Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Mida

Uživatel

Zaregistrován
25. 7. 2013

#561 - 25. 7. 2013, 18:13

Petr: Vďaka za odpoveď, po menšom pátraní som sa k nej dostal, tuším niekde pri Anglicku nájdená, tak predsa.
Po dlhšom hľadaní sa mi vidí, že mince s cernunnom budú asi dosť veľká rarita, nič lepšie ako si poslal som nenašiel, ale nie som odborník.
Našli sa takéto mince aj v našich štátoch a v okolí? Aká je asi ich početnosť? Boli nájdené mince s Cernunnom aj z iného materiálu ako striebro? Ďakujem každému kto si dá námahu na prípadnú odpoveď.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#562 - 25. 7. 2013, 21:00

oliver: jenže u 95, možná i 99 suberátů ze sta aspoň na kousku mince povrch poškozen je. A to se teď bavíme o klasické antice, u Keltů to možná bude ještě větší poměr.
Pokud by šlo o moderní falsum, tam by byla samozřejmě situace jiná🙂

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#563 - 25. 7. 2013, 21:10

njn, ale jak vime, ze procento poskozenych suberatu vuci neposkozenym je prave takove? jak vime, ze to neni 20:80 nebo 30:70 a nebo 50:50?

resp. jak se da vlastne poznat neposkozeny keltsky suberat? jsi si jist, ze to poznas (ostatni poznaji)?

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#564 - 25. 7. 2013, 21:15

Nevím jak u Keltů, ale u Říma by to jít mělo - podle povrchu, při vysoké zachovalosti nebude vypadat úplně stejně jako pravá mince.
Samozřejmě, jistý si člověk u 2000 let staré mince někdy nemůže být ničím🙂

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#565 - 26. 7. 2013, 08:02

njn, melo (ja bych spis radsi rek mohlo)... ale to "ale" tu vzdycky muze tak trosku smrdet... protoze ono to vzdycky nutne nemusi vypadat napr. tak jak nize.

pokud se ty kovy na rozhrani dobre spoji a promisi, a pokud bude vrstva dostatecne silna, umim si predstavit, ze rozdil tam nebude.

druhy obrazek co vypada jako tlacenka je ukazka, jak se stribro (svetle) z taveniny doslova "vpiji" do medene (tmavsi) matrice - ovsem v tomto pripade to neni platovani, ale jen tenke zarove pokoveni.

je smutne, ze tisice (spis desetitisice) antickych minci byly kvuli analyzam roztaveny. bohuzel NEPOMERNE MENE jich bylo pred analyzou rozrezano.

pokud si minci na prvnim obrazku predstavite v trochu lepsi kondici a s nepatrne silnejsim platovanim a pokud bude vypadat tak, jak opustila mincovnu, tak:

1) vysledkem analyzy po roztaveni muze byt nazor, ze mince byla razena ze stribra nizsi ryzosti (napr. 400/1000) a na povrchu byla belena

2) pokud ji ale pred roztavenim jeste rozriznete a udelate detaily (jako na fotce dole - opet pripomina, ze ta fotka je ale jiny pripad), tak teprv tehdy muzete zjistit, ze kovy nejsou promiseny, ale ze v minci je, jednoduse receno, medene jadro obalene stribrem. nasledne muzete provest bod 1.

ostatne, to byl i duvod produkce tzv. serrati (u zaroveho pokoveni by to bylo kanonem na vrabce)

a na zaver jeden hezky experiment, ktery mne po ranu zaujal

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Tovy

Uživatel

Zaregistrován
21. 11. 2011

#566 - 26. 7. 2013, 10:36

ja kdysi videl par keltskych suberatu a taky jsem premyslel, zda bych to poznal na opravdu kompaktnim suberatu, kde bude tlustsi vrstva zlata. Nevite, jak keltove pozlacovali bronzova jadra?

Na rimske minci by ale asi tlustsi vrstva draheho kovu byla videt kvuli detailum (pravdepodobne neco jak pri odlevani), ale u keltskych minci, kde detaily nejsou az tak jemne, si nejsem vubec jist. Taky velikost a hmotnost je u keltskych razeb casto relativni, takze by se opravdu musely zjistovat merenim hustoty.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#567 - 26. 7. 2013, 10:50

jenze pozor na jednu vec - ten strizek se mohl a pravdepodobne se to tak delalo - platoval pred razbou. tudiz finalni vysledek je pak podle mne k nerozeznani od mince "nesuberatni"

o Keltech budu muset jeste hodne studovat, zda se, ze brzy budu mit prilezitosti vic nez dost se jimi zabyvat. pokud prosim mate nejake zlomky a bezcenne kusy, dejte mi pls vedet (zatim nic neposilejte 😁 😁 😁 ).

co se tyce pozlacovani, pokud bych to mel zkouset sam, asi bych jako nejsnazsi cestu videl prave to platovani, tj. roztepal bych si kousek zlata na folii vhodne tloustky, do toho zabalil minci/strizek a pak tu zarove stavil s jadrem. ovsem nejsem metalurg, takze na detaily se mne neptejte🙂

ze by to delali amalgamacne, si nemyslim

korunka

Uživatel

Zaregistrován
28. 6. 2008

#568 - 26. 7. 2013, 18:22

Právě tím, že bylo měděné jádro plátované, není v žádném případě povrch jednolitý a to ani v případě, že by byl plátován již před ražbou. Prasklinky by byly minimálně po hraně mince, kde dojde k propnutí kovu při ražbě. Navíc pokud jste měl někdo v ruce zlatem plátovanou minci (osobně jsem měla přímo tento typ) pak je každému jasné, jak je náročné to zlato na tom suberátu vůbec udržet, aby se dále neodlupovalo a jak obrovský je problém takové mince čistit. Jinými slovy, pokud mince vypadá takto, není nikde vidět lupou mikroskopická prasklinka, pak bych v plátovaný suberát nevěřila (pokud by to nebylo moderní zlacené falzum)

korunka

Uživatel

Zaregistrován
28. 6. 2008

#569 - 26. 7. 2013, 18:24
Nevím jak u Keltů, ale u Říma by to jít mělo - podle povrchu, při vysoké zachovalosti nebude vypadat úplně stejně jako pravá mince. Samozřejmě, jistý si člověk u 2000 let staré mince někdy nemůže být ničím🙂

..s tímto naprostý souhlas

korunka

Uživatel

Zaregistrován
28. 6. 2008

#570 - 26. 7. 2013, 18:43

Dnes jsem sem vlezla ale kvůli něčemu jinému. Do sbírky se mi podařilo sehnat tuto zajímavou drachmu. Kelty sbírám už jen velmi zřídka, ale když jsem ji objevila, neodolala jsem... Je to zajímavější ražba, drachma Typ mit eingesetztem Pferdefuß (Kostial -Lanzova sbírka č.415 ).
Zajímalo by mne, zda tento kousek také máte a pokud ano, v jakém stavu. Moc jsem jich neviděla, ale zajímalo by mne, zda jsou opravdu vzácnější, nebo se vyskytují více na zahraničních aukcích. Nesledoval jste to někdo?

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.