Zaregistrován
24. 3. 2010
Presuniem diskusiu do správneho vlákna:
kekule napsal/a:
...V souvislosti s určování jiné mince tady fóru jsem musel sáhnout hluboko do knihovny a najít knihu "Srednjeveške kovnice na Slovenskem" .. Když už jí mám na stole, tak jsem koukal na Lendavu, ale ta tam vůbec není ... Ta mincovna je jistá, nebo jek to s ní je ? .. Děkuji za odpověď :-)
Huszár v Muenzkatalog Ungarn vôbec Lendavu ako mincovňu nespomína.
Pohl sa Lendave, resp. rodine Bánfyovcov venuje v samostatnom odstavci. Zhruba tomu asi rozumiem, ale radšej by som, aby sa k tomu vyjadril lepší nemčinár. 😉
Jedna zaujímavosť...Mimochodom, Pohl tam spomína, že vlastnili majetky pri Trenčíne. Viem, že vlastnili aj Beckov, ktorý má v erbe slona s vežou na chrbte. Neskôr sa zistilo, že to mal byť býk s vežou, čo bol de facto znak rodu Bánfyovcov.
Citujem stránku obce:
" Plných 400 rokov omylom používal Beckov ako svoj erb slona s vežou na chrbte. Ako došlo k tomuto omylu už v roku 1548? Kovorytec, ktorý vtedy ryl nové pečatidlo mestečka, nepochopil predlohu z 15. storočia. Na nej bol totiž vyrytý býk, ale s jednou chybou. Autor pečatidla z 15. storočia vyryl býka s kravskou hlavou. Pri opravovaní symbolu začal hlavu ryť nižšie, a tým vzbudil dojem, že zviera na pečatidle má chobot. Býk v erbe Beckova je aj historicky opodstatnený, pretože je časťou erbu zemepanskej rodiny Bánfyovcov a do ich držby sa Beckov dostal v roku 1434. Obsahom správneho erbu Beckova je teda býk, a nie slon."
Obrázky:
Zaregistrován
12. 1. 2010
Zajímavé, mě to s tou záměnou přijde spíš jako vymyšlená historika, ten slon s věží totiž smysl dává (je to stylizovaná podoba válečného slona), byť jde v Evropě o neobvyklý námět, zatímco býk s věží moc ne. A že by si v městečku nikdo nepamatoval, jaký mají znak? Navíc jsem myslel ze v erbu rodu Bánffy byl gryf, jak to potvrzují i maďarské heraldické weby. Nebo těch rodin bylo víc, případně různé odnože rodu používaly erb s býkem?
Zaregistrován
21. 4. 2012
Gryf je v erbe rodu Bánffy de Losoncz (z Lučenca). Podľa Siebmachera bol erbom Bánffyovcov z Dolnej Lendavy hlava býka.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Saracen, posielam, posielam, ale píše mi to, že sa nedá doručiť, lebo máš plnú schránku.
Zaregistrován
10. 6. 2006
Vo co gou?
Zaregistrován
24. 3. 2010
Chcel by som poprosiť niekoho, kto je z Komárna, či by mi mohol urobiť láskavosť - menšiu službičku. Vopred veľká vďaka. 🙂
lupola (zavináč) centrum . sk
Zaregistrován
23. 11. 2010
Ak niekto v roku 1557 na severozápadnom Slovensku povedal, že vyplatil "tri orly" (dala sem gemu hotowe penize, trzy orly) - aký nominál takto hovorovo mohli označiť ? Ďakujem.
Zaregistrován
26. 8. 2012
Hm,domnívám se že by mohlo jít o orla/..vorla,..tedy o jeden krejcar.
Zaregistrován
23. 11. 2010
Ďakujem. Problém je najmä v tom, že nie je presne určený objem "tovaru". Predmetom bol nákup bližšie nešpecifikovaného množstva sena (asi minimálne v objeme jeden voz, čo je ale len špekulácia). Vieme len to, že istá zemianka pred vianocami roku 1556 zaplatila tri "mince" za seno. Po novom roku "spotová" cena sena na "uhorskej komoditnej burze" :-) asi prudko stúpla, lebo predávajúci seno predal za vyššiu cenu inému záujemcovi, ale zemianke nedodal ani seno, ani jej nevrátil už vyplatené tri "orly" ... do roku 1556 sa už v Uhorsku na toliarových (a odvodených razbách) orol už objavoval - od roku 1553 ... tak neviem ... ale v každom prípade by to mohlo byť domáce obeživo, lebo najskôr mi napadlo, či to nebude niečo neuhorské ...
Zaregistrován
1. 8. 2010
skôr asi nejaký poľský nominál, tam by asi skôr bola podoba orla
blasko.juraj.ml@gmail.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.