Zaregistrován
30. 12. 2016
Ahoj,
chtěl bych poprosit o radu. Přeskočím příběh a půjdu rovnou k věci. Zdědil jsem sbírky nefrankovaných známek, ze které chci sestavit sbírku "našich" (ČR/ČSFR/ČSSR atd.) známek. Nechci jít do hloubky, co se týče specialit a vad. Třeba albové listy ČR na filaso.cz dobře definují, co má do sbírky patřit (známky, aršíky, PL).
S čím si nevím rady, jsou kupony. Ve chvíli, kdy jsou kupony u známky potištěné, měly by (podle mne) být součástí "základní sbírky". Jak to opravdu je?
Příklad: s ohledem na malý objem jsem začal s organizací známek protektorátu. Třeba města jsou ve sbírce s horními a dolními kupony (plus samostatné známky) a pohromadě to vypadá moc pěkně. Jenže (1) kupon je čistě bílý, není na něm nic důležitého a (2) vlastně mi chybí ještě varianty s kuponem vlevo a vpravo. Můj názor: než investovat do sbírky 4 různých bílých kuponů, raději pořídím známky, které ve sbírce zatím úplně chybí. Nemám problém ponechat si jen známky bez kuponů.
A druhý příklad z PČM je Německý Červený kříž, který má na kuponu potisk a určitě chci, aby byl součástí základní sbírky. Ale který? Levý, pravý?
Shodou okolností to jsou emise krátce po sobě a přesto mám na ně úplně odlišný názor.
Tuším, že nějaké pravidlo asi neexistuje ("dělej si to jak chceš, je to tvoje sbírka"), ale snad právě proto bych chtěl slyšet názory zkušenějších.
Předem díky za pomoc.
Zaregistrován
17. 11. 2006
Ve specializované sbírce mají svoje místo i nepotištěné kupony, pokud jsou součástí přepážkového archu a u potištěných by ve sbírce měly být všechny varianty - tedy levý, horní i pravý, pokud se v archu vyskytují. To stejné platí i pro kupony nepotištěné.
Zaregistrován
9. 3. 2010
Keďže blazek007 ako odborník neodpovedal priamo na otázku / otázky tak sa o to pokúsim ja z môjho pohľadu.
Mne tie otázky s repáčením pripadajú, ako otázky človeka, ktorý sám nevie čo chce.
Berounskej napsal/a:
Nechci jít do hloubky, co se týče specialit a vad.
S čím si nevím rady, jsou kupony. Ve chvíli, kdy jsou kupony u známky potištěné, měly by (podle mne) být součástí "základní sbírky". Jak to opravdu je?
A druhý příklad z PČM je Německý Červený kříž, který má na kuponu potisk a určitě chci, aby byl součástí základní sbírky.
Tým, čo som hrubo vyznačil je pravdepodobne myslené to, čomu sa vo filatelistickej terminológii hovorí generálna zbierka.
Berounskej napsal/a:
Nechci jít do hloubky, co se týče specialit a vad.
Tak sa toho treba držať a tvoriť generálnu (základnú) zbierku, bez kupónov 😉
Berounskej napsal/a:
Podľa mňa tomu tak nie je.
Berounskej napsal/a:
A druhý příklad z PČM je Německý Červený kříž, který má na kuponu potisk a určitě chci, aby byl součástí základní sbírky.
Ten, kto takto uvažuje nechce budovať generálnu (základnú), ale špecializovanú zbierku.
A na záver asi to najpodstatnejšie.
Je to všetko o dobrom pocite a radosti zo zbierania. Ak si chce niekto vytvoriť generálnu / základnú zbierku a chce si k tomu "vyzbierať" známky s kupónmi (variantami kupónov) tak veselo do toho a nenechať sa obmedzovať názorom niekoho iného vrátane toho môjho 😉
Zaregistrován
30. 12. 2016
Pánové, díky vám oběma za reakce. Věta výše je přesně tou odpovědí, kterou jsem chtěl znát. Pokud se mi nějaké známky s kupony budou líbit, nechám si je mimo, ale nebudou součástí generální sbírky.
Zaregistrován
17. 11. 2006
Omlouvám se, Brett má pravdu - všechny kupony odtrhej.
Zaregistrován
17. 11. 2006
Je to reakce na jeho názor že do generální sbírky nepatří známky s kupony.
Zaregistrován
9. 3. 2010
Toto mi nestojí ani za reakciu ...
Doteraz som si myslel, že za nickom blazek007 sa skrýva niekto seriózny ... 😞
Zaregistrován
23. 2. 2009
Pro Brett a blazek007: Prosím o trochu vzájemné tolerance, jinak tyto příspěvky budu mazat.
Pro ostatní: Zda si kolega Berounskej známky s kupony zařadí do generální sbírky nebo ne, bych nechal na něm. Rozhodně bych ale pokud k tomu není důvod, kupony neodtrhával.
Zaregistrován
12. 10. 2010
Ty kráso. Já bych do té odborné terminologie, kterou jsme poměrně dost řešili jinde, zařadil i termín militantní filatelista. To bude tepráv fičák 😆
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.