Moderátoři: smith
ocílky s držadlem byly podle mě jen taková paráda. držadlo jako takové nemělo žádný zvláštní účel, kromě toho ozdobného prvku. navíc ocílka s držadlem se mohla také snadno opotřebovat křesáním a pravděpodobně i v místě spoje praskala, neboť šířka materiálu v místě nýtového spoje bývá i jen kolem 1mm.
Alarichova ocílka je v podstatě ten oválek s ozdobným výpletem (který je často přichycen k tomu oválu naletováním pomocí mědi (alespoň na několika kusech, co jsem měl v ruce, tam měď byla) nebo i bez mědi. Na obrázcích jsem viděl i stejné oválné ocílky s podlouhlou rukojetí (podobně jako u nože). Jistě záleželo dost na výrobci, nakolik realizoval své umělecké vlohy při výrobě tohoto předmětu denní potřeby. Tyto s výpletem byly jistě nějakou dražší ozdobnou variací jiných nezdobných ocílek ...
Kdyz jsem se sem nekdy v poledne anonymne podival, tak tu byly dva prispevky - jeden daval odkaz na nejakej inzerat nejaky zensky, a druhej se ptal na vzacnost a sberatelskou hodnotu ocilek.
Osobne taky nechapu, proc byly oba dotazy smazany - pravidla fora evidentne nijak neporusovaly.
Obdobnych dotazu jsou tu denne desitky a nikdo je nemaze...
Taky by me osobne zajimalo, kdo a proc je smazal.
elle34 (zavináč) upcmail.cz
ano ten inzerát jsem smazal já a to z jednoho prostého důvodu: šlo totiž o velmi unikátní sbírku ocílek s držadlem, ke které byla i dokumentace stará více než 100 let. vzhledem k tomu, že se o tuto problematiku již několik let zajímám, potřeboval jsem se k té dokumentaci dostat, neboť v ní mohly být klíčové informace pro mé bádání. bohužel dříve než mi paní odpověděla, už byla celá sbírka pryč a to včetně (pro mne tolik potřebné) dokumentace. bohužel paní už nereaguje na mé maily, ve kterých se snažím vypátrat nového majitele, se kterým bych se rád dohodl na tom, aby mi sbírku i dokumentaci k ní ukázal. byla to pro mě celkem infarktová situace, když jsem zjistil, že něco takového existuje ... doufám, že se k tomu nějak dopátrám, protože by to mohlo posunout mé bádání o fabrice těch ocílek s držadlem a podle popisu se tam také nachází i dosud mě neznámé typy, takže by to byl přínos i pro mou typologii ... ještě teď když si na to vzpomenu, mám chuť spáchat seppuku ...
tímto bych chtěl požádat i všechny zdejší sběratele starožitností, zda by mě informovali, kdyby se někde ty ocílky s držadlem objevily. koupil to údajně někdo z Prahy. pokusím se kontaktovat i různé vetešníky a starožitníky v Praze, protože se k té dokumentaci potřebuji za každou cenu dostat😞
ano přiznávám, že to bylo sobecké. nicméně mé pohnutky může pochopit jen ten, kdo se dlouhodobě věnuje určitému vyhraněnému artefaktu, o kterém se předtím nic nevědělo, a u kterého se z nepatrných střípků snaží poskládat kompletní mozaiku o původu té věci. zde díky 130 let staré dokumentaci se mohlo mé bádání posunout, ale ta možnost už je zase v trapu a kdo ví, jestli se podobná příležitost ještě objeví. proto zde převážily osobní pohnutky nad etikou. koho se to dotklo, tomu se omlouvám, nicméně i přesto, že jsem na inzerát zareagoval téměř okamžitě, už to bylo pryč, takže nikdo k žádné škodě nepřišel ... svůj post moderátora klidně dávám všanc, stejně je tu k ničemu, protože tu nejsou jasně daná pravidla a každý si tu dělá, co uzná za vhodné ...
V tomto s Tebou naprosto souhlasím. Několikrát jsem na tuto skutečnost upozorňoval avšak zcela marně.🙄
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.