Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Dobry den,
objevil jsem bednu z 2. svetove valky. Bedna drevena, cerna a je na ni napis "prüfgerät für chemische kampfstoffe"
Uvnitr je stitek vyrobce:
"vereinigte laborbedarfs- u. glaslieferungs g.m.b.h." z Berlina
Pod tim vyrazen rok 1943
Uvnitr jsou veci jak z chemicke laboratore.
Nevite nekdo co to muze byt? Nikde jsem nic nevygooglil. Cili nevim co to je, jakou to ma hodnotu ani jestli o to maji sberatele zajem.

nebolo to jednoduchsie odfotit?
skus to poslat na detektorweb.cz
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Mno, jestli google translate moc nekecá dá se přeložit "prüfgerät für chemische kampfstoffe" jako "tester pro chemické bojové látky". Jestli je to téměř kompletní a nepoškozeno, cena by mohla vyskočit nahoru. Na druhou stranu, pokud jsou tam vzorky bojových látek koleduješ si o trestní stíhání za nedovolené držení bojových látek.
Jo, fotky by nebyly?
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

A je tam čistě jen laboratorní náčiní nebo i chemické látky?
V druhém případě bych na vašem místě nález nahlásil na policii, protože a/ přechovávání bojových chemických látek je trestné a b/ jestli si s tím vy nebo někdo jiný začne hrát, pochopitelně i životu nebezpečné...🙄

gorila: prüfgerät für chemische kampfstoffe = (volně přeloženo) zkušební souprava pro chemické bojové látky .. ale není mi z toho jasné, jestli byl tento termín používaný jenom pro testování (ověřování zda není něco zamořeno bojovými chemickými látkami) nebo se za tím skrývá něco jiného.

Jo a takto tyto nálezy končí. Není to zrovna taková bedýnka?😉
http://pardubicky.denik.cz/zlociny-a-soudy/fotogalerie-chemik-z-bele-mel-doma-slusny-6e42.html

Aby jsi se naučil používat soupravu, musel jsi mít k dispozici i vzorky příslušných bojových látek. Později se takové vzorky používaly pro kalibraci přístrojů. Česká armáda měla podobné bedny ve svých skladech ještě po 89 a nebyly to hračky pro CO (jako byly ty vzorky nedávno v TV).
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.