Moderátoři: Archypov, facctory, smith

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#101 - 28. 1. 2018, 21:44

Mám jeden pekný grošík, ktorý je bohužiaľ trošku zvlnený. Rád by som ho vyrovnal, ale keďže s tým nemám skúsenosti a je to pomerne vzácna vec, tak by som potreboval poradiť. Je to zrejme 50 % striebro a má patinu. Pomohlo by napríklad mincu nahriať, aby bola mäkšia? Dík za každú radu.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#102 - 28. 1. 2018, 21:54

posli mi fotku

zuzi

Uživatel

Zaregistrován
10. 1. 2013

#103 - 28. 1. 2018, 22:22

Ja to vyrovnávam na keramickej platni a ide to vcelku dobre,ale záleží aj na kvalite mince.

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#104 - 5. 12. 2018, 18:47

Po x-tý raz sa vrátim k tzv. inkusným chyborazbám, lebo si potrebujem overiť jednu hypotézu. Jedná sa mi o túto situáciu: jednostranne vyrazená minca, ktorá by inak mala byť dvostranná, na reverze je negatív (výduť) averzu.
Razič mal v ruke vrchné razidlo a spodné bolo upevnené v drevenom stolci, na ktorom vlastne aj sedel (viď napr. freska v chráme sv. Barbory). Logicky mi príde, že spomenuté "inkusy" boli vyrazené na drevenom podklade, lebo okrem razidla, nebola blízko rovná železná plocha. Aj by som povedal, že takto si niekedy pomáhali splniť plán razby, lebo pri tých prťavých strížkoch sa muselo neraz stať, že strížok z razidla spadol ešte skôrm, ako ho stihli vyraziť.
A niekedy už toho bolo moc, blížil sa fajront, tak razičovi prdli nervy, obúchal strížky porozhadzované po stole a zmietol ich medzi ostatné pekne vyrazené mince.
Takže môže byť, že boli razené na dreve?

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#105 - 5. 12. 2018, 19:53

Možné je všechno, respektive nic není nemožné🙂 Ale mám pro Tebe tip, jak to zjistit. V jednom díle TVT si Sheldon Cooper a jeho kamarádi vydražili v aukci stroj času. Doporučuji se s nimi spojit, stroj času si půjčit a ověřit Tvou teorii přímo v mincovně😉 😁

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#106 - 5. 12. 2018, 20:32
Možné je všechno, respektive nic není nemožné🙂 Ale mám pro Tebe tip, jak to zjistit. V jednom díle TVT si Sheldon Cooper a jeho kamarádi vydražili v aukci stroj času. Doporučuji se s nimi spojit, stroj času si půjčit a ověřit Tvou teorii přímo v mincovně😉 😁

Človeče, zrovna včera bol ten diel. Ale keďže som to už videl asi tak 3-krát, tak som prepol na Austrálskych zlatokopov v nádeji, že tam uvidím Turtleho, ako detektorom luxuje Outback. 😃

Ja som to ale nepísal len tak s tým drevom...napadlo ma to až potom, čo som si niečo zaujímavé všimol😉

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#107 - 5. 12. 2018, 20:40

sigur napsal/a:

Po x-tý raz sa vrátim k tzv. inkusným chyborazbám, lebo si potrebujem overiť jednu hypotézu. Jedná sa mi o túto situáciu: jednostranne vyrazená minca, ktorá by inak mala byť dvostranná, na reverze je negatív (výduť) averzu.
Razič mal v ruke vrchné razidlo a spodné bolo upevnené v drevenom stolci, na ktorom vlastne aj sedel (viď napr. freska v chráme sv. Barbory). Logicky mi príde, že spomenuté "inkusy" boli vyrazené na drevenom podklade, lebo okrem razidla, nebola blízko rovná železná plocha. Aj by som povedal, že takto si niekedy pomáhali splniť plán razby, lebo pri tých prťavých strížkoch sa muselo neraz stať, že strížok z razidla spadol ešte skôrm, ako ho stihli vyraziť.
A niekedy už toho bolo moc, blížil sa fajront, tak razičovi prdli nervy, obúchal strížky porozhadzované po stole a zmietol ich medzi ostatné pekne vyrazené mince.
Takže môže byť, že boli razené na dreve?

🙂 Vidím, také máš bujnou fantazii...,ale né nesmyslnou.Vcelku se da říct, že lidský faktor pravděpodobně muže,za mnoho nume záhad,obzvláště v dlouhém obdobi ručně prováděnych ražeb ....

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#108 - 5. 12. 2018, 20:40

Ale jo, jak jsem psal na začátku, možné je všechno, tak proč ne toto. Jsem jen zvědav, jaký máš pro takovou zvláštnost důkaz.

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#109 - 5. 12. 2018, 20:45

Ok, pošlem foto najprv len tebe, nechcem tu byť verejne za k😲 k😲 ta... 😆

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#110 - 5. 12. 2018, 20:52

OK, rád se podívám.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.