Zaregistrován
10. 6. 2006
Práve preto som sa pýtal... Tak gratulujem. Trochu sme zahovadili toto vlákno, ale aj tu predpokladám išlo o konzultácie. Sigur, hoď niečo pekné na pokuk do správneho vlákna, poslintáme, pokecáme... Uhry nejako trochu upadajú, aj keď v pár vláknach to trošku ožilo. Pochváľ sa niečim...
Zaregistrován
23. 11. 2010
Zaujímalo by ma, ako sa určovala rýdzosť mincí v 16. storočí - ak nemali tie zariadenia ako mi dnes ... teda keď pizetárovi, ale osobe, ktorá o tom mala rozhodnúť doviezli za fúrik denárov, alebo iných mincí ... že ako to odskúšal ... viem, že sú rôzne "vodičky", ktorými sa skúma stopa na kameni (invázne a neinvázne metódy), ale ako to robili v 16. storočí ... preženiem: strčil si to do úst (prípadne inam) múdro sa zatváril a povedal, áno (prípadne nie) :-)
Zaregistrován
24. 3. 2010
Pár krát som sa zamýšľal nad tým, že Žigmund v rámci drobných mincí razil denáre, parvy (3/4), quartingy (1/4) a ducaty (1/10), ale žiadne oboly (poldenáre). Vie niekto dôvod? Veď prakticky všetci volení králi pred aj po ňom štandardne razili denáre a k nim oboly.
Zaregistrován
23. 6. 2007
Je to sice kravina, ale nevedl ho k tomu kurz k nějaké zahraniční minci? Čili by to mohlo zjednodušit platbu a vracení v různé měně.
protože 3/4 + 1/4 = 1
Navíc 2 *3/4 se dostáváš na 1 a 1/2, takže máš pokrytou celou škálu násobků 1/4.
Ale asi to bude blbost. 😆
Zaregistrován
12. 1. 2010
Tak to je jasné, neměl rád svou polovičku😉
Zaregistrován
24. 3. 2010
Mám tu 2 uhorské napodobeniny viedenských fenigov. Už som to trochu konzultoval s Pavlom, ale mám pár ďalších otázok. Takže určenie:
- Albrecht II. Fenik, Vídeň, Koch Szego 111 - napodobenina razená v Uhorsku
- Fridrich I. Habsburský, fenik, Enže, Szego 126, priemer 12 mm - napodobenina, ktorá vznikla orezaním pravého viedenského fenigu
Takže:
1) Jedná sa o týchto panovníkov? Pýtam, sa, lebo v tomto vážne nie som doma.
http://en.wikipedia.org/wiki/Albert_II,_Duke_of_Austria
http://cs.wikipedia.org/wiki/Fridrich_I._Habsburský
V tom prípade by sa mohli zaradiť ako razby Karola Róberta?
2) Malinký trojlístok na prvej minci je niečo ako mincová značka? Vyskytujú sa aj na pravých viedeňákoch?
3) Mohla byť tá prvá minca vyrazená v Bratislave? Viem, že sa tu napodobovali fenigy, ale ich priradenie je zrejme otázne.
Obrázky:
Zaregistrován
24. 3. 2010
Hmm, takže nikto mi k tomu ani nezaťal...🙄
OK, mám tu ďalšiu záležitosť, na ktorej si lámem hlavu. Na grošoch Gabriela Bethlena sa do roku 1626 objavuje jeden typ koruny (minca vpravo) a od tohto roku iný typ (minca vľavo).
Vedel by ich niekto bližšie identifikovať?
Huszár má k novšiemu typu uvedenú len všeobecnú poznámku:
"A korona íveiben az előlapon különböző díszítőelemek találhatók." (dajte si do Google Translate).
Tá vpravo by teoreticky mohla byť uhorská, je tam istá podobnosť.
Obrázky:
Zaregistrován
19. 4. 2014
ja by som v tom nehladal nejaku suvislost,pozrel som si najmenej sto roznych razieb a tazko najdes dve rovnake.Proste razidla sa menily ,mincmajstri sa menili a najma mince sedmihradska su krasne v tom ze v jednom roku aj tri rozne prevedenia tej istej mince
Obrázky:
mamabc1234@gmail.com
Zaregistrován
19. 4. 2014
Zaregistrován
24. 3. 2010
Nemyslím si, že by rezač mal možnosť zapojiť fantáziu a na razidle vytvoriť abstraktnú korunu. Mince boli vždy reprezentatívna záležitosť emitenta a dôležitý marketingový nástroj.
Na skenoch, čo si sem dal, sú podľa mňa zasa len 2 typy, jedna je uhorská a tá druhá je to, čo ma zaujíma.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.