Zaregistrován
23. 11. 2010
Pôvodne mi išlo o to, či to nebude už nejaké známe súveké slengové pomenovanie. Niektoré nominály takéto označenie majú (libertáš, babka, černý peníz, éčko :-) otázka je, či sú súveké, alebo neskoršie ... keď tak nad tým premýšľam, tak koncom roka 1556 boli v Uhorsku toliarové razby v podstate novým typom nominálov a prvý raz sa na nich objavil, ako na uhorských minciach, orol ...
Je to už také, odpoviem si sám, ale myslel som si, že tieto ľudové pomenovania nominálov už niekto spracoval a publikoval, preto som prvý príspevok koncipoval bez kontextových informácií, či sa niečo ukáže len podľa názvu. (Otázka stále platí - čo to mohlo byť za nominál ?)
Zaregistrován
7. 10. 2006
Petráň - Radoměrský ve své numis. encyklopedii píší toto:
"vorel - lidový výraz pro drobné rakouské měděné mince, nesoucí obraz rakouského dvouhlavého orla."
Zaregistrován
26. 8. 2012
Těžko říci,vím jen že jsem na tento termín kdysi narazil při pročítání nějaké městské české smolné knihy vedené zhruba od poloviny 16.stol.po dobu více než století.
Snad tedy slangové pojmenování které se rozšířilo s příchodem měděných nominálů.
Zaregistrován
23. 6. 2007
U nás se polským drobákům říkalo Dudek.
Orlík - Polský půlgroš ( 14.-15.stol. )
Zaregistrován
30. 9. 2010
comes napsal/a:
.. v roku 1557 na severozápadnom Slovensku povedal, že vyplatil "tri orly"
(dala sem gemu hotowe penize, trzy orly)
aký nominál takto hovorovo mohli označiť ? ..
ciste pocitovo,
citim nejaky nizsi polsky nominal.
ak by slo o nejaky bezny objem sena, co jeden voz sena urcite je,
tak to nebudu toliarove mince ani nahodou.
navyse v severnom uhorskom pohranici, v tej dobe,
boli castokrat polske mince beznejsie nez uhorske/habsburske.
jacisin76@yahoo.com
Zaregistrován
23. 11. 2010
... aby som sa stále iba nevypytoval, našiel a poznačil som si, že v roku 1785 bola stanovená hodnota (osmanského) 1 piastra na 43 grajciarov a 1 a 1/2 denára ...
Zaregistrován
24. 3. 2010
V jednom periodiku som natrafil na zaujímavú článok o tom, ako niektorí významní Maďari na prelome 19. a 20.storočia “milovali“ monarchu Františka Jozefa I. a akým spôsobom túto “lásku“ dávali verejne najavo. Medzi nimi sa objavuje aj popredný maďarský numizmatik. Citujem trošku viac, aby to nebolo príliš vytrhnuté z kontextu:
Géza Gárdonyi, autor najvplyvnejšieho historického románu tých čias Jágerské hviezdy, vo svojom denníku písaným tajným písmom spomína panovníka so vznešenou jednoduchosťou ako “holohlavého orlosupa“. Ministerský predseda Deszo Bánffy ho zasa v istej súkromnej spločnosti nazval jednoducho “rakúskym gaunerom“ (a teraz pozor, teraz príde to pravé orechové 😉 ).
Niekto dokonca zašiel ešte ďalej. Uznávaný numizmatik Maďarského národného múzea László Réthy, ktorý pod pseudonymom Árpád Lowy tvoril veľmi populárne, no zväčša poriadne oplzlé básne, napísal o Františkovi Jozefovi a o Habsburgovcoch takmer tucet veršov. Medzi nimi sotva nájdeme taký, ktorý by sa dal uverejniť v historickom časopise – hoci len v úvodzovkách. Ešte medzi tými slušnejšími sa nachádzajú tie, ktoré iniciujú vymretie habsburskej dynastie. Napríklad báseň Oslavná kantáta, ktorú napísal na osemdesiatiny Františka Jozefa, završuje želaním nech panovník
„do ríše svojej vnesie šťastnú chvíľu
a famíliu svoju nech prežije celú“
Ale neváha to povedať aj oveľa drsnejšie, keď vyzýva známeho vykonávateľa trestu smrti, čiže kata:
„Bali, len tú slučku dones,
Habsburgovcov radom obes!
Nech je sviňa a či kanec,
pozor, nech je všetkým koniec!“
A Lowy tieto básne nepísal do šuplíka – údajne zazneli aj na jeho mimoriadne populárnych verejných čítaniach.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Nemôžem sa dopátrať po uspokojivej odpovedi ohľadom "bezpečného" odstránenia zbytkov pozlátenia mincí. Videl som to najmä na toliaroch a grošoch. Je nejaká v praxi overená chemická, mechanická alebo iná bezpečná metóda? Myslím ohľadom účinkov na patinu, resp. povrch mince. Mňa, ako v podstate laika, napadá napríklad ultrazvuková čistička. Mám možnosť použiť profi prístroj, ale predtým, ako niečo "zprzním", zaujímajú ma najmä praktické skúsenosti.
Zaregistrován
15. 7. 2007
ultrazvuk nedoporucuju - viz:
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/cisteni-nalezovych-minci_post_-398782#post398782
prakticke zkusenosti - do alobalu to fakt nadela diry - vyzkouseno. videl jsem i zniceny tolar ("nastesti" to nebyla ma prace), totalka...
co se tyce cisteni pozlaceni, mam obavu, ze najit neco co rozpousti zlato a stribro
(s medi) necha napokoji asi nepujde...
posli mi do mailu fotku, napad bych mel...
Zaregistrován
10. 3. 2009
Nenechávaj si ten nápad len pre seba. Tiež by som rád vedel ako oddeliť Au a nepoškodiť Ag+Cu. Podľa mňa nemožné.
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.