obcas stane, myslim, ze vse bylo v pohodovem duchu a tocomabyt pak pochopil, ze se tu hnipeme v necem, co uz s nim tak uplne nesouvisi. neni to tak davno, co tu koloval podezrely gros Vaclava II., ktery mozna i prave diky sve podezrelosti zmenil nekolikrat majitele a cele to bylo dost vtipne🙂

elsky

Uživatel

Zaregistrován
23. 12. 2010

#487 - 31. 12. 2013, 10:31

No jo, už jsem se taky párkrát přesvědčil, že na internetu dojde k nedorozumění velice snadno. Nakonec se z koníka vlastně stal studijní materiál a námět na zajímavou diskuzi, kterou si uložím bokem jako svého druhu dokumentaci k minci.

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#488 - 31. 12. 2013, 11:02

Dámy a páni, sorry za off-topic, ale toto bola najlepšia diskusia za dlhý dlhý čas. Trochu ma mrzí, že tá publikácia od pána Hánu je ťažšie dostupná.

3x3

Uživatel

Zaregistrován
1. 10. 2012

#489 - 31. 12. 2013, 11:10

Několikrát se zde objevila zmínka o možné agresivitě prostředí, ve kterém se mohla tato mince po více než 2000 let nacházet...
S ohledem na skutečnost, že diskutovaným typem je DSMK Roseldorf/Němčice bych si dovolil poznamenat, že v nedávno vydaném katalogu mincí "Němčice" E. Kolníkové je v úvodu zmínka doc. Čižmáře o tom, že na této lokalitě bylo nalezeno více než 10.000 mincí. Odmyslíme-li cca 1/3 připadající na jiné mince než DSMK (tzv. oboly), zbývá poměrně značné množství materiálu ze skupiny diskutovaných mincí, které byly vystaveny přibližně stejným vlivům prostředí* (pakliže se nenacházely např. v prostoru nějakého kultovního místa či nebyly poškozeny jinak - mechanicky, v požárem zničené stavbě apod.).

Doufám jen, že tato úvaha nezpůsobí příliv redundantních obsáhle kritických textů nemajících souvislost s primárním dotazem majitele mince. 😉

• Přestože jsou tyto mince nalézány i na satelitních sídlištích kolem N. a jinde, zpravidla to bývají jednotky až desítky kusů a v procentuálním vyjádření dostupných mincí budou zřejmě tvořit marginální podíl.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#490 - 31. 12. 2013, 11:16

ne budu pro zmenu strucny, abych neurazil. jen se zeptam:

no a?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.