Zaregistrován
24. 3. 2010
Ma napadá...ktorý kov je tvrdší ako zlato ale mäkší ako striebro? Meď alebo možno nejaká zliatina?
Zaregistrován
24. 3. 2010
Moja prvá a pre mňa neuveriteľná skúsenosť so zásielkou zo Švédska...V nedeľu pri polnoci minca vyhraná a zaplatená...v pondelok odoslaná zo Švédska na Slovensko (poštovné len 2 eur !!!). No av stredu (!!!) mi zo schránky vypadlo toto...ak dobre vidím, je tam len moja adresa, jeho adresa, samolepka a známka...kua a kde je napr. razítko pošty? Kua, to fakt išlo zo Švédska len 1 a pol dňa? 😲
Obrázky:
Zaregistrován
10. 3. 2009
sigur napsal/a:
Kua, to fakt išlo zo Švédska len 1 a pol dňa? 😲
Švédska pošta pravdepodobne nespolupracuje priamo so Slovenskou poštou, ale s nejakým alternatívnym dodávateľom. Inak by to 1 a pol dňa len stálo v sklade na hraniciach😃
Alebo ti to zobral na Slovensko nejaký slovák čo pracuje v tej aukčnej spoločnosti. To by vysvetľovalo, že to išlo úplne bez razítka😉
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
24. 3. 2010
Ani jedno, ani druhé...bolo to pekne v kôpke medzi dvoma pozdravmi z banky, takže to tam musela dať ráno poštárka.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Mám tieto dva Karolove denáre, kde je vyrazený len averz, mylne označované ako inkusné razby. Správne by to mali byť tzv. výdute (Oliverov terminus technicus, slovenské synonymum ma nenapadá), ktoré vznikajú hlavne pri tenkých strížkoch a hlbokých razbách.
Ten naľavo mám už dávno a bol som presvedčený, že výdute sa nevytvorili, pretože strížok na tomto type denára býva pomerne silný. Minulý týždeň sa mi do ruky dostal denár napravo, kde je averz krásne pretlačený ako negatív na reverze (napr. žezlo je krásne vidieť).
Majú takmer rovnaký priemer aj hmotnosť (0,66 a 0,68g). Na niektorých miestach na ľavom to navyše vyzerá, že razba je výraznejšia ako na pravom denári.
Hmm, takže kde urobili súdruhovia v mincovni chybu, že hypotéza akosi nepasuje? 🙂
Obrázky:
Zaregistrován
3. 7. 2015
Rozdil bude pravdepodobne zpusoben odlisnym materialem podlozky na ktere byl polozen strizek pri razbe. Mekka podlozka = hlubsi vydute a naopak. Vychazim z clanku Fr.Cacha v NCCs. kde popisuje mj. pokusnou razbu z originalniho brakteatoveho razidla. I kdyz zde se nejedna o brakteat, material by se mel chovat obdobne.
Ostatně soudím že EU musí být zničena.
Zaregistrován
15. 7. 2007
mitom007 napsal/a:
Rozdil bude pravdepodobne zpusoben odlisnym materialem podlozky na ktere byl polozen strizek pri razbe...
obecne to bude pravda, v tomto pripade ale k jevu dochazi pri razbe na dva strizky zaroven. tudiz "podlozkou" je druhy nerazeny strizek (vlozeny jsou mezi razidla omylem dva nerazene strizky najednou). vydute jsou patrne na obou, ale na tom druhem velmi krasne, to je ukazkovy exemplar. duvodu, proc na jednom je to videt lepe a na druhem skoro ne, muze byt vic a asi to jen tak neposoudime. roli hraje: sila uderu, tvrdost slitiny (i pri stejne ryzosti muze byt ruzna - roli hraje napr. rychlost tuhnuti ci predchozi opracovani), opotrebeni razidla (cim je razidlo novejsi a ostrejsi na hranach, tim hezci budou vyduti), hloubka reliefu razidla... asi by se toho naslo vic, ale sam nevim a vic teoretizovat nechci🙂
kdysi jsem mel prani a snahu to vyzkouset v realu a snazil jsem se to i domluvit. bohuzel ochota do toho jit moc nebyla. takze "experimentalni archeologie" se bohuzel nekonala. byt by to bylo byvalo slo snadno vyzkouset.
problematika je popsana v:
Jednostranná ražba groše Václava IV. a její souvislost se zhoršující se kvalitou reliéfu pražských grošů. Lukáš Richtera. In: Folia numismatica : supplementum ad Acta Musei Moraviae / Brno : Moravské zemské muzeum Sv. 27, č. 1 (2013), s. 53-66.
Zaregistrován
30. 9. 2010
sigur napsal/a:
Moja prvá a pre mňa neuveriteľná skúsenosť so zásielkou zo Švédska...V nedeľu pri polnoci minca vyhraná a zaplatená...v pondelok odoslaná zo Švédska na Slovensko (poštovné len 2 eur !!!). No av stredu (!!!) mi zo schránky vypadlo toto...ak dobre vidím, je tam len moja adresa, jeho adresa, samolepka a známka...kua a kde je napr. razítko pošty? Kua, to fakt išlo zo Švédska len 1 a pol dňa? 😲
obcas sa to stava,
poznam z vlastnej skusenosti.
oboma smermi, t.j. aj odoslana, aj prijata zasielka,
vie prist takto rychlo.
ak sa to stihne nalozit do prveho lietadla v den podania.
jacisin76@yahoo.com
Zaregistrován
24. 3. 2010
Hmm, aj tak je to haluz, necelé 2 dni zo Švédska a za nejaké 2 eur...to až budem raz rozprávať svojim vnúčencom, určite si budú myslieť, že si vymýšľam 😁
Spomínam si, raz som posielal niečo do USA, zásielka išla hneď v pondelok a už vo štvrtok mi prišlo hodnotenie. A poštovné zo SR je v podstate smiešne (niečo cez 2 eur) v porovnaní s ostatnými krajinami. Na druhú stranu mne z USA to nikdy necestuje menej ako 2 týždne a poštovné som posledne platil nejakých 27 eur (minca bola za 7 eur)😈
Zaregistrován
2. 5. 2013
No občas sa stane malý zázrak a niekedy to vôbec nezávisí od výšky poštovného. Posledný mesiac som dostal 4 zásielky z USA. Najrýchlejšia za 8 dní odo dňa nákupu a vyplatenia na eBay. 3 zásielky z Japonska. Najrýchlejšia za 10 dní. Japonec požadoval poštovné a balné len 4,50 eura. Samozrejme, prišlo mi to doporučene. Momentálne už hlboko rozmýšľam, že so zahraničím mimo EU si dám pokoj. Dvakrát mi zastavili zásielku colníci. Kebyže tam nejdem osobne, zásielky tam trčia dodnes alebo ich po 20 dňoch vrátia späť. Ušetrené peniaze za položky som colníkom vrátil na DPH a poštovom poplatku za uloženie zásielky. Okrem toho, ešte svojim voľným časom a nervami. Pritom sa jednalo o relatívne malé zásielky s celkovou sumou od 60 do 140 eur. Nad 150 euro si ukroja naviac k tomu clo, podľa colnej tarify. Akurát, že sa chovali oveľa serióznejšie ako to majú vo zvyku naši policajti.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.