Zaregistrován
30. 9. 2010
bude to tak ako pisal tenzor.
udajni kelti netvorili antropologicky homogennu masu, co ani neni mozne na tak obrovskom teritoriu.
takze DNA keltov je len fikcia.
osobne preferujem namiesto terminu keltske mincovnictvo
latenske razby.
mainstream ale nepusti, takze kelti tu ostavaju nadalej.
jacisin76@yahoo.com
Zaregistrován
28. 6. 2008
..celkem by mne zajímalo, kolik bylo k tomuto poznatku prozkoumáno DNA a z jakých oblastí ti lidé byli. Někde jsem četla, že největší pravděpodobnost a snad i prokázaná DNA s kelty byla u obyvatel ve Středních čechách a snad i na Moravě. Bohužel netuším, ve které knize to bylo, takže je to s otazníkem. Také teorie vztahující se k jejich odchodu se různí- jedni tvrdí, že byli keltové vytlačeni, jiní, že byli asimilováni. Upřímně, copak by šlo vytlačit úplně všechny? Myslím si, že to prakticky ani není možné, ale je to jen můj osobní názor.
Zaregistrován
7. 10. 2006
Učili jsme se to na univerzitě, neznám bohužel přesnou citaci té studie, ale snad bych se mohl na to zeptat a zjistit podrobná data. Utkvělo mi pouze to, že "keltská" DNA právě v českých zemích NEE, spíše se zjistilo, že je celkem dost zastoupena DNA původního pravěkého obyvatelstva (lidi, co tu byli ještě před Keltama), což dokazovalo, že bylo spíše asymilováno ono. Otázkou je, co to také znamená pojem "Kelti" Mohla to být pouze úzce vyprofilovaná skupina, která se zde na nějaký čas usadila vedle onoho původního pravěkého obyvatelstva a pak se posunula dál na západ, když se zde začali objevovat Germáni (útěk před agresivními Germány?). Ale není to úplně můj šálek kávy, sbírám jen střípky, které se mi válejí v mozkovně😃
Zaregistrován
7. 10. 2006
To je právě jeden z důležitých argumentů, který ukazuje na to, že k žádné asimilaci nedošlo. Např. při styku s Římany přejali Germáni náboženství (Ariánství) i další prvky kultury (římské právo, zvyky ...). Proč by pak nechali bez povšimnutí určité technologické vychytávky, jež ovládali Keltové?
Zaregistrován
17. 2. 2014
Takže germánská mince není,zajímavé.
Zaregistrován
21. 11. 2011
Germanske mince jsou taky, ale vetsinou jen napodobeniny rimskych minci. Takovi Ostrogoti (coz jsou defacto gotove a defacto taky germani) vydavali mince bezne. Treba Alarik je znamy (jestli si to nepletu). Ale to uz je konec vychodorimske rise.
Zaregistrován
17. 2. 2014
Podívám se na to blíže.Dík Tovy!
Zaregistrován
12. 1. 2010
kacuro: je velmi nepravdepodobne, aby skupina nejakych kmenu obsadila vetsinu Evropy tak, aby se stala prevazujici v genofondu. Rozhodne ne pri ztratach, ktere se svym zpusobem boje nutne museli mit. S tim Walesem, nektere studie dokazuji silnou kontinuitu od paleolitu. Pokud tedy prohlasime za Kelta napr. bojovnika z uzemi dnesniho Rakouska, museli bychom rict, ze obyvatele Walesu z drtive vetsiny puvodem Keltove nejsou, coz je trochu divne, kdyz maji keltsky jazyk, dlouho tam pretrvavala keltska kultura apod.🙂
Proc Germani neprejali nejake technicke vychytavky? Mohl bych se zeptat, proc Keltove, kteri vynalezli nebo aspon zdokonalili krouzkove brneni sli do boje casto nazi a nemeli ani poradne stity, proc se vzdali dokonalych dlouhych jezdeckych mecu a nahradili je kratsimi napodobeninami reckych mecu, to ani nemluvim o platovych brnenich co driv meli (videl jsem krasne exemplare ve Styrskem Hradci nedavno) apod. Odpovedi asi nebudou jednoduche. Nicmene pokud jde o Germany a jejich vztah k Rimanum a Keltum, rekl bych ze Rimany nenavideli a obdivovali zaroven, podle zprav antickych autoru si radi zvykali na rimsky luxus, drahe latky a sperky apod., Kelty asi brali jen jako konkurenty na uzemi, kde by chteli zit. Nicmene k promichani germanskych a keltskych kmenu take urcite doslo ve velke mire, existuji kmeny kde si nikdo neni jisty, jestli slo o Germany nebo Kelty.
Jinak pokud jde o nabozenstvi, prejali krestanstvi, ale od ruznych misionaru, proto take hereticke arianstvi (byt melo urcitou oporu i na uzemi Rimske rise) a pak s tim Rimane meli dost problemy (viz Vandalove, kteri se stali vetsimi krestanskymi fanatiky nez Rimane), pokud jde o zvyky, tak jsou dukazy o tom, ze pravo rane germanskych statu vychazelo z prava kmenovych zrizeni a i kdyz se od Rimanu neco prevzalo, tak rozhodne ne vse, ta kultura zkratka byla jina a v mnoha ohledech blizsi prave tem Keltum, samozrejme s vyjimkou prilis romanizovanych Germanu, kteri se pak ale mnohdy necitili jako kmenovi vudci, ale jako vojensti predstavitele Rimske rise.. problem je samozrejme mnohem slozitejsi🙂
Romolo: germanske mince razene jejich vudci / krali bezpochyby existuji, akorat vetsinou az z obdobi stehovani narodu z 5.-6. stoleti. Dale spoustu barbarizovanych minci Rimske rise meli na svedomi take Germani, at uz v rimskych sluzbach jako legionari nebo jini🙂
Zaregistrován
21. 3. 2014
zdravím měl bych na výměnu či prodej pár ag kelt.obolů kdyby měl někdo zájem at napíše na 7Samuel9@seznam.cz myslím že v dnešní době je lepší sběratelské forum než aukro či jiné servry
Zaregistrován
1. 8. 2010
skús sem dať fotky s cenou do sekcie predám mince.
blasko.juraj.ml@gmail.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.